Geboorte van een veulen

Gepubliceerd op 28 februari 2022

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt. Een camerasysteem en geboortemelder zijn hierbij handig.
 

Kort voor de geboorte schiet de uier van de merrie vol. Zodra je wasachtige druppels ziet (kegelen), laat het veulen meestal niet lang meer op zich wachten. Een merrie heeft rustig nodig in de kraamstal. Blijf op gepaste afstand zodra de geboorte begint.

​Het is belangrijk dat er eerst twee beentjes en een neusje tevoorschijn komen. Houd er rekening mee dat je eerst een voetje ziet, daarna de andere. Zie je het hoofdje of de beentjes niet? Bel direct de dierenarts. Dit kan namelijk duiden op een stuitligging of andere afwijkende ligging.

​De meeste merries en veulens redden zich goed zonder hulp. Redenen om in te grijpen zijn meestal wanneer de navelstreng niet breekt, of wanneer de neus van het veulen wordt afgedekt door baarmoedervlies, bodembedekking of viezigheid.
Binnen twee uur moet het veulen staan en biest drinken. Controleer de nageboorte goed. Is die er compleet vanaf gekomen? Het kan voorkomen dat de nageboorte niet loslaat van de baarmoederwand. Als dit langer dan twee uur na de geboorte duurt, moet je een dierenarts bellen. In de tussentijd kan je de nageboorte opknopen. Zo voorkom je dat de merrie erop gaat staan. Trek niet aan de nageboorte. Daardoor kan het scheuren en de baarmoeder beschadigd raken. Het is verstandig om de nageboorte in een emmer of plastic zak te bewaren en te laten controleren door de dierenarts.
Twijfel je over de gezondheid van het veulen? Schakel altijd een dierenarts in! Ook bij een gezond veulen is verstandig dat de dierenarts jouw merrie en veulen controleert.

header nb cyclus veulen

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons