12 april 2021

Stalbrand: de nachtmerrie van iedere paardenhouder

Elk jaar vinden er stalbranden plaats in Nederland, waarbij de schade vaak groot is. Alleen in 2020 kwamen er al tien paarden te overlijden bij twee stalbranden en dan spreken we nog niet over de financiële gevolgen. De belangrijkste oorzaken? Achterstallig onderhoud van elektra, landbouwmachines, natuurlijk oorzaak, ongedierte, nalatigheid van rokers en brandstichting.

Wat kan je doen om brand te voorkomen?

Brand is veelal verwoestend. Toch lijken veel stalhouders nog niet doordrongen van dit feit, gezien de brandpreventie bij veel bedrijven niet op orde is. Het voorkomen van een stalbrand is mogelijk. Wij geven tips hoe.

- Reinig regelmatig elektrische apparatuur.

- Zet onnodige apparatuur zoveel mogelijk uit.

- Bedradingen dienen veilig te worden weggewerkt, zodat knaagdieren er niet van kunnen eten, en oververhitting wordt voorkomen.

- (Landbouw)machines dienen gekeurd te worden en thermisch beveiligd te zijn.

- Plaats machines niet in de buurt van brandbaar materiaal zoals ruwvoer of bodembedekkers.

- Voorkom broei door het ruwvoer eerst goed op het land te laten drogen en plaats deze niet in de brandende zon.

- Zorg voor een goede fundering van het bedrijf en een bliksemafleider om brand op een natuurlijk manier zoveel mogelijk te voorkomen. 

Geen rookmelders mogelijk op stal

Normaal worden rookmelders gebruikt om brand tijdig te signaleren. Op stal is dit niet mogelijk, omdat deze ook af gaan bij veel stof. Vandaar dat je als stalhouder beter gebruik kan maken van warmtemelders of branddetectiemelders die een telefonische melding geven. Zo voorkom je ook paniek op stal.

Waar dient een ontruimingsplan en calamiteitenplan aan te voldoen?

Op stal dient een ontruimingsplan en calamiteitenplan aanwezig te zijn. Een ontruimingsplan bestaat onder andere uit een plattegrond van de stal, het aantal paarden dat aanwezig is, welke dieren een andere aanpak nodig hebben, waar eventuele sleutels zijn opgeslagen, waar paarden naar toe geëvacueerd moeten worden, maar ook hoe staldeuren open moeten.

Het calamiteitenplan beschrijft welke acties ondernomen moeten worden, wie hiervoor verantwoordelijk zijn en wie op de hoogte geteld moeten worden. Het is verstandig hier ook belangrijke telefoonnummers, van bijvoorbeeld de dierenarts, in op te nemen. Daarnaast is een specifieke en duidelijke uitleg heel handig voor de brandweer, zij gaan immers niet dagelijks actief met paarden om. Als laatste beschrijf je in het calamiteitenplan ook waar het bluswater vandaan moet komen. Is dat een eigen voorziening of brandput? Hoe beter beschreven, hoe sneller er gehandeld kan worden.

Wil je meer praktische tips over de voorbereiding en het evacueren, lees dan het artikel van De Hippische Ondernemer.

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.