26 april 2022

Oh jee OCD!

Wanneer er losse stukjes kraakbeen in het gewricht van een paard voorkomen, spreek je van osteochrondrose dissecans (OCD). Dit is de meest ernstige vorm van osteochondrose (OC).

Hiervoor zijn vele oorzaken aan te wijzen, zo spelen met name de voeding, training en erfelijkheid een rol. OC of OCD kunnen diverse uitingsvormen hebben, zoals kreupelheid, verdikking van het gewricht en een warmer en/of pijnlijk gewricht. Het is een aandoening die voornamelijk bij jonge paarden zichtbaar wordt, met name in de knie en het spronggewricht maar het komt ook in andere gewrichten voor. Het is vast te stellen door middel van röntgenfoto’s vanaf de leeftijd van ongeveer anderhalf jaar.

De gevolgen van OCD verschillen per paard. Het ene paard zal hierdoor geen beschadiging oplopen terwijl het bij het andere paard in het ergste geval tot artrose leidt. De OCD kan in gevallen tevens het kraakbeen beschadigen en gewrichtsontsteking veroorzaken, wat zich in enkele gevallen kan ontwikkelen tot een chronische vorm. Om het risico op OCD te verkleinen is het van belang niet met de foklijnen en hengsten te fokken die de kans hierop vergroten. 
Sinds kort heeft het KWPN stamboek een OCD-index voor de hengsten ontwikkeld, waar het erfelijkheidsrisico vanaf geleid kan worden. Daarnaast is het van belang tijdens de dracht de merrie voldoende mineralen te geven, met name koper in de laatste maanden van de dracht. Bij het opgroeiende paard dient de groei niet te worden gestimuleerd door het voeren van koolhydraatrijk voedsel. 

Het is tijdens de opfok tevens van belang dat het paard veel kan bewegen door middel van weidegang. Wanneer de training van het jonge paard begint is het verstandig dit vakkundig op te bouwen naar de leeftijd van het paard. Wanneer het paard toch OCD heeft is het verstandig er zo vroeg mogelijk bij te zijn om erger te voorkomen.

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.