Voor elke fokker, ervaren of niet ervaren, blijft de geboorte van een veulen een spannende gebeurtenis. Het is niet vanzelfsprekend dat alles goed gaat en daarom zijn fokkers vaak nachtenlang aan het waken om direct ter hulp te kunnen schieten bij de geboorte. Want ook zonder complicaties is het raadzaam de geboorte goed te begeleiden.
Het normale geboorteproces bestaat uit drie fasen; de ontsluitingsfase waarbij de merrie vaak onrustig begint te worden, gevolgd door de uitdrijvingsfase waarbij de pootjesblaas zichtbaar wordt en vervolgens het veulen geboren wordt. Tot slot de fase van de nageboorte. Een helaas regelmatig voorkomende complicatie is een verkeerde ligging van het veulen. Wanneer er niet binnen korte tijd twee hoefjes zichtbaar zijn bij de geboorte, is de kans groot dat het veulen verkeerd ligt. Ook wanneer de hoefjes wel te zien zijn maar er geen voortuitgang zit in de geboorte moet er snel worden ingegrepen. Want in 99 procent van de gevallen kan het veulen niet zonder hulp geboren worden. Gelukkig is een dierenarts meestal in staat om het veulen te draaien, mits deze nog in leven is en de dierenarts op tijd aanwezig is. Hierbij is het belangrijk de merrie in de benen te houden totdat de dierenarts er is, omdat ze anders blijft persen en dat kan fatale gevolgen hebben voor zowel de merrie als het veulen. Een andere regelmatig voorkomende complicatie is dat de nageboorte er niet of niet volledig afkomt. Normaal gesproken laat de nageboorte binnen een uur los, wanneer dit langer duurt moet de dierenarts worden ingeschakeld. Een merrie die aan de nageboorte blijft staan kan hier namelijk erg ziek van worden. Zo kan ze bloedvergiftiging krijgen of hoefbevangen raken. Al met al dus zaak voor de fokkers om heel alert te zijn rondom de geboorte, want een gezond veulen én een gezonde merrie is het doel.
21 juni start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!
De meeste mensen smeren zichzelf tijdens een zomerse dag in met zonnebrandcrème en zijn zich bewust van de invloed van uv-licht. Maar hoe werkt dat eigenlijk bij paarden? Wist je dat te veel uv-straling ook bij paarden voor verbranding kan zorgen? Vooral voor paarden met een lichte kleur is dit een veelvoorkomend probleem.
Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband. In de meeste gevallen gaat het om de linkerstemband. Waardoor wordt dit veroorzaakt en in hoeverre heeft een paard hier last van?
Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.
Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.
Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!
De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.
Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!