10 oktober 2024
‘No foot, no horse’, is een bekend Engels spreekwoord. En dat klopt als een bus, want zonder goede hoeven kan je paard niet optimaal functioneren. In deze blog leggen we uit hoe je de hoeven van je paard gezond houdt.
Paardenhoeven hebben meerdere functies. Zo ondersteunen ze het gewicht van het paard en zorgen ze voor stabiliteit tijdens het bewegen. Ook zijn ze een soort schokdemper, om de impact van de grond op de benen van het paard te verminderen. Het is dus belangrijk om de hoeven van jouw paard in optimale conditie te houden. Dat doe je met deze 10 tips!
1. Goed management
Het klinkt misschien als een open deur, maar een goed stalmanagement is echt onmisbaar voor gezonde hoeven. Zorg dat het paard in een schone en droge box staat, want mest en urine tasten de hoefkwaliteit aan. Dit kan voor problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan rotstraal.
2. Laat het paard voldoende bewegen
Het is superbelangrijk dat het paard voldoende beweging krijgt. Beweging stimuleert namelijk de werking van het hoefmechanisme en daarmee het hart en de bloedsomloop van het paard. Hierdoor komen alle voedingsstoffen waar ze nodig zijn in het lichaam. Is er sprake van een slechte bloedcirculatie, dan heeft dat invloed op de kwaliteit en groei van de hoeven en vacht.
3. Krab de hoeven dagelijks uit
Krab iedere dag voor én na het rijden de hoeven van je paard. Zo verwijder je steentjes en vuil en kun je gelijk controleren op eventuele infecties. Door de hoeven leeg te krabben, komt er lucht bij en dat zorgt ervoor dat de hoef een minder prettige plek is voor bacteriën en schimmels.
4. Schakel regelmatig de hoefsmid in
Het is belangrijk om je paard regelmatig te laten bekappen of beslaan door de hoefsmid. Daarmee voorkom je problemen, zoals brokkelhoeven, rotstraal of een scheur in de hoornwand. Een goede hoefsmid kijkt de hoeven en de beenstand na en zorgt ervoor dat het paard op een correcte manier kan lopen. Dat is van groot belang, want als de hoeven niet goed staan, of het paard heeft een afwijkende beenstand, raakt het hele lichaam uit balans. En dat kan uiteindelijk tot blessures en slijtage en leiden.
5. Train je paard op een goede bodem
Een te harde, ongelijke of slechte bodem is natuurlijk vragen om problemen. Dit heeft niet alleen invloed op de hoeven van je paard, maar ook op zijn pezen, ligamenten, botten en gewrichten.
6. Houd je paard op gewicht
Zorg dat je paard fit en gezond blijft. Een paard dat te zwaar is, belast zijn hoeven meer dan een paard met een gezond gewicht.
7. Wees alert op veranderingen aan de hoeven
Mocht een hoef ineens heel warm aanvoelen, dan kan dit duiden op een hoefzweer. Door dagelijks de hoeven te verzorgen, kun je problemen voorblijven.
8. Hoeven hebben vocht nodig
Om de hoeven van een paard elastisch en veerkrachtig te houden, moeten ze regelmatig in aanraking komen met water. In de zomerdag is dit soms wat lastiger. Dan kunnen de hoeven broos en droog worden en brokkelhoeven ontstaan. Spoel de hoeven dan regelmatig af met water.
Té natte hoeven kan echter ook tot problemen leiden. Staat jouw paard in de winter vaak in een erg natte paddock of weide, dan kan de straal zacht worden. Daardoor dringen bacteriën makkelijk binnen en ligt rotstraal op de loer. Zorg dus dat je paard het hele jaar door een droge en schone leefomgeving heeft (binnen én buiten!).
9. Geef de juiste voeding
Het rantsoen heeft ook invloed op de hoefkwaliteit. De hoeven hebben namelijk verschillende voedingstoffen nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, zoals eiwitten, energie, vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en sporenelementen. Twijfel je over de voeding van jouw paard en/of de conditie van zijn hoeven? Raadpleeg dan altijd een professional. Overleg met een dierenarts, hoefsmid of voedingsdeskundige welk rantsoen het beste bij je paard past.
10. Laat veulens al bekappen
Het is aan te raden om veulens ook al kennis te laten maken met de hoefsmid. De voetjes even optillen hoort bij het leerproces en een stukje opvoeding. Daar heb je op latere leeftijd alleen maar profijt van!
Wil je meer lezen over hoefproblemen, zoals rotstraal, een zoolzweer, brokkelhoeven, straalkanker, nageltred of een scheur in de hoornwand? Lees de blog!
EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.