05 mei 2023
Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!
- Een te grote verandering in de voeding (bijv. van louter hooi naar vers gras) kan maag- en darmproblemen veroorzaken. Zet het paard eerst een korte periode in de wei en bouw dit rustig op.
- Voorjaarsgras bevat heel veel suikers (fructaan). Niet alle paarden of pony’s kunnen die suikers even goed verwerken, met problemen als gaskoliek of hoefbevangenheid tot gevolg.
- Ook als er heel kort gras in de wei staat, kan dit problemen opleveren. Dat gras is door paarden afgebeten onder het groeipunt en raakt als het ware in de stress, waardoor het veel fructaan gaat opslaan.
- Let vooral op als de dagen warm en zonnig zijn en de nachten koud. Door deze omstandigheden loopt het fructaangehalte in het gras ook extra op.
Wat als je paard of pony nu toch last heeft van het voorjaarsgras? Dan kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn. We zetten de meest voorkomende op een rijtje:
Diarree
Dit komt voor bij verandering van rantsoen en het eten van rijk gras (met veel suikers). De darmflora van het paard raakt dan van streek. De diarree gaat meestal over als het paard gewend is aan het nieuwe rantsoen. Zorg wel dat het paard niet nog meer voorjaarsgras eet, let op dat hij voldoende vocht binnenkrijgt en waarschuw bij ernstige klachten de dierenarts.
Koliek
Een paard dat opeens (grote hoeveelheden) voorjaarsgras binnenkrijgt kan moeite hebben om dit te verteren en fermenteren. Er kan dan gasvorming ontstaan, waardoor de darmen onder spanning komen te staan. Dat noemen we gaskoliek en is heel pijnlijk. Het paard eet niet meer, kijkt naar zijn buik, gaat krabben, liggen, rollen, zweten en in zeer ernstige gevallen wordt het sloom en gaat snel ademhalen. De darm kan ook verkeerd komen te liggen of er kan een slag in komen. In dat laatste geval is een operatie noodzakelijk. Gelukkig is gaskoliek door voorjaarsgras meestal vrij mild. Als je het paard laat stoppen met eten en er wat laxatiemiddel wordt toegediend zodat hij wat gas kwijtraakt, gaat het vaak snel beter. Stappen met een koliekerig paard is prima. Doe dit niet eindeloos maar liever een paar keer per dag. En het is altijd goed om bij twijfel de dierenarts in te schakelen.
Hoefbevangenheid
Dit is een complexe aandoening waarbij veel factoren een rol spelen. Wel is duidelijk dat rijk voorjaarsgras met veel fructaan hoefbevangenheid in de hand kan werken. Bij een hoefbevangen paard gaat er wat mis met de doorbloeding in de hoeven. Daardoor ontstaat een ontsteking waarbij het hoefbeen kan kantelen of zinken. Dat is zeer ernstig en pijnlijk, dus het is zaak om snel te handelen als je paard symptomen vertoont. Dit zijn warme voeten, typisch ‘op eieren’ lopen, vooral bij draaien en op harde ondergrond. Bel dan meteen de dierenarts. De hoeven koelen is heel belangrijk, evenals het aanpassen van het rantsoen. Ook het steun geven aan de voet door speciaal beslag (in samenspraak met de hoefsmid) helpt om verdere kanteling of zinken van het hoefbeen te voorkomen. Het ene paard of pony is gevoeliger voor hoefbevangenheid, zeker als ze het al eens eerder hebben gehad.
EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Het welzijn van jouw paard staat hierbij altijd centraal.
Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dierenkliniek Emmeloord.