09 juli 2021

Omdat je paard wel een miljoen waard is

Foto: Bit / Fleur Louwe Voor Eva en Jesse zijn hun paarden natuurlijk miljoenen waard. Maar wat als er iets met ze gebeurt? Een ongeluk, blessure of erger? Misschien is het wel verstandig om je paarden daartegen te verzekeren. Eva en Jesse hebben daar nog wel de nodige vragen over. Inspecteur Ron Esteje van EFO Paardenverzekering geeft antwoord. Lees en beoordeel zelf of je paard of pony verzekeren verstandig is.

E+J: Onze paarden zijn niet heel duur, waarom zouden wij ze dan verzekeren?

Ron: Ook al is een paard niet duur, voor de eigenaar is hij natuurlijk veel waard. En ook ‘goedkope’ paarden kunnen een ongeluk krijgen of sterven. Als je hem dan niet hebt verzekerd, sta je met lege handen. Een verzekering die veel wordt afgesloten, is de Overlijdensverzekering met de Beperkte Ziektekostenverzekering. Als voorbeeld nemen we een verzekerde waarde van 3.000 euro. Als je paard dan een ongeval krijgt, denk aan een trap van een ander paard, beenbreuk, acute koliek of een open verwonding, heb je 3.000 euro om hem beter te maken. En als hij overlijdt, krijg je dat bedrag uitgekeerd en sta je tenminste niet helemaal met lege handen. De premie van zo’n verzekering is 20 euro per maand.

E+J: Wat gebeurt er als mijn paard ingeslapen moet worden? Heb ik daar nog wel inspraak over?

Ron: Jazeker. De eigenaar bepaalt wat er met het paard gebeurt. Er vindt altijd overleg plaats tussen de inspecteur en de eigenaar van het paard over wat er precies moet gebeuren. Als je paard niet meer geschikt is voor zijn doel, bijvoorbeeld rijden, maar je wilt hem toch houden en dit is qua dierwelzijn ook te verantwoorden, dan kan dat. Op kantoor wordt precies berekend wat de restwaarde van het paard is nu hij niet meer geschikt is voor zijn doel, en dat wordt in mindering gebracht op het bedrag dat je van de verzekering krijgt uitgekeerd. Als je je paard wilt laten inslapen, kan dat en krijg je geld uitgekeerd. Dan moet er natuurlijk wel aanleiding zijn voor het inslapen, zoals ongeval, ondraaglijk lijden et cetera.

E+J: Help, mijn paard blijkt koliek te hebben en mijn dierenarts adviseert een operatie. Wat nu? Moet ik eerst de verzekering bellen?

Ron: Nee hoor. Als de dierenarts zegt dat een operatie noodzakelijk is, zou ik zorgen dat je als een razende bij de kliniek komt. Met een aanvullende Beperkte Ziektekostenverzekering ben je verzekerd voor spoedeisende hulp. Het is wel handig om een kliniek te kiezen die gespecialiseerd is in koliekoperaties.

E+J: Moet mijn paard gekeurd worden voordat hij in de verzekering mag? En ben ik verplicht om dingen die hij al heeft (gehad) te melden?

Ron: Bij de aanvraag van een verzekering moet je een aantal vragen beantwoorden. Zo brengen we de gezondheid van je paard in kaart. Daar horen de kwalen of aandoeningen die hij heeft (gehad) ook bij. Aan de hand van het aanvraagformulier, met daarop ook de dekking en de verzekeringswaarde, overlegt de inspecteur met de eigenaar of en hoe het paard precies verzekerd kan worden en welke keuringen daar eventueel voor nodig zijn.

E+J: Hoe wordt de waarde van mijn paard bepaald?

Ron: Wij hebben een heel team mensen op kantoor dat heel goed kan inschatten wat een paard waard is. Daarnaast heeft de eigenaar zelf ook vaak een bedrag in zijn hoofd. Soms is dat bedrag niet reëel, of de premie voor dat bedrag is voor de eigenaar te hoog. Door hier goed over te praten, komen we eigenlijk altijd tot voorwaarden en een verzekerd bedrag waarmee de eigenaar tevreden is.

E+J: Mijn paard heeft vaak last van kwaaltjes en ik heb dus hoge dierenartskosten. Kan hij dan wel verzekerd worden? Zo ja, blijft hij dan ook verzekerd of kan de verzekering besluiten dit stop te zetten?

Ron: Dat ligt eraan. Als het paard in verzekering wordt genomen, wordt zijn verleden bekeken. Heeft hij veel kwaaltjes of een aandoening, dan wordt daar rekening mee gehouden in de verzekering. Neem een luchtzuigend paard: de verzekering kan dan een clausule in de polis opnemen dat kosten die voortkomen uit die aandoening niet zijn verzekerd. Als een al verzekerd paard hoge dierenartskosten blijft maken, kan het zijn dat de verzekeringsvoorwaarden worden aangepast.

E+J: Kan ik niet gewoon beter elke maand zelf wat geld opzij zetten in een speciaal potje voor mogelijke dierenartskosten?

Ron: Dat kan, maar is het verstandig? Ik kocht eens een jaarling voor redelijk geld en verzekerde hem voor 3.000 euro. Al na vijf weken kreeg hij een trap van een ander paard in de wei. Hij moest worden geopereerd. Dat kostte 4.000 euro. Ik was blij dat ik hem had verzekerd, want nu hoefde ik maar 1.000 euro zelf te betalen, in plaats van 4.000. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dierenartskosten zijn vaak hoog. Met dat soort onvoorziene uitgaves houden veel mensen geen rekening. Een verzekering is dan een hele geruststelling.

E+J: Is het niet zo dat de verzekeraars alleen maar denken aan geld verdienen en zo weinig mogelijk uitkeren?

Ron: Bij EFO is dat zeker niet zo. Wij zijn een onderlinge verzekeraar, zonder winstoogmerk. Geld verdienen is dus geen doel, we zijn er echt voor onze leden. We denken met de eigenaar mee en zijn zeven dagen per week bereikbaar voor een luisterend oor en advies. Je hoort wel eens verhalen van mensen die in de clinch liggen met hun paardenverzekering, maar als je goed hebt overlegd met de inspecteur over de verzekering die je wilt en wat de voorwaarden daarvan zijn, is er helemaal geen probleem. Een paardenverzekering is maatwerk. EFO heeft verzekeringen voor alle soorten, rassen en maten. Of je nu een sportpaard hebt dat tonnen waard is, of een recreatie Haflinger, wij verzekeren hem graag voor je.

Lees meer

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.

zaterdag 1 maart 2025

Per 1 maart 2025 heeft EFO Paardenverzekering een nieuwe directeur. Maak in deze korte video, kennis met Jan Jouke Bouma. 'Onze slogan ‘Samen voor jouw paard’ is iets waar ik me persoonlijk erg in kan vinden en als directeur voor sta.'

donderdag 20 februari 2025

Directeur Henk de Jong gaat EFO Paardenverzekering, na ruim 17 jaar dienstverband, verlaten. Per 1 maart 2025 wordt hij opgevolgd door Jan Jouke Bouma. In deze blog gaan beide heren met elkaar in gesprek over deze wisseling van de wacht en de toekomst van EFO Paardenverzekering. Opvallend genoeg blijken ze behoorlijk wat raakvlakken te hebben.