13 november 2024

Gezond de winter door

De temperatuur daalt en de winter staat bijna voor de deur. In deze periode van het jaar verandert er behoorlijk veel voor je paard. Hoe ga je hier als paardeneigenaar het beste mee om en houd je het paard fit en gezond? EFO zet enkele winterse feitjes op een rij. Wist je dat…

... het aanmaken van een wintervacht extra energie kost?

Zodra de dagen korter worden, begint het paard een wintervacht te produceren. De overgang van zomer- naar wintervacht kost ieder paard energie. Dat zie je bij sommige paarden bijvoorbeeld terug in gewichtsverlies. Rassen die veel wintervacht aanmaken (bijvoorbeeld Shetlanders en IJslanders) hebben in deze periode meer energie en eiwit nodig dan in de rest van het jaar. Maar dat is in een koude periode lastiger uit het gras te halen, want dat bevat nu juist minder energie en eiwit. Houd hier rekening mee qua rantsoen en overleg eventueel met je dierenarts of een voedingsdeskundige over het rantsoen.

... een paard het niet snel koud heeft?

Een ongeschoren paard heeft een ‘thermo-neutrale zone’ tussen de -5 en 15 graden Celsius. In die toestand staat hij niet te rillen, maar ook niet te zweten. Hij heeft het dus niet koud. Hij krijgt het pas koud bij temperaturen onder de -5 graden of door extreme wind of langdurige neerslag. Als een paard het koud heeft, begint hij te rillen. Je kunt dan een deken opleggen en zorgen dat hij kan schuilen tegen regen en wind. Voor geschoren paarden telt een andere thermo-neutrale zone, namelijk vanaf 10 graden Celsius. Je ziet die paarden bij 8 of 9 graden hun haren overeind zetten.

… extra ruwvoer in de winter superbelangrijk is?

In de winter heeft je paard een grotere behoefte aan ruwvoer. Hierdoor blijft zijn spijsverteringskanaal actief en kan het paard zich makkelijker warm houden. De vertering van ruwvoer werkt voor paarden namelijk als een soort kachel, waardoor ze zichzelf letterlijk warm kunnen eten. Zorg daarom voor voldoende hooi, voordroog of stro. Door extra ruwvoer te geven, voorkom je bovendien verveling als het paard meer op stal staat. Ook wanneer je paard nog in de weide staat, is het verstandig ruwvoer bij te voeren. Verdeel de hoeveelheid ruwvoer over meerdere kleinere porties per de dag en houd een vast schema aan. Zorg dat je altijd vers ruwvoer geeft. Het mag niet stoffig of beschimmeld zijn. 

… ruwvoer in de winter een andere samenstelling heeft?

In de winter staan de meeste paarden minder in de wei. Ze eten dan geen of minder gras en sowieso is het gras veel armer dan in het voorjaar of de zomer. Paarden krijgen ook automatisch minder voedingsstoffen binnen uit het gras. Dit tekort wordt aangevuld met ruwvoer. Maar wist je dat hooi of voordroog  minder vitaminen en mineralen bevat dan vers gras? Ruwvoer wordt in de lente of de zomer van het land wordt gehaald, maar pas in de winter gevoerd. De voedingswaarde wijzigt in de tussentijd. Door een ruwvoeranalyse te laten uitvoeren, weet je wat er in het ruwvoer van je paard zit. Bijvoorbeeld hoeveel suikers en eiwitten het bevat en hoe het zit met de mineralen en sporenelementen. Met de waarden van de analyse kan een rantsoenberekening worden gemaakt. Daarmee krijg je een goed inzicht of het paard voldoende noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

… een koude neus niks zegt over de temperatuur van het paard?

Dat is echt een fabeltje. Aan de temperatuur van de oren, neus of benen kun je niet voelen hoe warm je paard is. In plaats daarvan moet je onder de deken voelen, vlak achter de schoft. Als het daar koud is, doe dan een extra deken op. Voelt de deken bezweet aan? Dan is je paard waarschijnlijk te warm.

… beweging onmisbaar is om je paard gezond te houden in de winter?

Voldoende beweging is heel belangrijk voor een paard, ook in de winter. Het meest ideaal is als je paard minimaal vier uur per dag beweging krijgt,  verdeeld over meerdere keren per dag. Dat is goed voor zijn darmactiviteit en bovendien gaat het verveling, met de daarbij behorende stalondeugden, tegen. Als weidegang niet mogelijk is, kun je het paard in de paddock of bak loslaten. Ook door grondwerk of een wandeling blijft hij lekker actief bezig. Stappen op de harde bodem is eveneens een aanrader, dit houdt de pezen en banden sterk. Zorg daarnaast dat je paard in de winter voldoende afwisseling krijgt in zijn training. Veel ruiters rijden ’s winters in de binnenbak, maar je paard kan echt ook genieten van een buitenritje! Frisse lucht is goed voor lichaam én geest. 

Lees ook: Winterse tips voor je paard 

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie. 

Premie berekenen Verzekeringswijzer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.