Waar rekening mee te houden bij koop of huur paardenbedrijf?

Gepubliceerd op 8 januari 2021

Ben jij een professional in de paardensport? Wellicht overweeg je dan om eigen accommodatie te kopen of huren? Of wellicht beschik je al over een accommodatie, maar heb je andere wensen gekregen of ben je toe aan meer ruimte. Hoe ga je dan op zoek en waar moet je rekening mee houden? Makelaar Harry Boertjes en advocaat Wibe Reddingius geven je advies.

Maak een goed bedrijfsplan

Makelaar Harry Boertjes is specialist in hippische objecten en ziet heel veel vraag naar paardenaccommodaties. “Ik houd me voornamelijk bezig met kopen in plaats van huren, omdat koop onze klanten toch meer zekerheid biedt. Voordat je over kan tot koop of huur, moet je eerst weten wat je te besteden hebt, maar ook wat je wensen zijn. Vooral het laatste blijkt voor veel hippische ondernemers nog erg lastig. Ik krijg dan een bedrijfsplan onder ogen waar in staat dat ze naast een trainingsstal misschien ook een beetje pension en wellicht wat fokkerij willen doen. Dat vraagt om hele verschillende faciliteiten.”
Ook is het belangrijk om te bekijken wat er op een locatie mag. Wibe Reddingius, advocaat met specialisatie in hippische recht, ligt toe: “Wil jij bijvoorbeeld ’s avonds lessen geven in de buitenbaan, maar mag je geen lichtmasten plaatsen op de betreffende locatie? Dan is de accommodatie niet geschikt voor jouw doel."

Ook is het belangrijk om te kijken naar het aantal paarden. Het is niet handig als je 20 paarden wilt houden, maar er volgens de regels maar vijf mag stallen. Zelfs als starter moet je hier goed over nadenken. Wanneer je op je locatie maar vijf paarden mag houden, lijkt dat misschien in het begin een aardig aantal. Echter dit is bedrijfsmatig echt heel weinig.” Boertjes is het eens met Wibe. “Daarom zie je toch dat veel mensen tijdens hun zoektocht naar een accommodatie graag advies willen. Natuurlijk kan je gelijk een afspraak maken met een makelaar als je een accommodatie op het oog hebt, maar in verband met bestemmingsplannen, milieuvergunningen, stikstof etc. is het zeker aan te raden om een aankoopmakelaar in de arm te nemen die ervaring heeft met paardenbedrijven.”

Waar op letten bij een huurcontract?

Naast kopen, kan je ook kiezen voor het huren van een accommodatie. Wellicht overweeg je dan om zelf aan de slag te gaan met een huurcontract, maar dit is volgens Reddingius niet heel verstandig. “Natuurlijk kun je een standaard contract van internet afplukken, maar als je daar geen verstand van hebt, dan weet je ook niet wat op dit contract kan wegstrepen en wat niet. En ook belangrijk: welke aanvullende afspraken leg je vast? Mag je bijvoorbeeld van alle faciliteiten gebruik maken of mag je de weides juist niet gebruiken? Maar ook wat betreft het uitmesten, wat doe je met de mest? En hoe zit het met het zadelkamergebruik? Om geld te besparen zou ik altijd een goede advocaat raadplegen die kennis van paarden heeft, zodat je weet welke afspraken gemaakt moeten worden en zodat die goed op papier komen te staan.”

Wil je meer lezen over wanneer een accommodatie voor jouw ongeschikt is of hoe je afspraken maakt rondom de koop? Of heb je interesse in extra tips en handvaten van deze experts, lees dan het uitgebreide artikel op De Hippische Ondernemer.

HippischeOndernemer_LFC_L
Paardenstal huren of kopen

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons