22 augustus 2023
Tijdens warme dagen zweet je paard veel tijdens het rijden. Hierdoor verliest hij behoorlijk wat vocht en lichaamszouten. Kan hij daar last van krijgen? En hoe houd je zijn vocht- en zoutbalans op peil? Je leest het in deze blog!
Paarden zweten als ze het warm hebben. En dat is maar goed ook, want het zweet vormt een laagje vocht dat verdampt van de huid. Hierdoor daalt de lichaamstemperatuur en dit voorkomt dat het paard oververhit raakt. Wist je dat een paard bij lichte arbeid en een temperatuur rond de 20 graden al zo’n twee tot vier liter zweet per uur kwijtraakt? Bij zeer zware inspanningen kan dit oplopen tot maar liefst negentien liter per uur. Bij nog warmer weer kan dit zelfs het dubbele zijn!
Tijdens het zweten verliest een paard niet alleen vocht maar ook mineralen zoals natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Die worden ook wel elektrolyten genoemd. Ze reguleren de vochtbalans in het lichaam en zijn belangrijk voor een groot aantal lichaamsfuncties. Een tekort of onbalans kan de werking van zenuwen en spieren verminderen.
Ben je benieuwd of jouw paard of pony een vocht-/elektrolytentekort heeft? Pak in de hals een huidplooi tussen je duim en wijsvinger. Zodra je je vingers loslaat, moet de plooi direct verdwijnen. Als de plooi langzaam wegtrekt, is het vrijwel zeker dat de water- en elektrolytenbalans verstoord is. Een elektrolytentekort herken je daarnaast aan de volgende symptomen:
Uiteraard is het belangrijk dat er 24/7 de beschikking is over vers drinkwater. Voor een hele zware inspanning of bij zomerse temperaturen kun je je paard extra zout geven. Je hoeft niet bang te zijn voor een overdosering. Het zout komt er via het zweet uit en een eventueel overschot plassen paarden gewoon weer uit. Er zijn allerlei elektrolyten supplementen op de markt verkrijgbaar (bijvoorbeeld vloeibaar en in pasta- of poedervorm). Elektrolyten voeren is het meest zinvol vlak voor of na inspanning. Heb je een paard dat moeilijk drinkt? Geef dan elektrolyten door de slobber of direct in de mond.
Veel mensen denken dat een liksteen voldoende is voor de zoutbalans van hun paard. Toch klopt dit niet helemaal. Er zijn maar weinig paarden die hierdoor echt genoeg zout binnenkrijgen. En dit gebeurt zeker niet bij koud weer of als de liksteen niet goed schoon is. Toch is het wel een goed idee om je paard een liksteen te geven. Gebruik dan het liefst een witte liksteen. De rode exemplaren bevatten namelijk ijzer en daarvan krijg je paard toch al voldoende binnen.
Je kunt zout ook los mengen voor het voer. Pas dan wel goed op welk soort je koopt. Voor mensen wordt meestal zout verkocht waaraan jodium is toegevoegd, maar dat is niet goed voor paarden. Gebruik gewone natriumchloride. Overleg met jouw dierenarts of voedingsdeskundige hoeveel je moet geven. Elke situatie is namelijk weer anders.
Let er bij zomerse temperaturen goed op dat paarden niet oververhit raken. In zo’n geval produceert het dier meer warmte dan hij kan afgeven. De lichaamstemperatuur komt boven de 40°C en in veel gevallen is er dan ook sprake van een oppervlakkige ademhaling met hoge frequentie. Ook een verhoogde hartslag is een symptoom. Een oververhit paard loopt vaak ongecoördineerd en kan omvallen. Je zult begrijpen dat dit een gevaarlijke situatie is! Wat moet je in zo’n geval doen?
Benieuwd naar nog meer tips om je paard comfortabel te houden tijdens warme periodes? Lees ook de blog: Zomerse tips voor je paard
EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.