Paardenpaspoort: bewijs van eigendom?

Gepubliceerd op 4 augustus 2020

Het paardenpaspoort wordt vaak gebruikt om aan te tonen dat men eigenaar van een paard is. Maar is dit identiteitsbewijs eigenlijk wel een eigendomsbewijs?

Eigendomsoverdracht

Een paard is voor de wet een roerend goed. Een roerend goed is in bezit van iemand en kan worden geleverd aan een ander door bezitsverschaffing. Oftewel de nieuwe eigenaar moet het goed in zijn macht krijgen.
Er zijn verschillende manieren om de nieuwe eigenaren deze macht te geven. Dit kan feitelijk, door het paard af te gaan geven aan de nieuwe eigenaar, maar het kan ook op onzichtbare manieren. Denk hierbij aan een paard dat op dezelfde pensionstal blijft staan, maar wel van eigenaar wisselt.

Bewijs van eigendom

Om een paard in eigendom te krijgen is het paardenpaspoort dus niet vereist. Echter kan het paardenpaspoort wel bijdrage aan de bewijslevering. Deze bewijslevering kan eventueel aangevuld worden met een schriftelijke koopovereenkomst, een factuur, een betalingsbewijs of correspondentie over de koop.

Meer lezen?

Dit is een samenvatting van de Hippische Ondernemer. Lees het volledige artikel 'Paardenpaspoort: bewijs van eigendom?' op Hippischeondernemer.nl

HippischeOndernemer_LFC_L
AdobeStock_166604023

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons