Aanpassingen bij boxrust

Gepubliceerd op 22 september 2015

Net als menselijke atleten, kunnen ook paarden te maken krijgen met blessures. Vaak is rust daarbij de beste remedie. Tegen een mens kan je zeggen dat hij of zij verplicht rust moet nemen, maar bij een paard is boxrust vaak de enige oplossing om te voorkomen dat het paard zich (over)belast. Dat is vervelend en vraagt ook om de nodige aanpassingen in het rantsoen.

Bij een paard dat op rust gezet wordt liggen er diverse problemen op de loer, zoals het krijgen van overgewicht, verstopping of hoefbevangenheid. Doordat de paarden niet of nauwelijks beweging krijgen, hebben ze een zeer laag energieverbruik en daar moet het rantsoen op worden aangepast. Het voeren van krachtvoer moet in deze periode tot een minimum beperkt worden terwijl het geven van ruwvoer nóg belangrijker is dan onder normale omstandigheden. Een paard op rust heeft laag energetisch voer nodig en ruwvoer voorziet hierin het beste. 

Daarnaast moet er worden gezorgd dat het paard voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Wanneer dit niet uit het krachtvoer kan worden gehaald, is het handig dit aan te vullen met supplementen en/of granen. Daar komt bij dat geblesseerde paarden vaak een verhoogde behoefte hebben aan eiwitten, bijvoorbeeld voor het herstel van bepaalde weefsels of het immuunsysteem. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen van het lichaam. Het eventueel ontstane eiwittekort kan onder meer worden aangevuld door het voeren van luzerne, dat hier van nature al zeer rijk aan is. Bovendien zullen de paarden hier goed op moeten kauwen, waardoor ze langer over het eten doen en dat verkleint de kans op verveling.

Terug naar het blogoverzicht

Ervaringen

Rosalin Nieuwendijk

"Wanneer EFO langskomt geven ze gelijk een fijn en betrouwbaar gevoel”

Lees meer

Elly Noomen

Voor iedereen met paarden kan ik maar 1 ding zeggen: als de basis goed is kom je verder!! En dat geldt zeker voor deze verzekeringsmaatschappij!!

Lees meer

Dian Philipsen

Ik kan EFO paardenverzekeringen zeer zeker aanbevelen, ze denken mee met zowel de ruiter/amazone als met het paard.

Lees meer

Tanja Staal

Ik ben erg positief en zal EFO zeker aanbevelen bij mijn paardenkennissen. Jullie zijn op een laagdrempelige manier te benaderen, chapeau...:)!

Lees meer

Susanne Noortman

Beste EFO,
Mag ik jullie (en in het bijzonder Ron Esteje) onwijs bedanken voor de snelle en fijne manier van het verwerken van mijn declaratie! 

Lees meer

Ineke Drossaart

EFO, van mij een hele bos pluimen op uw hoed en veel dank. Topverzekering!

Lees meer

+
Rosalin Nieuwendijk
+
Elly Noomen
+
Dian Philipsen
+
Tanja Staal
+
Susanne Noortman
+
Ineke Drossaart

Blijf elke maand op de hoogte van onze nieuwtjes