09 juni 2022

Klaas Buist: inspecteur die houdt van zeer goed bewegende paarden

Al meer dan tien jaar is Klaas Buist het vertrouwde gezicht van EFO Paardenverzekeringen in de noordelijke provincies, van Delfzijl tot Enschede. Thuis in Nuis is het ook paarden wat de klok sluit. Naast een kleinschalige pensionstal traint Klaas, naast zijn werk voor EFO, ook nog enkele tuig-, men- en dressuurpaarden. 

“Ik houd van een mooi, zeer goed bewegend paard. Als ik zo’n paard op stal heb staan, ben ik er graag elke dag mee aan het werk. Of het nu aangespannen is, longeren of voorbrengen op de keuring. Een paard opleiden en het maximale eruit halen, dat is het allermooiste dat er is. Tot nu toe lukt dat aardig”, glimlacht Klaas Buist, die afgelopen februari nog een prachtig succes behaalde op de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch, waar zijn tuigpaardhengst Macho kampioen werd. “Natuurlijk geniet ik daar enorm van, maar elk succes is er één op zich. Dit ging fantastisch, maar morgen kan de situatie weer heel anders zijn. Zeker in de paardenwereld.”

Dat geldt eigenlijk ook in zijn werk. Het ene moment heb je een gezond paard, even later is hij ziek. Klaas: “Een paard van mij kreeg een liesbreuk. Die moest twee keer worden geopereerd, kosten 8800 euro. Toen was het heel fijn dat de verzekering 5000 euro meebetaalde. Onze verzekering voor koliek is sowieso één van de mooiste producten dat we hebben. Dat gun je elk paard in Nederland. Natuurlijk bepaalt iedere klant zelf wat voor risico’s zij willen of kunnen dragen”, aldus Buist. De één wil alleen voor acute levensbedreigende situaties verzekerd zijn, de ander voor allrisk. Het contact met de klanten , en het meedenken om het beste verzekeringsproduct voor hen en hun paard af te sluiten, vindt hij het mooie van zijn werk als inspecteur. 

Klaas Met Macho