18 juni 2024
Als je een paard wilt laten verzekeren krijg je te maken met acceptatievoorwaarden. Weet jij wat dit is en hoe je een nieuw paard in de verzekering kunt laten opnemen? Welke gegevens heeft EFO Paardenverzekering dan precies van je nodig? Acceptant Jildou Hofstee beantwoordt in deze blog de meest gestelde vragen op dit gebied!
“Het niveau van het paard maakt niet uit. Ieder paard kan bij EFO Paardenverzekering verzekerd worden. Of je nu een recreatiepaard, fokmerrie of topsportpaard hebt. De verzekeringsbehoefte per persoon is heel verschillend. De ene persoon wil vooral verzekeren voor het geval dat het paard plotseling komt te overlijden. De ander vindt een dekking bij ziektes en kreupelheden belangrijk. Een fokker kijkt bijvoorbeeld weer naar het risico als de merrie komt te overlijden bij complicaties door de geboorte van het veulen. Voor iedere persoon hebben we een passende verzekering.”
“Een nieuwe verzekering kun je afsluiten voor paarden tot en met zestien jaar. Je kunt daarbij kiezen voor een Overlijdensverzekering, Beperkte Schadeverzekering of Uitgebreide Schadeverzekering. Als je een aanvullende ziektekostenverzekering wilt, dan mag het paard niet ouder zijn dan twaalf jaar. Onze paardenverzekeringen kennen geen afloopdatum. De verzekering loopt dus door tot het moment van opzegging of wanneer je paard overlijdt.”
Zeker, het is zelfs al mogelijk om een ongeboren veulen te verzekeren. Dat kan met de Ongeboren veulenverzekering. De verzekering gaat 10 maanden na de dekdatum in en eindigt 4 maanden na de geboorte van het veulen. Daarbij is de maximale leeftijd van de dragende merrie negentien jaar.
Als het veulen 2 x 24 uur oud is, kun je ook kiezen voor een basisverzekering. Je kunt daarbij kiezen uit de Overlijdensverzekering of een Beperkte Schadeverzekering. Je kunt het veulen daarnaast aanvullend laten verzekeren met de Ziektekostenverzekering Beperkt, onze Diefstalverzekering of een Brand- en Hemelvuurverzekering. Ook als het veulen later de opfok in gaat krijg je te maken met risico’s. Natuurlijk krijgen jonge paarden bij een opfokbedrijf de best mogelijke zorg, maar je kunt helaas niet alles voorkomen. Ook dan kun je terugvallen op onze basisverzekeringen, die je kunt combineren met eerdergenoemde aanvullende verzekeringen."
“De minimale verzekerde waarde voor een paardenverzekering is 750 euro.”
“We verzekeren paarden met een waarde tot maximaal 200.000 euro.”
“Een paard kopen en houden is een flinke investering. Als je een paard pas hebt gekocht en naar een nieuwe stal verhuist, zitten daar de nodige risico’s aan vast. Het paard gaat vaak naar een nieuwe omgeving en krijgt daar allemaal nieuwe indrukken. Misschien ervaart hij daarbij ook stress. Als er in die eerste periode wat gebeurt, is het een fijn idee dat je je paard verzekerd is. Daarnaast blijven het dieren. Er kan altijd wat met je paard gebeuren. Ook als je hem al langer hebt, kun je te maken krijgen met ziekte of plotseling overlijden.”
“Ziektekosten kunnen al snel hoog oplopen. Daarom houden wij voor de ziektekostenverzekeringen een waarde aan van 2000 euro.”
“Voor een Beperkte Schadeverzekering of een Overlijdensverzekering, waarbij de verzekerde waarde van je paard onder de 15.000 euro is, is een door jezelf ingevulde gezondheidsverklaring voldoende. Kies je voor een Beperkte schadeverzekering of Overlijdensverzekering boven de 15.000 euro of meer? Dan heb je ook een klinische keuring nodig.
Een klinisch rapport heb je ook nodig voor een Uitgebreide Schadeverzekering onder de 4.500 euro.
Wil je een Uitgebreide Schadeverzekering boven de 4500 euro? Dan heb je een klinische en röntgenologische keuring nodig. Bij een verzekerde waarde van 15.000 euro of meer heb je voor de Uitgebreide Schadeverzekering ook hals- en rugfoto’s nodig.”
Op de website vind je een handige tabel waar je alle keuringseisen in een oogopslag kunt zien, ook die van de aanvullende verzekeringen. Ook handig om te weten: je mag je paard bij elke dierenarts in Nederland laten keuren. Het is dus niet zo dat we alleen met bepaalde klinieken samenwerken.
“We hebben in ieder geval de verzekeringsaanvraag nodig en eventueel de keuringsstukken. Let er daarbij op dat de keuringsstukken niet ouder mag zijn dan drie maanden.”
“Wij streven ernaar op jouw verzekeringsaanvraag zo spoedig mogelijk te beoordelen. In sommige gevallen lukt dit al binnen vijf werkdagen. Soms kan het langer duren omdat wij in afwachting zijn van een reactie van een verzekeringnemer of omdat wij het dossier met onze veterinair adviseur bespreken.”
“Natuurlijk. Je kunt dan het beste kiezen voor onze voorlopige dekking. Dan is je paard alvast verzekerd tegen risico’s van een ongeval. Je kunt dit via de website aanvragen. De voorlopige dekking duurt maximaal 21 dagen. Binnen deze periode wordt van je verwacht dat je een aanvraag indient en de voor de beoordeling van de aanvraag noodzakelijke stukken opstuurt.”
Benieuwd wat EFO Paardenverzekering voor jou kan betekenen? Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.