21 april 2025

Peesblessures bij paarden

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog. 

Wat zijn pezen?

Pezen zijn essentieel voor de overdracht van krachten tijdens het bewegen. Een pees is de verbinding van een spier met het bot. Peesweefsel is elastisch weefsel dat kan uitrekken en weer terug kan veren, zoals een elastiek. Pezen zijn opgebouwd uit vezels collageen. Dat is een eiwit dat belangrijk is voor de structuur, stevigheid en elasticiteit. Als een pees ver uitgerekt wordt, kunnen vezeltjes hiervan breken. Wanneer er enkele vezels breken is dit niet meteen een probleem, maar als dit een groot deel van de vezels betreft, wordt de elasticiteit van het weefsel minder en zo ontstaat een peesblessure. 

Hoe herken je een peesblessure?

In het hele lichaam kunnen peesblessures voorkomen, maar je het ziet het voornamelijk aan de achterzijde van het pijpbeen. Het kan zijn dat die warm en wat dikker aanvoelt. Om dit tijdig te kunnen ontdekken, is het verstandig om elke dag de benen van je paard af te voelen. Zo weet je wat normaal is voor je paard.
Het ene paard loopt bij een peesblessure ernstig kreupel en bij de ander zie je helemaal geen onregelmatigheid. Pijnlijkheid is dus niet altijd een goede graadmeter voor een peesblessure. Vaak loopt het paard wel onregelmatig als het om een aanhechtingsblessure gaat of het op een plek zit waar de zwelling een pijnlijke druk geeft. 

Oorzaken van een peesblessure

De ernst van een peesblessures kan behoorlijk variëren. Het kan gaan om een kleine verrekking tot een volledige ruptuur (scheur) van de pees. Een peesblessure kan op verschillende manieren ontstaan:  

  • Acute overbelasting tijdens de training
  • Door spelen in de wei
  • Extern trauma, zoals een klap van een ander paard
  • Aantikken door een ander been
  • Chronische overbelasting
  • Oververhitting

Daarnaast zijn er risicofactoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een peesblessure. Denk bijvoorbeeld aan het beslag, de voetbalans en de bouw en de beenstand van het paard. Ook de manier van trainen speelt een rol.

Hoe kun je een peesblessure behandelen?

Vermoed je dat jouw paard een peesblessure heeft? Neem spoedig contact op met je dierenarts. Het is namelijk belangrijk dat je paard zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgt. Zo’n behandeling is altijd maatwerk, geen enkel paard is hetzelfde.
Eerst zal de dierenarts in kaart brengen welke pees geblesseerd is en in welke stadium de blessure is. Dit gebeurt aan de hand van een klinisch- en een echografisch onderzoek. In de acute fase (plotseling een warme en/of dikke pees) wordt er vaak gekozen voor rust, koelen en ontstekingsremmers. Als het paard een ernstige peesblessure heeft, kan er worden gekozen voor het inspuiten met PRP (platelet rich plasma), stamceltherapie, shockwave of lasertherapie. Speciaal beslag kan daarnaast helpen om de geblesseerde pees te ontlasten. Ook zijn rust en een op maat gemaakt revalidatieschema superbelangrijk voor een optimaal herstel! 

Hoe lang duurt het herstel van een peesblessure?

De prognose van de peesblessure is erg afhankelijk van het type blessure, het werk wat verwacht wordt van het paard en het verloop van de revalidatie. Hoe eerder een peesblessure gediagnosticeerd en behandeld wordt, hoe beter de prognose. Bij sommige paarden duurt de revalidatie enkele maanden, bij andere meer dan een jaar.
Omdat het herstel van een peesblessure langzaam verloopt, is het belangrijk om niet ineens weer fanatiek te gaan trainen als het paard weer goed lijkt te lopen. Een zorgvuldig opgesteld revalidatieschema laat de pees rustig en met regelmaat wennen aan belasting.

Hoe voorkom je een peesblessure?

Een peesblessure is enorm vervelend. Wat kun je doen om dit te voorkomen? 

  • Controleer dagelijks de benen van je paard. Zit er geen zwelling of warmte rond de pezen?
  • Geef je paard regelmatig beweging.
  • Zorg ervoor dat je paard in optimale conditie is. Overtollig gewicht heeft een negatieve invloed op de belasting. Een manier om het lichaamsgewicht van het paard zo objectief mogelijk te monitoren is door het gebruik van de ‘Body Condition Score’.
  • Train je paard op een goede ondergrond. Hobbels, kuilen en zwaar zand zijn slecht voor de pezen.
  • Bouw de training van een jong of ongetraind paard rustig op, zodat zijn pezen kunnen wennen aan de belasting.
  • Zorg voor een zo optimaal mogelijk beslag en schakel regelmatig de hoefsmid in.

EFO Paardenverzekering

De ziektekosten bij een paard met een peesblessure kunnen behoorlijk oplopen. Als je paard langdurig kreupel is, is het fijn als deze kosten gedekt zijn met een aanvullende verzekering van EFO Paardenverzekering. Wil je je paard laten verzekeren tegen kreupelheid? Dan zijn er twee opties: Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus en Ziektekostenverzekering Uitgebreid.

Ziektekostenverzekering Uitgebreid is een uitgebreid vergoedingspakket voor noodzakelijke medische behandeling van aandoeningen. Bijvoorbeeld ziektes, kreupelheid en peesblessures. Ook worden stallingskosten vergoed voor noodzakelijk verblijf in een kliniek. EFO betaalt 80% van de onder de dekking vallende kosten bij een uitgebreide ziektekostenverzekering. Consult-, voorrij- en visitekosten vallen daar niet onder, maar echo’s en röntgenfoto’s wel.
De Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus gaat nog een stapje verder dan de Ziektekostenverzekering Uitgebreid. Bij deze aanvullende verzekering worden ook nog een aantal bijzondere behandel- en onderzoeksmethoden vergoed, zoals een MRI- of CT-scan, fysiotherapie of shockwave therapie. 


Benieuwd wat EFO Paardenverzekering voor jou kan betekenen? Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie. 

Verzekeringswijzer Premie berekenen

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.