05 december 2019

Oogproblemen

Het oog is een van de meest delicate organen van een paard. Oogproblemen door trauma, oogziekten of infecties komen dan ook veel voor.  Omdat er snel onherstelbare schade kan ontstaan is het belangrijk om bij mogelijke oogproblemen direct de dierenarts te waarschuwen.

Symptonen

De volgende symptomen kunnen duiden op een oogprobleem:
* Bovenste oogleden zijn lichtjes gezakt of het oog wordt (deels) dichtgehouden
* Tranend oog
* Rood en/of gezwollen oog

Veel voorkomende oogproblemen

Conjunctivitis, een ontsteking aan de oogslijmvliezen die kan ontstaan door stof, vliegen, een allergische reactie of verkoudheid. Dit komt vooral in de zomer voor. Het paard krijgt last van gezwollen, rode oogslijmvliezen. De ooguitvloeiing is waterig of pusachtig. Het oog kan worden behandeld met antibioticum oogdruppels of -zalf, in sommige gevallen gecombineerd met corticosteroïden.

Hoornvliesbeschadiging of corneabeschadiging is een plaatselijke troebeling van het hoornvlies door een beschadiging. Bij verwaarlozing kan dit tot een infectie en zelfs verlies van het oog leiden. Bij een grotere beschadiging zie je vaak een blauw/grijs plekje op het hoornvlies. Hoornvliesbeschadiging wordt behandeld met antibioticum oogdruppels of -zalf, eventueel gecombineerd met atropine en pijnstillers. 

Maanblindheid veroorzaakt bijna altijd blijvende schade en is de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij paarden. Het is waarschijnlijk een auto-immuunziekte, maar ook virussen, bacteriën, parasieten of trauma’s zouden de oorzaak kunnen zijn. Maanblindheid is een ontsteking, meestal aan één oog, die niet altijd tijdig wordt onderkend. Het hoornvlies is normaal of licht troebel en er worden vlokken zichtbaar in de voorste oogkamer. De pupil is te klein en de pupilreflex afwezig. Het paard knijpt met het oog, heeft vaak oogvloeiing en het oogslijmvlies kan rood van kleur zijn. Maanblindheid wordt behandeld met corticosteroïde oogdruppels of -zalf en atropine oogdruppels. Daarnaast wordt een pijnstiller gegeven. Blijvende, zichtbare schade kan de vorm hebben van een onregelmatige pupilvorm en/of troebeling van de lens. De kans op terugkeer van de ontsteking en verergering van de schade is groot. Een chirurgische behandeling om de kans op herhaling te verkleinen is mogelijk. Bij blindheid van het oog is verwijderen een betere optie.

Ooglidverwondingen ontstaan meestal doordat het paard blijft haken achter haakjes of scherpe punten of met zijn oog ergens tegenaan wrijft. Het is belangrijk om het ooglid te laten hechten. Als het ooglid niet mooi geneest kan het paard het oog niet volledig schoon knipperen, met problemen aan het hoornvlies tot gevolg.

Tumoren, met name plaveiselcarcinoom, ontstaan meestal aan het derde ooglid en soms ook op de oogbol. De tumor ziet eruit als een roze onregelmatig plekje. De behandeling hangt af van de ernst en de locatie. De tumor kan verwijderd worden via een chirurgische ingreep of door bevriezing met stikstof. Radiotherapie of chemotherapie is soms noodzakelijk. Bij grote tumoren moet soms het hele oog verwijderd worden.

Neem bij verdenking van een oogprobleem altijd direct contact op met je dierenarts!

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel ‘Oogproblemen bij paarden’ op Paardenarts.nl van Iris van Gulik, paardenarts.

Lees meer

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.

zaterdag 1 maart 2025

Per 1 maart 2025 heeft EFO Paardenverzekering een nieuwe directeur. Maak in deze korte video, kennis met Jan Jouke Bouma. 'Onze slogan ‘Samen voor jouw paard’ is iets waar ik me persoonlijk erg in kan vinden en als directeur voor sta.'

donderdag 20 februari 2025

Directeur Henk de Jong gaat EFO Paardenverzekering, na ruim 17 jaar dienstverband, verlaten. Per 1 maart 2025 wordt hij opgevolgd door Jan Jouke Bouma. In deze blog gaan beide heren met elkaar in gesprek over deze wisseling van de wacht en de toekomst van EFO Paardenverzekering. Opvallend genoeg blijken ze behoorlijk wat raakvlakken te hebben.