02 april 2024

Handige tips voor een goede overgang van stal naar weide

Sommige paarden staan het hele jaar door in de weide, andere komen in het voorjaar pas weer voor het eerst in de wei. Wat jouw situatie ook is, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij leggen je graag uit hoe je de overgang van stal naar weide zo veilig mogelijk laat verlopen.

Tip 1: Veilige wei

Let goed op als je paard in het voorjaar voor het eerst de weide in gaat. Hij kan namelijk zo vrolijk zijn dat hij zichzelf beschadigd. Je kunt ervoor kiezen om beenbeschermers te gebruiken. Controleer vooraf of de omheining veilig is. Is alles in goede staat en werkt het schrikdraadsysteem? Is de ondergrond veilig? Staan er geen giftige kruiden, planten en bomen in de wei? En liggen er geen verdwaalde stenen, takken of voorwerpen waar het paard zich aan kan bezeren? Inspecteer ook of er geen gaten (bijvoorbeeld een konijnenhol of molshoop) in de grond zitten, zodat het paard zich niet verstapt.  

Tip 2: Laat het paard rustig wennen

Wist je dat voorjaarsgras wel twee keer zoveel suiker kan bevatten ten opzichte van gras gedurende de rest van het jaar? De overgang van stal naar weide betekent een grote verandering in het rantsoen. Een paard heeft een complex spijsverteringsstelsel waarin bacteriën een rol in spelen. Een plotselinge overgang naar vers voorjaarsgras kan de darmflora in de blinde en dikke darm behoorlijk verstoren. Dit kan problemen geven zoals diarree, koliek en hoefbevangenheid. Het is dus verstandig om je paard rustig te laten wennen aan de nieuwe situatie. Trek hier twee tot vier weken voor uit. Laat je paard bijvoorbeeld de eerste keer een half uur grazen. Bouw dit verder uit en laat hem bijvoorbeeld elke dag een kwartier of half uur langer in de wei lopen.
Ben je bang dat je paard toch ineens te veel gras binnenkrijgt? De grasinname kun je ook beperken door een graasmasker te gebruiken of een klein gedeelte van de wei af te zetten. 

Tip 3: Pas op met voorjaarsgras

Voorjaarsgras is berucht vanwege de hoeveelheid fructaan die erin zit. Je hebt daar vast weleens van gehoord. Fructaan is een meervoudig suiker dat door het gras wordt geproduceerd onder invloed van zonlicht. De grasplant gebruikt fructaan om te groeien. Hoe meer zonlicht en warmte er is, hoe meer fructaan er ook weer verbruikt wordt. Maar als het ’s nachts koud is, groeit de plant amper. De hoeveelheid fructaan wordt dan ook niet verbruikt. De volgende ochtend ligt het fructaangehalte in het gras dus een flink stuk hoger. Als het paard dit gras eet, schiet zijn suikerspiegel omhoog. Er komen meer suikers in de dikke darm terecht en hierdoor ligt hoefbevangenheid en gaskoliek op de loer. Let vooral op als de dagen warm en zonnig zijn en de nachten koud. Door deze omstandigheden loopt het fructaangehalte in het gras extra op.

Tip 4: Pas het rantsoen aan

Je kunt het paard voordat hij de wei in gaat al een plak hooi of stro te geven. Dit zorgt voor een betere vertering en minder dunne mest. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat paarden die in een verse weide mogen, de eerste uren het snelst eten. Als jouw paard al wat hooi heeft gegeten, zal hij minder ‘hongerig’ de wei in gaan.
Paarden krijgen in lente en zomer vaak voldoende eiwitten en energie binnen via het gras. Hierdoor kunnen ze ook snel aankomen. Verminder de hoeveelheid krachtvoer en geef het paard als hij de wei uitkomt bij voorkeur energiearm ruwvoer.

Tip 5: Gebruik strookbegrazing

Staat jouw paard het hele jaar door buiten en wil je hem een nieuw, vers stuk gras aanbieden? Het is dan verstandig om te kiezen voor strookbegrazing. 

Tip 6: Ontworm regelmatig

Haal regelmatig de mest uit de weide en zorg dat je paard tijdig ontwormd wordt. Om de juiste werkzame stof te kiezen en de frequentie van ontwormen kun je mestonderzoek laten uitvoeren door je dierenarts.

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Het welzijn van jouw paard staat hierbij altijd centraal.

Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.