14 mei 2019

Neonatologie

Een ziek of vroeggeboren veulen heeft intensieve zorg en specifieke behandeling nodig van een (team van) dierenarts(en). Neonatologie is de kennis van ziekten en behandeling van de pasgeborene. 

Onder neonatologie vallen o.a. de volgende aandoeningen:

Prematuur en dysmatuur - Een veulen is prematuur wanneer het na minder dan 320 dagen dracht geboren wordt. Wordt een veulen na meer dan 320 dagen geboren maar is het toch onderontwikkeld, door bijvoorbeeld een placentaontsteking of slechte voedingsconditie van de moeder, dan noemt men dit dysmatuur. De mogelijke symptomen van een prematuur en dysmatuur veulen zijn vergelijkbaar:
 
- Korte en zijdeachtige vacht, manen en staart korter dan normaal
- Slappe oren (floppy ears)
- Felrode tong en slijmvliezen
- Verzwakte of afwezige zuigreflex
- Weinig ontwikkelde spiermassa
- Te laag geboortegewicht
- Doorgezakte stand
- Onderontwikkelde longen en maagdarmkanaal
- Moeite met het regelen van de lichaamstemperatuur
 
Het Asphyxie syndroom wordt veroorzaakt door zuurstoftekort tijdens en/of vlak na de geboorte, bijvoorbeeld door een problematische bevalling of als de placenta te vroeg heeft losgelaten. Een veulen met dit syndroom, wordt ook wel ‘dummy’ genoemd. Het vertoont in eerste instantie meestal normaal gedrag, met doorgaans een terugval binnen 48-72 uur. Enkele symptomen zijn:
 
- Slaperigheid
- Ataxie, slechte coördinatie
- Algehele zwakte
- Desinteresse in de moeder
- Afwezigheid van zuigreflex
- Moeite met staan, veel liggen
- Doelloos rondlopen
- Blaffende geluiden (barker)
- Epileptische aanvallen
 
Sepsis is een bacteriële bloedvergiftiging en de belangrijkste oorzaak van sterfte in de eerste levensweken. Antistoffen in de biest beschermen het veulen hiertegen. De eerste 12 tot 24 uur na opname kunnen de antistoffen de darmwand nog passeren, daarna niet meer. Het is dus erg belangrijk dat het veulen zo snel mogelijk voldoende biest drinkt. Mogelijke symptomen zijn:
 
- Diarree
- Algemeen ziek en zwak
- Veel liggen
- Ontstekingen in de gewrichten
 
Isoerythrolysis Neonatalis (rhesus of bloedziekte) ontstaat wanneer veulen en merrie verschillende bloedgroepen hebben, waardoor de merrie antistoffen aanmaakt tegen de bloedgroep van haar veulen. Deze krijgt het veulen via de biest binnen. Hierdoor worden de rode bloedlichamen van het veulen afgebroken, komt er steeds minder zuurstof bij de cellen in het lichaam en gaan alle lichaamsfuncties achteruit. Symptomen zijn:
 
- Suf en sloom
- Slecht drinken
- Snelle ademhaling en pols
- Geelverkleuring van de slijmvliezen
- Rode/bruine urine
- Snelle verslechtering
 
Standsafwijkingen van de benen vallen ook onder neonatologie. De benige structuur van een veulen is nog goed te beïnvloeden en de meest gangbare standsafwijkingen kunnen door regelmatig bekappen en/of het aanbrengen van orthopedische schoentjes/ijzers worden gecorrigeerd. Soms wordt er gekozen voor een chirurgische ingreep.

Behandeling

Behandeling van alle bovenstaande geboorteproblemen is mogelijk, mits er snel wordt ingegrepen. Een pasgeboren veulen is erg kwetsbaar. Raadpleeg bij twijfel direct een dierenarts. Hoe eerder een behandeling gestart kan worden, hoe groter de kans dat het veulen blijft leven.

Meer lezen?

Lees het volledige artikel over ‘Neonatologie; ziekte en behandeling van pasgeboren veulens’ op Paardenarts.nl van Iris van Gulik.


Bekijk voor meer onderwerpen ook de Rubriek Voortplanting op Paardenarts.nl 

Lees meer

woensdag 18 juni 2025

21 juni start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!

maandag 16 juni 2025

De meeste mensen smeren zichzelf tijdens een zomerse dag in met zonnebrandcrème en zijn zich bewust van de invloed van uv-licht. Maar hoe werkt dat eigenlijk bij paarden? Wist je dat te veel uv-straling ook bij paarden voor verbranding kan zorgen? Vooral voor paarden met een lichte kleur is dit een veelvoorkomend probleem.

woensdag 4 juni 2025

Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband. In de meeste gevallen gaat het om de linkerstemband. Waardoor wordt dit veroorzaakt en in hoeverre heeft een paard hier last van?

maandag 19 mei 2025

Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!