09 juni 2022

Help, mijn paard is langdurig kreupel. Wat nu?

Wat een pech. Het paard van Tessa is al langere tijd kreupel. Verschillende dierenartsenbezoeken boden nog geen uitkomst. Gelukkig heeft Tessa een uitgebreide ziektekostenverzekering bij EFO Paardenverzekering. Daar helpen ze haar graag verder. Schadebehandelaar Hendrike ter Heide legt uit wat de vervolgstappen zijn bij kreupelheid.  

Het paard van Tessa is al twee maanden kreupel. “Bij kreupelheid zie je vaak dat er al het een ander is geprobeerd, zoals rust, pijnstilling of het inspuiten van de gewrichten”, legt schadebehandelaar Hendrike ter Heide uit. Tessa neemt telefonisch contact op voor overleg. “We vragen haar om eerst een verklaring van de dierenarts op te sturen, en eventuele foto’s en echo’s die al zijn gemaakt.” Met dit dossier gaat Hendrike naar de veterinair adviseur van EFO. “Dat is een paarden gespecialiseerde dierenarts. Samen kijken we wat er al gedaan is en wat een goede vervolgstap zou kunnen zijn. Het kan bijvoorbeeld dat de eigen dierenarts van een klant voorstelt om een operatie uit te voeren. Dan kijken we met de veterinair adviseur of dit ons ook de meest logische stap lijkt. Zo ja, dan geven we toestemming voor de operatie.”

Veterinair adviseur

In het geval van Tessa wordt het advies uitgebracht om eerst het gewricht, in dit geval de knie, uit te verdoven. Als er aanwijzingen voor zijn, kan een artroscopie (kijkoperatie) worden gedaan. “We overleggen elke woensdag met onze veterinaire adviseur. Dus als de aanvraag op dinsdag wordt ingediend, behandelen we het de volgende dag al. Daarna is er intern overleg en nemen we zo snel mogelijk contact op met de klant, zodat die een afspraak met de dierenarts kan inplannen. In sommige gevallen adviseren wij ook een kliniek, als zij een bepaalde specialisatie bieden.” 

Behandelplan

Bij Tessa’s paard blijkt het toch nodig om een artroscopie uit te voeren. “Hierdoor komt de daadwerkelijke oorzaak van de kreupelheid naar voren. De dierenarts stelt een behandelplan op en het paard kan starten met herstellen. Tussendoor houden we contact met Tessa. Als een kliniek bijvoorbeeld een nieuwe behandeling aanraadt, worden we daarvan graag op de hoogte gebracht. De ziektekosten kun je online indienen. Binnen twee weken krijgt de klant een beoordeling van de gemaakte kosten. Dan hoort hij dus precies wat er onder de dekking valt. Daarna keren we snel uit. Daarbij is het wel van belang: hoe completer de klant alles aanlevert.

Meldingsplicht

Bij een behandeling of onderzoek waarvan de kosten boven de 750 euro komen, heeft de klant meldingsplicht. “Dat betekent dat wij vooraf toestemming moeten geven. Op de website vind je eens stappenplan waar je kunt zien of een behandeling onder de dekking valt. Dit voorkomt teleurstellingen en onverwachte financiële verassingen.” Uiteraard geldt dit niet als er sprake is van een levensbedreigende situatie met je paard. Dan gaat medische behandeling altijd voor en handelt EFO het financiële gedeelte naderhand met je af. “Het is wel belangrijk om zo’n situatie direct bij ons te melden.”

Uitgebreide ziektekostenverzekering

De ziektekosten bij een paard kunnen behoorlijk oplopen. Als je paard langdurig kreupel is, is het fijn als deze kosten gedekt zijn met een aanvullende verzekering van EFO Paardenverzekering. Wil je je paard laten verzekeren tegen kreupelheid? Dan zijn er twee opties: Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus en Ziektekostenverzekering Uitgebreid.
Tessa koos voor Ziektekostenverzekering Uitgebreid. “Dit is een uitgebreid vergoedingspakket voor noodzakelijke medische behandeling van aandoeningen. Bijvoorbeeld ziektes, kreupelheid en peesblessures. Ook worden stallingskosten vergoed voor noodzakelijk verblijf in een kliniek. EFO betaalt 80% van de onder de dekking vallende kosten bij een uitgebreide ziektekostenverzekering. Consult-, voorrij- en visitekosten vallen daar niet onder, maar echo’s en röntgenfoto’s wel.”
Kies jij liever voor Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus? Dat is het meest uitgebreide vergoedingspakket. “Hierbij worden alternatieve geneeswijzen en bepaalde therapieën vergoed zoals shockwave, fysiotherapie, een behandeling met Tildren. Ook vallen bepaalde onderzoeksmethoden zoals een MRI-scan of CT-scan onder de dekking.  Een volledig overzicht vindt je in onze verzekeringsvoorwaarden.

Blessurepreventietips

Kreupelheid is enorm vervelend en lang niet altijd te voorkomen. Toch zijn er enkele zaken waar je op kunt letten:

- Zorg voor een goede warming-up en coolingdown. Zo wordt het paardenlichaam voorbereid op een periode van belasting en een periode van rust.

- Door te werken aan de algemene fitheid van het paard, maak je de spieren sterker en belastbaarder. Je moet echter oppassen met het herhalen van dezelfde oefening in een training. Bij eentonig werk in belastende bewegingen, zoals de landing of afzet bij een hoge sprong of verzameld werk, creëer je sneller overbelasting. Zorg dus voor afwisseling in je training.  

- Een goede ondergrond is belangrijk voor de training, maar varieer ook eens met de bodem. Wissel een training in de bak eens af met een buitenrit of aquatraining.

- Laat je paard regelmatig controleren door een fysiotherapeut of dierenarts. 

- Slecht passend harnachement kan tot kreupelheid leiden. Schakel tijdig een zadelmaker in. Een goed passend hoofdstel en bit worden nog wel eens vergeten. Tegenwoordig zijn er voldoende kundige bitfitters in Nederland die hierbij kunnen helpen.

- Overtollig gewicht heeft een negatieve invloed op de belasting. Houd je paard op een gezond gewicht. Een manier om het lichaamsgewicht van het paard zo objectief mogelijk te monitoren is door het gebruik van de ‘Body Condition Score’.

Afbeelding Kreupelheid