01 februari 2021

EOTRH

Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH) is een in veel gevallen zeer pijnlijke tandaandoening die voornamelijk aan de snijtanden van oudere koudbloedpaarden optreedt. Soms worden ook de eerste kiezen en/of ruinentanden aangetast. In dit artikel meer informatie over wat de aandoening precies inhoudt en wat eraan gedaan kan worden.

EOTRH begint meestal aan de buitenste snijtanden en ontwikkelt zich langzaam richting de midden- en binnensnijtanden. Het belangrijkste kenmerk van deze aandoening is dat de tand oplost, al dan niet in combinatie met de vorming van abnormale hoeveelheden cement rondom de wortel. Voor het paard is deze aandoening in veel gevallen zeer pijnlijk.

Oorzaken

Er is nog weinig bekend over de precieze oorzaak van deze aandoening. Mogelijk spelen een verstoring van het immuunsysteem, bepaalde bacteriën en/of afwijkende biomechanische belasting van de tanden een rol. EOTRH komt vaker voor bij oudere paarden, maar lijkt ook vaker voor te komen bij IJslandse paarden en andere koudbloedige rassen.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen wijzen op de aanwezigheid van EOTRH:

- Verdikking van de snijtanden ter hoogte van de wortels

- Ontstoken tandvlees dat zich terugtrekt van de wortelbasis, vaak met kleine fistels (openingen waar pus uit komt)

- Loszittende snijtanden

- Tanden die makkelijk breken of uitvallen

- Abnormale hoeveelheden tandsteen

- Toename van speekselen

- Moeilijk kunnen doorbijten van hard voedsel zoals wortels

- Onaangename mondgeur

 

Diagnose en behandeling

Op basis van klinisch onderzoek kan de diagnose EOTRH worden gesteld, maar voor een definitieve diagnose en beoordeling van het stadium is röntgenonderzoek nodig.

Omdat niet bekend is wat EOTRH veroorzaakt is er ook (nog) geen mogelijkheid om dit te genezen. De maatregelen die in een vroeg stadium kunnen worden genomen, zoals frequent reinigen en het geven van pijnstillers, zijn dan ook vooral ondersteunend van aard. Wanneer de aantasting in een verder gevorderd stadium komt, is het trekken van de aangetaste tanden de enige manier om het paard pijnvrij te krijgen.

Gelukkig passen paarden zich na het trekken van tanden verbazingwekkend goed en snel aan. Om problemen (koliek/slokdarmverstopping) met de spijsvertering te voorkomen krijgen ze in de periode kort na de ingreep vaak makkelijk opneembaar voedsel (slobber, grasbrok/gehakseld hooi). Wanneer de pijn verdwenen is worden deze paarden vaak weer veel levendiger in hun gedrag en kunnen ze meestal ook weer gewoon eten.

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel 'EOTRH bij paarden’ op Paardenarts.nl van Mark van Manen.

Logo Paardenarts