De meestgestelde vragen aan EFO op een rij

Gepubliceerd op 15 juni 2021

Bij EFO Paardenverzekering kun je precies de verzekering nemen waar jij en je paard het meeste aan hebben. EFO wil altijd alles zo duidelijk en transparant mogelijk maken over wat er nu precies bedoeld wordt met een aantal begrippen en de verzekeringsvoorwaarden, dus over de ‘kleine lettertjes’ hoef je je ook niet druk te maken.

Moet je EFO toestemming vragen voor medische behandeling?

Een punt waar nog wel eens onduidelijkheid over heerst. Moet je nu wel of niet melden aan de verzekering dat je paard moet worden behandeld? Dat ligt aan de kosten en de ernst van de situatie. Moet het paard noodzakelijke onderzoeken en/of medische behandelingen ondergaan die meer dan 750 euro gaan kosten, dan moet dat van tevoren schriftelijk aan de verzekeraar worden gemeld, inclusief behandelplan van de dierenarts. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat er maximaal 750 euro wordt uitgekeerd. Is er sprake van een acute, levensbedreigende situatie, waarbij het paard meteen moet worden behandeld, dan geldt de meldingsplicht vóórafgaand aan de behandeling niet. 

Moet het paard gekeurd zijn om hem te kunnen verzekeren?

EFO raadt sowieso altijd aan om het paard bij aankoop te laten keuren. Als koper heb je namelijk een zogenoemde ‘onderzoeksplicht’. Met een klinische en/of röntgenologische keuring heb je een beter beeld van de gezondheidstoestand van het paard. Het is afhankelijk hoe je je paard wilt laten verzekeren, welke keuring daarvoor nodig is. Voor een beperkte paardenverzekering (B-tarief) of een overlijdensverzekering (D-tarief), waarbij de verzekerde waarde van je paard onder de 15.000 euro is, volstaat een door jezelf ingevulde gezondheidsverklaring. Wil je je paard beperkt verzekeren voor een hoger bedrag, dan moet een dierenarts de gezondheid controleren. Vanaf 25.000 euro moet het paard ook klinisch zijn gekeurd. Dat geldt ook voor een uitgebreide verzekering (A-tarief) vanaf 2.300 euro. Wil je je paard uitgebreid verzekeren vanaf 4.500 euro en/of ook een (uitgebreide) ziektekostenverzekering afsluiten, dan moet het paard ook röntgenologisch zijn gekeurd. 

Hoe ouder het paard, hoe minder geld er wordt uitgekeerd

Een verzekeringsvoorwaarde waar veel mensen niet bij stil staan. Het is namelijk afhankelijk van de leeftijd van het paard, hoeveel procent van de verzekerde waarde er wordt uitgekeerd. Stel: je hebt je paard voor 5000 euro verzekerd. Dan krijg je, bij het overlijden van je paard, dat bedrag alleen volledig uitgekeerd als het paard tussen de 4 en 13 jaar oud is. Daarvoor en daarna is het uitgekeerde bedrag lager. Dit omdat er bij jonge paarden een grotere kans is dat hij wat oploopt. Een ouder paard neemt, economisch gezien, in waarde af en de kans dat hij wat oploopt, neemt toe. Als blijvende ongeschiktheid verzekerd is dan is de uitkering ook afhankelijk van de leeftijd van het paard. Als het paard 20 jaar of ouder is, wordt er bij blijvende ongeschiktheid helemaal niet meer uitgekeerd, omdat de kans dan sowieso groot is dat het paard niet meer (volop) wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de sport. 

Wat is het verschil tussen de A-tarief, B-tarief en D-tarief verzekeringen?

EFO Paardenverzekeringen heeft drie ‘basispakketten’. Dit zijn de Schadeverzekering Uitgebreid (A-tarief), Schadeverzekering Beperkt (B-tarief) en de Overlijdensverzekering (D-tarief). Bij het A-tarief betaal je het meest, maar is je paard ook het meest uitgebreid verzekerd. Het D-tarief is het goedkoopst, maar deze verzekering keert alleen uit als het paard overlijdt door een ongeval, acuut verlopende ziekte of, als het om een fokmerrie gaat, door complicaties bij de geboorte van het veulen. In het B-tarief is het paard, naast bovengenoemde situaties, ook verzekerd voor blijvende ongeschiktheid door een ongeval. Het A-tarief keert ook uit bij blijvende ongeschiktheid door kreupelheid of ziekte, blijvende ongeschiktheid als fokmerrie, overlijden of inslapen door ziekte en bij castratie. 

Wat is een acuut verlopende ziekte?

In sommige gevallen is je paard verzekerd voor een acuut verlopende ziekte. Maar wat is dat dan precies? Eigenlijk heel eenvoudig: als je paard vanuit het niets ziek wordt en, ondanks behandeling, hierdoor binnen acht dagen komt te overlijden of ingeslapen moet worden. Krijgt je paard  koliek met binnen acht dagen een dodelijke afloop, dan is dat een acuut verlopende ziekte. Had het paard een tumor in de buik, was hij daardoor al sterk vermagerd en krijgt hij vervolgens koliek waaraan hij overlijdt, dan is het chronisch en dus geen acuut verlopende ziekte. 

Wat valt er allemaal onder de term ongeval?

Iedereen weet wel wat een ongeval is. Er gebeurt iets dat je niet had verwacht en waar je niets aan kunt doen. In het geval van het paard loopt deze letsel op of overlijdt aan een onverwachte gebeurtenis of plotseling geweld van buitenaf. Je kunt hierbij denken aan een verkeersongeval, ernstige verwondingen doordat het paard door de draad is gegaan, vergiftiging, besmetting of mishandeling door derden. Ook als het paard verdrinkt of een peesblessure oploopt met daarbij een ernstige open verwonding, valt dat onder de noemer ongeval. Het is belangrijk dat u bij een ongeval direct een dierenarts inschakelt.

Wat moet je doen als het paard schade heeft?

Als verzekeringnemer heb je de ‘plicht’ om, bij schade, dit op de juiste wijze te melden bij de verzekeraar. Hiervoor kun je het volgende stappenplan aanhouden: 
1. Laat het paard onmiddellijk behandelen door een dierenarts als dit nodig is en volg de adviezen van de dierenarts stipt op 
2. Doe er alles aan om het paard te laten genezen.
3. Als de dierenarts denkt dat het beter is om het paard te laten inslapen, bel dan met EFO voor overleg.
4. Laat EFO zo snel mogelijk weten wat er met het paard aan de hand is. Is het paard al overleden, meld dit dan voordat het lichaam wordt afgevoerd.
5. Als EFO om een  verklaring of documenten vraagt over de schade, lever deze dan op korte termijn in.
6. Werk mee als EFO meer van de situatie wil weten en geef toestemming voor navraag bij de behandelaars van het paard.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou?

Bereken hier jouw premie Persoonlijk advies

Jouw paard is het waard!
 

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons