01 februari 2021

EOTRH

Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH) is een in veel gevallen zeer pijnlijke tandaandoening die voornamelijk aan de snijtanden van oudere koudbloedpaarden optreedt. Soms worden ook de eerste kiezen en/of ruinentanden aangetast. In dit artikel meer informatie over wat de aandoening precies inhoudt en wat eraan gedaan kan worden.

EOTRH begint meestal aan de buitenste snijtanden en ontwikkelt zich langzaam richting de midden- en binnensnijtanden. Het belangrijkste kenmerk van deze aandoening is dat de tand oplost, al dan niet in combinatie met de vorming van abnormale hoeveelheden cement rondom de wortel. Voor het paard is deze aandoening in veel gevallen zeer pijnlijk.

Oorzaken

Er is nog weinig bekend over de precieze oorzaak van deze aandoening. Mogelijk spelen een verstoring van het immuunsysteem, bepaalde bacteriën en/of afwijkende biomechanische belasting van de tanden een rol. EOTRH komt vaker voor bij oudere paarden, maar lijkt ook vaker voor te komen bij IJslandse paarden en andere koudbloedige rassen.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen wijzen op de aanwezigheid van EOTRH:

- Verdikking van de snijtanden ter hoogte van de wortels

- Ontstoken tandvlees dat zich terugtrekt van de wortelbasis, vaak met kleine fistels (openingen waar pus uit komt)

- Loszittende snijtanden

- Tanden die makkelijk breken of uitvallen

- Abnormale hoeveelheden tandsteen

- Toename van speekselen

- Moeilijk kunnen doorbijten van hard voedsel zoals wortels

- Onaangename mondgeur

 

Diagnose en behandeling

Op basis van klinisch onderzoek kan de diagnose EOTRH worden gesteld, maar voor een definitieve diagnose en beoordeling van het stadium is röntgenonderzoek nodig.

Omdat niet bekend is wat EOTRH veroorzaakt is er ook (nog) geen mogelijkheid om dit te genezen. De maatregelen die in een vroeg stadium kunnen worden genomen, zoals frequent reinigen en het geven van pijnstillers, zijn dan ook vooral ondersteunend van aard. Wanneer de aantasting in een verder gevorderd stadium komt, is het trekken van de aangetaste tanden de enige manier om het paard pijnvrij te krijgen.

Gelukkig passen paarden zich na het trekken van tanden verbazingwekkend goed en snel aan. Om problemen (koliek/slokdarmverstopping) met de spijsvertering te voorkomen krijgen ze in de periode kort na de ingreep vaak makkelijk opneembaar voedsel (slobber, grasbrok/gehakseld hooi). Wanneer de pijn verdwenen is worden deze paarden vaak weer veel levendiger in hun gedrag en kunnen ze meestal ook weer gewoon eten.

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel 'EOTRH bij paarden’ op Paardenarts.nl van Mark van Manen.

Lees meer

woensdag 18 juni 2025

Vandaag start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!

maandag 16 juni 2025

Heerlijk die zomerzon, behalve als je er een rode zonverbrande huid aan over houdt. Ook je paard kan last hebben van (directe) zonnebrand door blootstelling aan te veel UV-straling in het zonlicht. Maar er kunnen ook andere onderliggende problemen boosdoener zijn, zoals fototoxische stoffen in bepaalde planten.

woensdag 4 juni 2025

Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband. In de meeste gevallen gaat het om de linkerstemband. Waardoor wordt dit veroorzaakt en in hoeverre heeft een paard hier last van?

maandag 19 mei 2025

Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!