03 maart 2022

Risico's rondom een (ongeboren) veulen

Een veulen fokken is meer dan een financiële investering. Er komt emotie bij kijken. Het betekent nieuw leven en nieuwe hoop voor de toekomst. Of je je nu hobbymatig of professioneel bezighoudt met de paardenfokkerij, dit nieuwe leven wil je optimaal beschermen met de beste zorg. 

Er komen diverse kosten en risico’s kijken bij het fokken van een veulen. Het dekgeld, de scans en de zorg voor de merrie kunnen flink oplopen. Ook kan er van alles mis gaan tijdens de dracht, de geboorte en in de eerste levensmaanden van het veulen. Onderlinge paardenverzekeraar EFO weet als geen ander welke situaties je kunt tegenkomen. Welke risico’s loop je en hoe kan een Veulenverzekering helpen om jouw investering af te dekken?

Situatie 1: Het veulen wordt doodgeboren

Helaas krijgen fokkers er weleens mee te maken; een doodgeboren of niet-levensvatbaar veulen. Het veulen heeft verkeerd in de baarmoeder gelegen of is te lang blijven zitten in het geboortekanaal. Of nog erger: een rhino-uitbraak op een stal waarbij meerdere merries hun veulens aborteren.

Je kunt ervoor kiezen het ongeboren veulen te verzekeren middels een Beperkte of Uitgebreide Veulenverzekering van EFO Paardenverzekekering. Deze begint 10 maanden na dekdatum en eindigt als het veulen 4 maanden oud is*.

Situatie 2: Het veulen krijgt schade

Veulens zijn kwetsbaar en moeten nog veel leren. Een ongeval zit in een klein hoekje; een veulen gaat door het draad of krijgt een schop van een andere merrie. Veulens kunnen longontsteking krijgen doordat ze vruchtwater binnenkrijgen of koliek omdat het darmpek de darmen verstopt. De Beperkte Ongeboren veulenverzekering dekt overlijden of acuut noodzakelijke levensbeëindiging binnen 2x24 uur na de eerste ziekteverschijnselen. 

Situatie 3: Het veulen is volledig blijvend ongeschikt voor gebruik

Een veulen kan levensvatbaar zijn maar door een blessure, ongeval of door anatomische groeiafwijkingen volledig blijvend ongeschikt zijn voor het gebruikersdoel. Deze risico’s worden gedekt door EFO’s Uitgebreide Ongeboren veulenverzekering*.

Situatie 4: Er gebeurt iets met de merrie

Ook de merrie loopt extra risico’s tijdens de dracht en bevalling. Zo kunnen er complicaties ontstaan waardoor de merrie komt te overlijden. De merrie valt niet in de verzekering van het (ongeboren) veulen en kun je apart verzekeren. EFO Paardenverzekering biedt drie verschillende schadeverzekeringen: Overlijden, Beperkt en Uitgebreid. Daarnaast kun je desgewenst aanvullend kiezen voor één van de drie Ziektekostenverzekeringen: Beperkt, Uitgebreid en UitgebreidPlus.

Droom jij ervan het nieuwe (sport)paard van de toekomst te fokken? De inspecteurs van EFO dromen met je mee en staan klaar met raad en daad als het mis dreigt te gaan. De gegevens van de inspecteurs vind je hier.
 
* Bij een Veulenverzekering kun je tot maximaal 3 keer het dekgeld verzekeren met een maximale waarde van €5.000,-. De uitkering bedraagt 90% van de verzekerde waarde. Na afloop van de Ongeboren veulenverzekering kun je deze omzetten naar een paardenverzekering.

Veulenchecklist

Gelukkig gaat een geboorte van een veulen vaak ook heel goed! 

Doormiddel van de veulenchecklist van Paardendierenarts Iris van Gulik, kun je je alvast voorbereiden op de komst van je veulen. In de veulenchecklist legt Iris uit wat je WEL en vooral NIET moet doen rondom de geboorte van je veulen!

Direct je premie berekenen of een offerte aanvragen? 

Lees meer

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.

zaterdag 1 maart 2025

Per 1 maart 2025 heeft EFO Paardenverzekering een nieuwe directeur. Maak in deze korte video, kennis met Jan Jouke Bouma. 'Onze slogan ‘Samen voor jouw paard’ is iets waar ik me persoonlijk erg in kan vinden en als directeur voor sta.'

donderdag 20 februari 2025

Directeur Henk de Jong gaat EFO Paardenverzekering, na ruim 17 jaar dienstverband, verlaten. Per 1 maart 2025 wordt hij opgevolgd door Jan Jouke Bouma. In deze blog gaan beide heren met elkaar in gesprek over deze wisseling van de wacht en de toekomst van EFO Paardenverzekering. Opvallend genoeg blijken ze behoorlijk wat raakvlakken te hebben.