21 juni 2022

Zomerse tips voor je paard

Vandaag start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips! 

- Je paard moet onbeperkt vers en koel water kunnen drinken. Een paard drinkt met warm weer soms wel vijftig liter op een dag. Gebruik een ruime waterbak. In een kleine bak wordt het water al snel te warm. Ververs de bak iedere dag en houd deze goed schoon. Wanneer water te lang in de volle zon staat, trekt dit insecten aan en kunnen er algen groeien. 

- Zorg er bij zomerse temperaturen voor dat jouw paard in de schaduw kan staan. Bijvoorbeeld door middel van een schuilstal of bomenrij.  

- Zand wordt erg heet als de zon erop schijnt. Het is fijn als je paard ook op het gras kan staan. Daar blijft het een stuk koeler.  

- Verhoog de ventilatie in de stal. Open ramen en deuren voor voldoende frisse lucht. 

- Spoel je paard regelmatig af met koud water. Begin bij de benen om te voorkomen dat het paard schrikt van het temperatuurverschil van het water en werk zo naar boven. 

- Ga je met de trailer op pad voor een clubles, concours of strandrit? Vergeet niet om water mee te nemen. Spons je paard na de rit af en laat hem drinken. Let er wel op dat het paard na het rijden niet ineens te veel koud water drinkt, want dit kan koliek veroorzaken. Laat hem niet te lang op de trailer staan en parkeer in de schaduw. Open de trailerraampjes, zodat het door kan luchten.   

- Pas het rij- en weideschema aan. Ontwijk de warmste uren van de dag en rijd wanneer het wat koeler is, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of ’s avonds. Gaat jouw paard iedere dag een aantal uren naar buiten? Zet het paard bijvoorbeeld ‘s nachts buiten en overdag binnen. Lukt dit niet? Laat hem dan ‘s ochtends zo vroeg mogelijk naar buiten gaan. Dat scheelt aanzienlijk qua temperatuur en insecten! 

- Pas met warm weer de intensiteit van de training aan. Paarden raken sneller oververhit dan mensen, dus doe het wat rustiger aan. Of oefen eens wat anders. Grondwerk is bijvoorbeeld minder intensief dan een zware dressuurtraining. Of ga eens zwemmen met je paard als er een geschikte locatie in de buurt is. 

- Haal het zadel en de peesbeschermers na het rijden van je paard en stap hem droog aan de hand. Spuit hem daarna af met koud of lauw water.  

- Maak eens een verfrissend paardenijsje met stukjes fruit zoals watermeloen, appel en citroen.

- Neem maatregelen tegen insecten, zoals dazen. Vliegendekens, -maskers en -dekens beschermen je paard. Gebruik eventueel een dazenval. Houd de weide schoon en voorkom zo een vliegenplaag. 

- Tijdens het zweten verliest een paard naast vocht veel belangrijke mineralen, ofwel elektrolyten. Deze zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het paardenlichaam. Bij extreem zweetverlies moeten deze worden aangevuld. Zeker bij duursporten zoals endurance, eventing en de marathon. Doe dit wel met beleid en zorg dat er altijd voldoende water beschikbaar is.

- Wist je dat paarden kunnen verbranden door de zon? Bijvoorbeeld de witte haren op de neus, lippen en benen. Smeer de gevoelige huid in met een zonnebrandcrème. 

- Poets het paard iedere dag om jeuk te voorkomen. Controleer tijdens de poetsbeurt goed of het paard geen teken heeft. Een paard kan namelijk de ziekte van Lyme krijgen. Let ook op andere insectenbeten. 

- Zorg dat je weidebeheer op orde is. In de zomermaanden groeien giftige planten zoals de Bastaardklaver en het Jacobskruiskruid volop. Voorkom dat ze in jouw weide belanden, want met name Jakobskruiskruid is moeilijk te bestrijden.

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. Wij bieden veel mogelijkheden om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Benieuwd wat een verzekering kost? Bereken hier je premie! 

Tips Voor De Zomer