Help mijn paard eet zand!

Gepubliceerd op 18 juli 2022

In de zomermaanden staan paarden over het algemeen meer in de wei of paddock. Hierdoor is de kans dat ze zand eten groter. Te veel zand veroorzaakt een zandophoping in de darmen en dit kan koliek tot gevolg hebben. Daarom is het verstandig om je paard regelmatig een zandkuur te geven. 

Het eten van te veel zand ontstaat op verschillende manieren. Paarden die grazen op korte weides trekken het gras vaak met wortel en al uit de grond, waardoor ze ook het zand opnemen. Het probleem kan ook ontstaan doordat er in de paddock of weide vanaf de grond wordt gevoerd, of er zit zand in het ruwvoer. Er zijn daarnaast paarden die het zand zelf oplikken, door verveling of omdat ze niet lekker in hun vel zitten.

Zandkoliek

Een paard kan wel tegen een klein beetje zand. Dat wordt normaal gesproken door de darmen via de ontlasting afgevoerd. Krijgt je paard te veel zand binnen, dan hoopt dit zich op in het rechtergedeelte van de dikke darm. Dit veroorzaakt problemen, zoals irritatie van de darmwand. Daarnaast kan het tot verstoppingen en koliek leiden. Heeft het paard koliekverschijnselen, wacht dan niet af en bel meteen de dierenarts. Wees extra alert bij de volgende symptomen: lusteloosheid, diarree, vermagering en een opgezette buik. Dit kunnen tekenen zijn dat je paard te veel zand heeft binnengekregen.  

Preventief voeren

Pagony Care Zand schoon geef je preventief als kuurtje van zes dagen. Het product bevat Psylliumvezels. Deze plantaardige vezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. Er wordt een gel gevormd dat het zand bindt in het darmkanaal. Dat gaat vrij snel. Dit verdwijnt vervolgens met de mest uit het paard en houdt de darmen schoon. Je voegt het eenmaal daags toe aan het krachtvoer. Voeg dit product niet aan slobber toe, want dan wordt het meteen al plakkerig. En dat moet pas gebeuren als het in het spijsverteringskanaal is. Zorg er wel voor dat je paard altijd voldoende drinkwater tot zijn beschikking heeft.
Voor pony’s is een maatbeker van 100 gram per dag voldoende, paarden mag je 200 gram per dag geven. Het is handig om na afloop van de kuur ter controle een mestmonster te nemen. Dit kan ook ervoor én erna, dan kun je het verschil goed meten.

Mesttest

  • Zo test je eenvoudig of je paard te veel zand binnenkrijgt:  
  • Pak met een doorzichtige handschoen een verse, grote hoop mest.
  • Trek de handschoen over je hand, zodat de mest erin komt.
  • Vul de handschoen vervolgens met water.
  • Knijp een beetje in de handschoen om het goed te verdelen.
  • Hang de handschoen op en controleer na een uur hoeveel zand erin zit.  
  • Zit er meer dan een eetlepel zand in de mest, dan verdient het verwijderen van zand uit de darm extra aandacht.

Tips

Naast het preventief toedienen van een zandkuur is het aan te raden om je paard niet te lang in een schrale weide of zanderige paddock te zetten. Voer geen hooi of kuilgras vanaf de grond. Gebruik liever een bestraat gedeelte. Voorkom verveling en zorg dat het paard met een maatje in de wei staat en lekker actief bezig blijft. Zorg ervoor dat er ook altijd voldoende ruwvoer is. 

Zand Schoon II

Ledenvoordeel

Bestaande leden van EFO Paardenverzekering profiteren van een mooie korting op dit product. Zij betalen € 19,95 in plaats van € 24,95 met kortingscode die ze 19 juli in de mail onvangen. 

Waardebon cadeau

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We willen de kans op
ziektes, zoals zandkoliek, zoveel mogelijk verkleinen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Bij elke nieuwe verzekering geven we een waardebon cadeau. Daarmee kun je Pagony Care Zand schoon gratis bij Divoza Horseworld ophalen. 

Wil jij gratis een waardebon voor Pagony Care Zand schoon ontvangen? Sluit dan nu een verzekering af! EFO Paardenverzekering heeft veel mogelijkheden om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat, Onze inspecteurs geven je graag persoonlijk advies. Neem contact met ons op!

Bereken je premie hier!

Actievoorwaarden

1 De waardebon is niet in te wisselen tegen contanten of voor korting op een verzekering.
2 Je ontvangt de waardebon in de brievenbus dit kan tot ongeveer 5 werkdagen duren.
3 De waardebon is inleverbaar tot en met 20 augustus 2023.
4 De waardebon wordt uitgereikt bij een afgesloten paardenverzekering van EFO Paardenverzekering m.u.v. tijdelijke verzekeringen en collectief.
5 Mochten er meerdere verzekeringen tegelijk worden afgesloten, wordt er één cadeaucheque per polis uitgereikt.
6 De waardebon is uitsluitend in te leveren bij Divoza Horseworld in de megastores.
7 Lees voor gebruik van ‘Pagony Zandschoon II’ de gebruiksaanwijzing.
8 Voorkomen is beter dan genezen, kijk ook naar de onderliggende oorzaak van het zand eten en probeer dit te verbeteren.
8 De actie loopt van 18 juli 2022 tot en met 19 augustus 2022.
9 EFO Paardenverzekering behoudt zich het recht voor de actievoorwaarden tussentijds te wijzigen.

Lotte_209A2485

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons