14 juli 2021

Veelvoorkomend probleem: maagzweren

Van de sport- en recreatiepaarden heeft 50 tot 70 procent in meer of mindere mate last van irritatie van het maagslijmvlies, tot meerdere diepe zweren aan toe. Naast stress en medicijngebruik spelen voeding en stalmanagement een grote rol bij het ontstaan van maagzweren.

Onafhankelijk van de oorzaak zijn de volgende aandachtspunten van belang als je je paard van zijn maagprobleem af wilt helpen of preventief in wilt zetten. Voorkom een lege maag want een paard produceert constant maagzuur, ook wanneer er geen voedsel in de maag aanwezig is. Dit betekent dat een lege maag snel verzuurt en in een te zure maag kunnen bestaande zweren niet of nauwelijks genezen. Zorg dat je meerdere malen per dag ruwvoer voert. De meeste krachtvoeders en granen hebben een verzurende werking door hun hoge zetmeel- en suikergehalte. De koolhydraten in het voer worden door bacteriën in de maag omgezet in zuren. Bovendien blijft krachtvoer relatief lang in de maag waardoor er extra lang en veel maagzuur wordt aangemaakt. 
Voer een paard met maagzweren daarom zo min mogelijk krachtvoer en granen. Er zijn ook verzachtende voedermiddelen, zoals het calciumrijke luzerne. Door dit te voeren zal de zuurgraad in de maag verlagen. In het algemeen werken ruwvoeders verdunnend, omdat een paard hier veel op moet kauwen en daardoor veel speeksel produceert en het speeksel verdunt het maagzuur. Ruwvoer is daarom een heel belangrijk onderdeel van een anti-maagzweren-rantsoen. Een product als bietenpulp (zonder melasse) is eveneens calciumrijk en een goede aanvulling. Indien nodig kan hier plantaardige olie aan worden toegevoegd voor extra energie. 
Het is vaak moeilijk te bepalen of een paard last van zijn maag heeft. Als het gehele beeld goed wordt bekeken, is de diagnose maagzweren echter vaak niet ver weg: een doffe vacht, vermagering, milde koliekverschijnselen, maar ook veel gapen en/of plotseling beginnen met luchtzuigen zijn tekenen. Een echte diagnose kan echter alleen worden gesteld aan de hand van een endoscopie.

Veelvoorkomend Probleem Maagzweren