05 juli 2022

Bezorg je paard een fijne oude dag!

Dat je paard een dagje ouder wordt en grijze haren krijgt, kun je niet voorkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat het hem qua management aan niets ontbreekt. Hoe je dat doet, legt EFO-inspecteur Klaas Buist uit. 

Klaas Buist werkt als inspecteur Noord-Nederland bij Paardenverzekering EFO. Hij vertelt: “Alles begint met een goede gezondheid. Dat is de basis van oud worden. Maak bij het oudere paard gebruik van de kennis om je heen. Bijvoorbeeld je trainer, de dierenarts, voedingsspecialist en tandarts. Zorg dat het je paard qua management aan niets ontbreekt. Vergeet daarbij niet dat iedere situatie anders is. Sommige paarden zijn met negentien jaar nog topfit, terwijl andere leeftijdsgenoten niet meer gereden kunnen worden. Twijfel je of het nog paardwaardig is om te rijden? Overleg dan altijd met je dierenarts. Wacht niet tot het te laat is. Schakel tijdig hulp in tijdens de levensloop van je paard, zodat jullie samen oud kunnen worden. Zo kun je langer van je paard genieten en zorg je dat het een paardwaardig bestaan is én blijft.”

Waar kun je zelf op letten?

- Ken je het Engelse spreekwoord ‘no foot no horse’? Dat is er niet zomaar. Goede hoefverzorging is van groot belang. Zeker bij een ouder paard.  De stand en conditie van de hoeven bepalen in grote mate het welzijn en de mogelijkheid van paarden om te bewegen. "Zorg er dus voor dat de hoefsmid regelmatig langskomt.” 

- Het lichaam van het oudere paard verandert. De bespiering wordt minder en het verteringsstelsel werkt trager. Daarnaast krijgen paarden meer moeite om voedingsstoffen uit het voer op te nemen. “Zorg voor een passend rantsoen. Laat je hierbij adviseren door een deskundige. Ieder paard is uniek. Ieder voedingsadvies dus ook.”

- Houd het paardengebit gezond. Dat zorgt er namelijk voor dat je paard zo lang mogelijk ruwvoer kan blijven eten en dat is voor een ouder paard het allerbelangrijkste op het gebied van voeding. Op hogere leeftijd bestaat er meer risico dat je paard problemen krijgt met zijn gebit. Tanden en kiezen slijten normaal gesproken af, doordat ze tijdens het kauwen over elkaar malen. Helaas gebeurt deze slijtage niet altijd even gelijkmatig. Daardoor kunnen ‘haken’ ontstaan en glijden de kiezen niet meer over elkaar. Het gevolg: het paard kan minder goed kauwen en vermagert. Ook kunnen tanden of kiezen uitvallen of er kunnen diastasen (grote spleten) ontstaan. “Twijfel je of jouw paard het voer nog wel goed kan verteren? Voorkom problemen en schakel tijdig een tandarts in”, tipt Klaas. 

Verzekering

EFO Paardenverzekering is er voor paarden en pony’s van alle leeftijden. In tegenstelling tot sommige andere verzekeringen halen we oudere paarden niet uit de verzekering. De verzekering loopt door tot het moment van opzegging of als je paard overlijdt. De dekking wordt aangepast als het paard twintig jaar wordt. Natuurlijk verandert de emotionele waarde voor de paardeneigenaar niet, maar als het paard ouder wordt, neemt zijn economische waarde af. Klaas: “Wij mogen als schadeverzekering niet meer schade uitkeren dat het paard waard is. Als je een Uitgebreide of Beperkte schadeverzekering hebt, wordt dit op 20-jarige leeftijd omgezet naar het Leventarief. De verzekerde waarden worden, voor zover nodig, verlaagd naar € 3.000 voor een paard en € 1.500 (pony). Tegen die tijd ontvang je van ons een bericht. Je hoeft daarvoor zelf niets te doen, wij regelen alles voor je.” 

Wil je meer weten over jouw verzekering? Neem contact op!

Bezorg Je Paard Een Fijne Oude Dag