Net als menselijke atleten, kunnen ook paarden te maken krijgen met blessures. Vaak is rust daarbij de beste remedie. Tegen een mens kan je zeggen dat hij of zij verplicht rust moet nemen, maar bij een paard is boxrust vaak de enige oplossing om te voorkomen dat het paard zich (over)belast. Dat is vervelend en vraagt ook om de nodige aanpassingen in het rantsoen.
Bij een paard dat op rust gezet wordt liggen er diverse problemen op de loer, zoals het krijgen van overgewicht, verstopping of hoefbevangenheid. Doordat de paarden niet of nauwelijks beweging krijgen, hebben ze een zeer laag energieverbruik en daar moet het rantsoen op worden aangepast. Het voeren van krachtvoer moet in deze periode tot een minimum beperkt worden terwijl het geven van ruwvoer nóg belangrijker is dan onder normale omstandigheden. Een paard op rust heeft laag energetisch voer nodig en ruwvoer voorziet hierin het beste.
Daarnaast moet er worden gezorgd dat het paard voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Wanneer dit niet uit het krachtvoer kan worden gehaald, is het handig dit aan te vullen met supplementen en/of granen. Daar komt bij dat geblesseerde paarden vaak een verhoogde behoefte hebben aan eiwitten, bijvoorbeeld voor het herstel van bepaalde weefsels of het immuunsysteem. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen van het lichaam. Het eventueel ontstane eiwittekort kan onder meer worden aangevuld door het voeren van luzerne, dat hier van nature al zeer rijk aan is. Bovendien zullen de paarden hier goed op moeten kauwen, waardoor ze langer over het eten doen en dat verkleint de kans op verveling.
Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.
Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!
De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.
Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!
Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.
Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.
Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!
Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.