Oogproblemen

Gepubliceerd op 5 december 2019

Het oog is een van de meest delicate organen van een paard. Oogproblemen door trauma, oogziekten of infecties komen dan ook veel voor.  Omdat er snel onherstelbare schade kan ontstaan is het belangrijk om bij mogelijke oogproblemen direct de dierenarts te waarschuwen.

Symptonen

De volgende symptomen kunnen duiden op een oogprobleem:
* Bovenste oogleden zijn lichtjes gezakt of het oog wordt (deels) dichtgehouden
* Tranend oog
* Rood en/of gezwollen oog

Veel voorkomende oogproblemen

Conjunctivitis, een ontsteking aan de oogslijmvliezen die kan ontstaan door stof, vliegen, een allergische reactie of verkoudheid. Dit komt vooral in de zomer voor. Het paard krijgt last van gezwollen, rode oogslijmvliezen. De ooguitvloeiing is waterig of pusachtig. Het oog kan worden behandeld met antibioticum oogdruppels of -zalf, in sommige gevallen gecombineerd met corticosteroïden.

Hoornvliesbeschadiging of corneabeschadiging is een plaatselijke troebeling van het hoornvlies door een beschadiging. Bij verwaarlozing kan dit tot een infectie en zelfs verlies van het oog leiden. Bij een grotere beschadiging zie je vaak een blauw/grijs plekje op het hoornvlies. Hoornvliesbeschadiging wordt behandeld met antibioticum oogdruppels of -zalf, eventueel gecombineerd met atropine en pijnstillers. 

Maanblindheid veroorzaakt bijna altijd blijvende schade en is de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij paarden. Het is waarschijnlijk een auto-immuunziekte, maar ook virussen, bacteriën, parasieten of trauma’s zouden de oorzaak kunnen zijn. Maanblindheid is een ontsteking, meestal aan één oog, die niet altijd tijdig wordt onderkend. Het hoornvlies is normaal of licht troebel en er worden vlokken zichtbaar in de voorste oogkamer. De pupil is te klein en de pupilreflex afwezig. Het paard knijpt met het oog, heeft vaak oogvloeiing en het oogslijmvlies kan rood van kleur zijn. Maanblindheid wordt behandeld met corticosteroïde oogdruppels of -zalf en atropine oogdruppels. Daarnaast wordt een pijnstiller gegeven. Blijvende, zichtbare schade kan de vorm hebben van een onregelmatige pupilvorm en/of troebeling van de lens. De kans op terugkeer van de ontsteking en verergering van de schade is groot. Een chirurgische behandeling om de kans op herhaling te verkleinen is mogelijk. Bij blindheid van het oog is verwijderen een betere optie.

Ooglidverwondingen ontstaan meestal doordat het paard blijft haken achter haakjes of scherpe punten of met zijn oog ergens tegenaan wrijft. Het is belangrijk om het ooglid te laten hechten. Als het ooglid niet mooi geneest kan het paard het oog niet volledig schoon knipperen, met problemen aan het hoornvlies tot gevolg.

Tumoren, met name plaveiselcarcinoom, ontstaan meestal aan het derde ooglid en soms ook op de oogbol. De tumor ziet eruit als een roze onregelmatig plekje. De behandeling hangt af van de ernst en de locatie. De tumor kan verwijderd worden via een chirurgische ingreep of door bevriezing met stikstof. Radiotherapie of chemotherapie is soms noodzakelijk. Bij grote tumoren moet soms het hele oog verwijderd worden.

Neem bij verdenking van een oogprobleem altijd direct contact op met je dierenarts!

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel ‘Oogproblemen bij paarden’ op Paardenarts.nl van Iris van Gulik, paardenarts.

Logo Paardenarts
Paardenarts.nl - afb. bij oogproblemen

Terug naar het blogoverzicht

Ervaringen

Rosalin Nieuwendijk

"Wanneer EFO langskomt geven ze gelijk een fijn en betrouwbaar gevoel”

Lees meer

Elly Noomen

Voor iedereen met paarden kan ik maar 1 ding zeggen: als de basis goed is kom je verder!! En dat geldt zeker voor deze verzekeringsmaatschappij!!

Lees meer

Dian Philipsen

Ik kan EFO paardenverzekeringen zeer zeker aanbevelen, ze denken mee met zowel de ruiter/amazone als met het paard.

Lees meer

Tanja Staal

Ik ben erg positief en zal EFO zeker aanbevelen bij mijn paardenkennissen. Jullie zijn op een laagdrempelige manier te benaderen, chapeau...:)!

Lees meer

Susanne Noortman

Beste EFO,
Mag ik jullie (en in het bijzonder Ron Esteje) onwijs bedanken voor de snelle en fijne manier van het verwerken van mijn declaratie! 

Lees meer

Ineke Drossaart

EFO, van mij een hele bos pluimen op uw hoed en veel dank. Topverzekering!

Lees meer

+
Rosalin Nieuwendijk
+
Elly Noomen
+
Dian Philipsen
+
Tanja Staal
+
Susanne Noortman
+
Ineke Drossaart