15 februari 2022

Revalidatie

Een blessure bij je paard; helaas krijgen veel eigenaren er vroeg of laat wel eens mee te maken. In dit artikel belichten we kort het revalidatieproces, een traject van diagnose, therapie en revalidatie. De diagnose en de therapie kunnen verschillen, maar bij alle blessures is het doel van de revalidatie uiteindelijk hetzelfde: het terugbrengen van het paard naar het eerdere niveau van presteren.

Blessure

In de acute fase van een blessure is er vrijwel altijd sprake van pijn en ontsteking van de aangedane weefsels. Als gevolg hiervan is er een verminderde terugkoppeling van het zenuwstelsel vanuit deze gebieden. De zogenaamde proprioceptie (het besef waar welk lichaamsdeel zich in de ruimte bevindt) is aangedaan. Is een blessure langer aanwezig dan kan het gebied rond de blessure stijver worden (vermindering mobiliteit) en gaan de algehele conditie en kracht van het paard achteruit. 

Therapie- en revalidatieplan

Essentieel voor het slagen van therapie- en revalidatie is het stellen van de (juiste) diagnose. Neem in geval van een blessure dan ook eerst contact op met een paardenarts. Na het stellen van de diagnose kan hij of zij in samenwerking met andere zorgprofessionals een passend therapie- en revalidatieplan opstellen.
 
In de revalidatie wordt er gewerkt aan de volgende onderdelen:
-Het verminderen van de pijn en de ontsteking
-Het verbeteren van de proprioceptie (terugkoppeling zenuwstelsel)
-Het herstel van de beweeglijkheid (mobiliteit)
-Het vergroten van de kracht en rompstabiliteit
-Het opbouwen van de conditie
-Het optimaliseren van het presteren
 
Inzet aquatrainer
De aquatrainer wordt steeds vaker ingezet bij training en revalidatie van paarden. Lichaamsdelen onder waterniveau worden door de opwaartse druk van het water minder belast. Aquatraining kan hierdoor op verschillende vlakken helpen, zoals het verbeteren van de proprioceptie, balans, rechtgerichtheid en beweeglijkheid van de rug en benen. Ook kan het paard zijn energie op een gecontroleerde wijze kwijt.

Kans van slagen

Het is van verschillende facturen afhankelijk hoe lang het revalidatietraject zal duren en of deze kans van slagen heeft. De ernst van de blessure, de locatie en het type van het geblesseerde weefsel is hierbij van belang. Leeftijd en gedrag van het paard spelen ook een rol, net als de bouw van het paard en de eventuele aanwezigheid van andere onderliggende problemen.
 
De eigenaar speelt ook een essentiële rol bij de revalidatie. Het paard moet gedurende het revalidatieproces regelmatig door een paardenarts worden gecontroleerd en van de eigenaar wordt een grote mate van therapietrouwheid gevraagd. Dit vergt veel motivatie en betekent ook een financiële belasting.
 
Uiteindelijk is het doel voor eigenaar, paardenarts en andere professionals die werken aan de revalidatie gelijk: een gezond en functionerend  paard dat nog jaren meekan.

Vermoed je een blessure bij je paard? Aarzel dan niet en neem contact op met je paardenarts!

Meer lezen?

Lees het volledige artikel ‘Revalidatie bij paarden’ op Paardenarts.nl van Morgan Lashley, paardenarts en chiropractor.

Lees meer

woensdag 18 juni 2025

21 juni start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!

maandag 16 juni 2025

De meeste mensen smeren zichzelf tijdens een zomerse dag in met zonnebrandcrème en zijn zich bewust van de invloed van uv-licht. Maar hoe werkt dat eigenlijk bij paarden? Wist je dat te veel uv-straling ook bij paarden voor verbranding kan zorgen? Vooral voor paarden met een lichte kleur is dit een veelvoorkomend probleem.

woensdag 4 juni 2025

Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband. In de meeste gevallen gaat het om de linkerstemband. Waardoor wordt dit veroorzaakt en in hoeverre heeft een paard hier last van?

maandag 19 mei 2025

Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!