28 oktober 2021

Mok

“Mijn paard heeft mok” - bijna iedere paardenhouder heeft er wel eens van gehoord of ermee te maken gehad. Het is een term die voor verschillende huidproblemen aan het onderbeen wordt gebruikt. Pijnlijke wondjes, zwelling, jeuk, kloven schilfers en/of korsten aan het onderbeen en in de kootholte zijn de meest voorkomende verschijnselen van mok. Koudbloedpaarden (met veel behang) hebben meer aanleg voor mok. In het najaar komt deze hardnekkige kwaal ook weer vaker voor. In dit artikel lees je er meer over.

Wat gebeurt er precies?

Mok is een huidontsteking van de kootholte welke verschillende oorzaken kan hebben. Hierdoor kan Mok zicht dus ook in verschillende vormen uiten. “Mijn paard heeft mok” zegt dus niets over het type ontsteking, maar enkel dat het een huidprobleem betreft aan een of meerdere benen. Het wordt ook wel ‘rasp’ genoemd als het zich hoger op het been voordoet.
 
Bij de minst ernstige vorm kan er sprake zijn van roodheid en lichte pijnlijkheid van de huid. Wordt de ontsteking ernstiger, dan kan dit gepaard gaan met vochtuitreding en korstvorming. Ontwikkelt de ontsteking zich nog verder, dan kunnen ook de diepere huidlagen ontstoken raken. Hierdoor kan er een toename zijn van pijnlijkheid, onderhuidse vochtophoping en korstvorming. Bij chronische gevallen kan er ook verdikking en plooivorming van de huid optreden (ook wel verruceuze mok genoemd). Hierbij is vaak sprake van een onderliggende afwijking van het bindweefsel en de lymfedrainage. 

Naast genoemde verschijnselen als roodheid, korstjes, jeuk, pijn en verdikking van de huid kan het ook voorkomen dat het paard daarbij kreupel is en/of koorts heeft. 

Diagnose en behandeling

Omdat er zoveel verschillende oorzaken voor de ontsteking kunnen zijn, is het belangrijk om de behandeling hierop af te stemmen. Om de oorzaak te kunnen vaststellen kan je dierenarts een afkrabsel/afstrijk maken of een huidbiopt uitvoeren voor verder (laboratorium) onderzoek.
 
Er bestaat helaas geen wondermiddel dat alle gevallen mok kan behandelen. Het is dan ook onverstandig om zonder advies van je dierenarts de huid van je paard te gaan behandelen. Stel daarom samen met je dierenarts een behandelplan op. Een ontsmettende shampoo en een desinfecterende zalf kan in een vroeg stadium helpen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om ontstekingsremmers en/of antibiotica voor te schrijven. Afhankelijk van de oorzaak kan het behandeltraject lang zijn.
 
In alle gevallen is het ook belangrijk om je paard in een schone en droge omgeving te houden. Maak de benen van je paard altijd goed droog na een wasbeurt of weidegang. Is je paard gevoelig voor Mok, beperk dan het aantal wasbeurten tot een minimum. Je dierenarts kan je het beste adviseren over het nemen van verdere ondersteunende maatregelen.
 
Vermoed je dat je paard mok heeft? Overleg dan altijd met je dierenarts

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel ‘Mok bij paarden’ op Paardenarts.nl van Mark van Manen, paardenarts.

Lees meer

woensdag 18 juni 2025

Vandaag start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!

maandag 16 juni 2025

Heerlijk die zomerzon, behalve als je er een rode zonverbrande huid aan over houdt. Ook je paard kan last hebben van (directe) zonnebrand door blootstelling aan te veel UV-straling in het zonlicht. Maar er kunnen ook andere onderliggende problemen boosdoener zijn, zoals fototoxische stoffen in bepaalde planten.

woensdag 4 juni 2025

Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband. In de meeste gevallen gaat het om de linkerstemband. Waardoor wordt dit veroorzaakt en in hoeverre heeft een paard hier last van?

maandag 19 mei 2025

Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!