06 augustus 2020

'Als ik Zjadore niet had verzekerd, was ze er nu niet meer geweest'

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook bij paarden. Als Zjadore, het dressuurpaard van Linda, opeens op drie benen in de wei staat, lijkt het einde verhaal voor de merrie. Maar dankzij Linda’s volhardendheid en EFO Paardenverzekering, die een groot deel van de ziektekosten op zich nam, liep het allemaal toch nog goed af.

Het is een harde boodschap, die de dierenarts op die bewuste zondagmorgen voor Linda heeft. Haar merrie Zjadore heeft de banden rondom de kogel van haar achterbeen volledig afgescheurd en ook nog een breuk in het griffelbeen. Het advies luidt om haar in te laten slapen. Maar daar wil Linda niet aan. “Ik vond het de moeite waard om te kijken of er nog wel iets te redden viel. We brachten Zjadore naar de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en daar zagen ze toch nog mogelijkheden. Ze werd onder volledige narcose in het gips gezet en moest daarna 6,5 week in Utrecht blijven om te herstellen.”

Keuze makkelijker

Als haar paard in Utrecht is, belt Linda met EFO Paardenverzekering. “Ik heb Zjadore zelf gefokt en ze is al vanaf voor haar geboorte verzekerd. Met haar moeder heb ik best wel veel problemen gehad, met kreupelheid en zo. Daarom wil ik mijn paarden graag verzekerd hebben, mocht er wat gebeuren.” Hoewel Linda sowieso wil weten of er nog wat gedaan kan worden aan de zware blessure, is de stap om Zjadore voor onderzoek naar Utrecht te brengen een stuk kleiner, juist omdat ze verzekerd is. “Dat maakte de keuze wel makkelijker. Je weet dat je niet alles zelf hoeft te betalen. Want ik weet niet of ik die kosten allemaal zelf had kunnen dragen. Bij EFO ben ik echt heel goed geholpen. We hebben besproken wat er aan de hand was en zij hoopten ook dat het goed zou komen. Echt heel fijn, want op zo’n moment ben je zo bezorgd om je paard, dat je er niet nog meer gedoe bij kunt hebben.”

Volstrekt happy

Na bijna twee maanden mag Zjadore mee naar huis. Al is het revalidatietraject lang en zwaar, toch herstelt de merrie wonderbaarlijk. “Binnen een jaar zat ik weer op haar rug! Alleen voor recreatieve ritjes in stap en draf, maar toch. Ze loopt nu volstrekt happy en pijnvrij met haar vriendjes in de wei, dus ik ben nog elke dag blij dat ik haar goed had verzekerd en daardoor de keuze kon maken om haar te laten opereren. Anders was ze er nu niet meer geweest.” Linda kan het dan ook van harte aanraden om je paard te verzekeren. “Ik betaal bijna 600 euro per jaar aan premie. Dat lijkt misschien veel, maar wat is dat bedrag in paardenland? Het gaat wel om de gezondheid van je paard, daar geef ik het liever aan uit dan aan een nieuwe cap!”

Zjadores verzekering

Bij EFO kun je zelf kiezen hoe je je paard verzekert. Linda had een uitgebreide schadeverzekering (A-tarief) voor Zjadore afgesloten, aangevuld met een uitgebreide ziektekostenverzekering. Hierdoor werden de kosten van de eigen dierenarts en de behandeling op de Faculteit Diergeneeskunde voor het grootste deel vergoed. Benieuwd wat de verzekering voor jouw paard kost? Bereken gemakkelijk je premie online.
Bereken je premie

Als Ik Zjadore Niet Had Verzekerd, Was Ze Er Nu Niet Meer Geweest

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bit Magazine.