19 december 2019

Röntgenologie bij paarden

Met behulp van röntgenstraling kan het skelet van mens en dier worden afgebeeld, waardoor een veel betere diagnose kan worden gesteld dan met het blote oog. Röntgenologie is tegenwoordig digitaal en kan ook op locatie plaatsvinden. Dat is doeltreffend, snel en levert weinig stress op voor het paard. Digitale foto’s zijn bovendien van een hoge kwaliteit en kunnen direct beoordeeld worden.

De belangrijkste redenen voor röntgenonderzoek zijn:

* Letsel: Wanneer de ernst van het letsel niet met zekerheid vastgesteld kan worden aan de hand van regulier onderzoek, bijvoorbeeld bij een botbreuk, kan een röntgenfoto uitkomst bieden.
* Kreupelheidsdiagnostiek: Röntgenonderzoek kan helpen om bijvoorbeeld gewrichtsartrose zichtbaar te maken.
* Hoefbevangenheid: Door middel van een röntgenfoto kan worden vastgesteld in welke fase de hoefbevangenheid is.
* Gebitsproblemen: Om te bekijken of er sprake is van bijvoorbeeld EOTRH, kieswortelontsteking of diastases.
* Verkoop- of aankoopkeuring: Wanneer een paard bij een aan- of verkoop gekeurd wordt, zal het vaak eerst een klinische keuring ondergaan en kan aanvullend gekozen worden voor röntgenonderzoek om te zien of het paard gezond is.
* Hengstenselectie: Bij hengstenselecties wordt aan de hand van röntgenfoto’s gezocht naar mogelijke erfelijke afwijkingen en de mate waarin deze kunnen worden doorgegeven (erfelijkheidsgraad). De röntgenfoto’s woorden door (een speciale commissie van) het stamboek beoordeeld. De eisen voor het röntgenonderzoek verschillen per stamboek.
* PROK keuring: PROK staat voor Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN. Hierbij wordt aan de hand van röntgenfoto’s van voor- en achterbenen gekeken of het paard voldoet aan de eisen van het stamboek en geen erfelijke afwijkingen heeft. Tegenwoordig is het ook mogelijk om DNA-onderzoek te laten doen en zijn röntgenfoto’s niet altijd meer noodzakelijk.
* OC/OCD-screening: OC/OCD (zie foto) ontstaat tijdens de ontwikkeling van het veulen, als het kraakbeen zich omzet in bot. Bij dit ‘verbenen’ kan door erfelijke factoren, letsel of omdat het veulen te snel is gegroeid soms iets verkeerd gaan. Het is daarom verstandig om het paard als jaarling te laten screenen door middel van röntgenfoto’s, zodat bij een afwijking tijdig ingegrepen kan worden.
* Sportkeuring: Hierbij worden er vooral röntgenbeelden gemaakt om de botten in de benen van het paard te beoordelen. Daarbij wordt rekening gehouden met de beoogde sportdiscipline en de toekomstige prestaties van het paard.

Een röntgenfoto kost gemiddeld tussen de 30 en 50 Euro. Hierbij zijn zaken als de voorrijkosten, de verdoving, het onderzoek en een eventuele startprijs niet meegerekend. De eerste foto kan daarom soms duurder zijn en de totale kosten hangen ook af van wat er precies onderzocht moet worden. De kosten van een röntgenologisch onderzoek kunnen daarnaast sterk verschillen per kliniek. Voor het maken van een inschatting van de kosten kan vooraf geïnformeerd worden bij de paardenarts of kliniek naar de standaard kosten van bijvoorbeeld verdoving en onderzoek. Een paardenverzekering dekt soms een deel van de kosten.

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel ‘Röntgenologie bij paarden’ (incl. uitgebreid beeldmateriaal) op Paardenarts.nl van Matthijs van Waart, paardenarts.

 

Lees meer

woensdag 18 juni 2025

Vandaag start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!

maandag 16 juni 2025

Heerlijk die zomerzon, behalve als je er een rode zonverbrande huid aan over houdt. Ook je paard kan last hebben van (directe) zonnebrand door blootstelling aan te veel UV-straling in het zonlicht. Maar er kunnen ook andere onderliggende problemen boosdoener zijn, zoals fototoxische stoffen in bepaalde planten.

woensdag 4 juni 2025

Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband. In de meeste gevallen gaat het om de linkerstemband. Waardoor wordt dit veroorzaakt en in hoeverre heeft een paard hier last van?

maandag 19 mei 2025

Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!