21 september 2021

Hoe fit is jouw paard?

Hoe meer activiteit je van je paard vraagt, hoe meer tijd er besteed moet worden aan de voorbereiding zodat het paard die activiteit aan kan. Klinkt logisch, toch? In de praktijk is dat vaak anders. Het gebeurd nog steeds dat paarden niet goed genoeg op hun taak worden voorbereid. Met als gevolg dat blessures op de loer liggen.

Maar hoe weet je of jouw paard fit genoeg is om te doen wat jij wil? Dat antwoord ligt wat ingewikkelder. Paarden zijn zo veel groter en sterker dan de mens. Het is daarmee gemakkelijk om te veronderstellen dat ze een soort van automatisch fit zijn, alleen op grond van hun snelheid en kracht. Maar een paard is niet automatisch ‘fit for his job’. Het hangt af van wat dat paard heeft gedaan om in vorm te zijn. En is net als bij de mens, is hij misschien wel totaal ongeschikt voor het beoogde doel.
 
Om de vraag te beantwoorden of jouw paard fit genoeg is zou je eigenlijk een volgende vraag moeten stellen. “Wat heeft jouw paard gedaan in de afgelopen 3 a 4 maanden?" Als het antwoord is dat hij 23 uur per dag op stal heeft gestaan met elke dag een kort uitje naar een kleine paddock dan weet je dat hij ongeveer net zo fit als een mens die de hele dag achter z’n bureau zit.
 
Beoordeel daarom objectief wat jouw paard aan kan en wees realistisch in wat je vraagt. 

Hoe Fit Is Jouw Paard