11 november 2021

Cornage, een herkenbare afwijking

Cornage is nog altijd een voorkomend probleem binnen de Nederlandse paardenstapel. Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband, in de meeste gevallen betreft het de linker stemband maar het kan ook bij beide voorkomen.

Als de zenuwvoorziening van de spieren die de stemband aansturen uitvalt, raakt de stemband verlamd en hangt deze af in de luchtdoorgang. Daardoor wordt de doorgang vernauwd en bij inspanning is er een fluitend of piepend geluid te horen. Er zijn verschillende gradaties te onderscheiden, waarbij er bij graad 0 geen cornage wordt aangetroffen en bij graad 4 sprake is van een volledige verlamming van de stemband.

Meestal kan een paard met een lichte vorm van cornage nog goed functioneren. Bij een ernstige vorm van cornage kan het uithoudingsvermogen worden aangetast door de versmalling van de luchtweg.
Cornage komt vooral voor bij grote, mannelijke paarden en wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door een erfelijke zenuwaandoening. Ook kan het ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld droes. 
Vaak wordt het pas opgemerkt als het paard voor het eerst wordt getraind. Om er zeker van te zijn of het cornage betreft, kan de dierenarts een inspanningsproef uitvoeren en aansluitend de stembanden onderzoeken door laryngoscopie, waarbij de luchtwegen met een endoscoop worden bekeken. In de meeste gevallen is er geen behandeling nodig, een cornage-operatie is alleen toegestaan als er een medische noodzaak is.

Cornage Een Herkenbare Afwijking