13 september 2021

‘Bij EFO werken mensen met het hart op de juiste plaats!’

Het is ongelofelijk hoeveel pech Guusta van Hoekelen met haar paard Heros (Universeel x Fruhling) heeft gehad. De KWPN’er liep de ene na de andere blessure op. Toch bleef Guusta doorzetten en kon ze altijd terugvallen op het deskundige advies van EFO Paardenverzekering. “De medewerkers van EFO hebben mij er iedere keer weer doorheen gesleept.”

Guusta van Hoekelen kocht Heros zes jaar geleden. “Een grote, imponerende schimmel van 1,80 meter. Heros was toen drie jaar oud en stond bij de handelsstal van Miriam Kramer”, vertelt Guusta. “Mijn dochter werkte daar destijds op stal en zei: ‘Mam, ik heb een mooi dressuurpaard voor je gevonden.” Ik ging kijken en was direct verkocht. Mijn dochter maakte hem zadelmak, de rest van de opleiding deden we samen.”

Operatie

Heros werd als sportpaard verzekerd bij EFO. “We kozen voor een uitgebreide schadeverzekering, plus een aanvullende ziektekostenverzekering. Op die manier worden bijna alle onkosten vergoed. We lieten Heros verzekeren, omdat je nooit kunt voorspellen wat er allemaal met je paard gebeurt. Achteraf maar goed ook, want ik had nooit alle dierenartskosten kunnen betalen.”
Korte tijd later werd Heros geopereerd. “Bij de aankoopkeuring werd hij goedgekeurd op drie ‘chipjes’ na. De dierenarts adviseerde om die eruit te halen. Helaas zag ik na de operatie niet meer het paard terug dat hij voor die tijd was. Hij had zo’n sterk achterbeen en kon zó goed lopen. Na de operatie bleef zijn achterbeen heel slap. Dat was behoorlijk schrikken en heel vervelend.”

Te lange kniebanden

Helaas was dit slechts het begin van alle ellende. “Af en toe liep Heros goed, dan weer niet. Het beeld was heel wisselend en we bezochten meerdere klinieken. Op een concours troffen we Wenda Genzel. Zij is jurylid en dierenarts. Zij gaf aan dat de kniebanden van Heros te lang waren. Vervolgens heeft onze eigen dierenarts, Aldo Doveren, de kniebanden verkort. Heros was toen zes jaar en liep daarna super. We hebben toen – met tussenpozen – echt een paar jaar fijn gereden. Totdat Heros bijna M dressuur was en het zwaardere werk in ging.”

Niet opgeven

De onregelmatigheid kwam terug. Guusta gaf niet op en bleef in haar paard geloven. “Verschillende dierenartsen zeiden: ‘Stop er maar mee, het wordt niks meer.’ Ik kon dat niet. Als ik in Heros’ ogen keek, dacht ik alleen maar: die breng ik niet naar de slager. Veel mensen hadden hem allang opgegeven, maar Heros is mijn grote vriend. Bovendien kiest hij er ook niet voor dat hij dit allemaal krijgt. In de zes jaar dat we hem hebben gereden, was er van alles. Zo is hij al eens behandeld aan zijn nek en rug. Hij had meerdere peesblessures en artrose in zijn voorbenen. Toch hielp mijn dierenarts, Aldo Doveren, Heros er steeds weer doorheen.”

Persoonlijk contact

Het mocht uiteindelijk niet baten. Begin van het jaar werd de schimmel definitief afgekeurd als sportpaard. “Het ging niet meer. De dierenarts had het al over laten inslapen. Ik nam toen contact op met EFO. Daar sprak ik inspecteur Theo van Manen. Hij gaf aan dat paarden alleen het land in mogen als het qua welzijn verantwoord is. Hij vroeg of ik een filmpje wilde maken, zodat hij ernaar kon kijken. Hij belde al snel op en zei: ‘Heros heeft achter een ‘lekke band’, maar mag nog lekker de wei in.”
Dat laatste gesprek met Theo van Manen staat Guusta nog goed bij. “Toen ik belde zei hij meteen: ‘Dat paard ken ik nog, dat was die grote schimmel bij Miriam’. Dat vond ik zó knap. We waren inmiddels zes jaar verder en toch wist Theo precies over welk paard ik het had. Dat is kenmerkend voor EFO. De medewerkers zijn echt bezig met de paarden en de mensen. Ik heb de afgelopen jaren veel contact met ze gehad. Als ik belde, was ik soms best verdrietig door alle ellende. Keer op keer hielpen ze mij er doorheen. Ze hebben een keer geregeld dat Heros voor een second opinion naar Dierenkliniek Emmeloord mocht. Daar heeft hij vijf dagen gestaan. Dat was top verzorgd!”
Guusta is zeer tevreden over de service van EFO. “Ze staan echt voor je klaar. Bij problemen kreeg ik altijd al snel een mailtje of telefoontje: ‘Wat vervelend voor je, we gaan zorgen dat het weer goed komt.’ De maatschappij wordt steeds harder en zakelijk. Waar vind je dat persoonlijke contact tegenwoordig nog? Bij EFO werken mensen met het hart op de juiste plaats!”

'De opvoeder'

Guusta rijdt inmiddels met haar man en dochter op een springpaard. “Hij stond ook bij Miriam toen we Heros kochten. Heel toevallig eigenlijk, ze waren toen al maatjes. We kochten dit paard er een paar jaar geleden bij.”
Met Heros gaat het gelukkig goed. Hij loopt sinds mei bij opfokbedrijf De Gouden Hoep in Friesland. “Hij staat tussen de jaarlingen. Ze noemen hem daar ‘de opvoeder’. Zolang hij geen pijn heeft, blijft hij daar lopen. Ik kwam hier terecht via een collega. Haar jaarling stond daar in de opfok. Ik ben haar eeuwig dankbaar voor deze gouden tip. Vanaf mijn woonplaats Sassenheim is het tweeënhalf uur rijden, maar dat heb ik er graag voor over. Ik ga regelmatig kijken. Natuurlijk mis ik Heros thuis op stal; hij was echt mijn maatje en altijd vrolijk. Maar hij loopt daar in een prachtig weiland en heeft het goed naar zijn zin. Ik weet dat ik het goed heb gedaan.”

‘All risk’-verzekering voor je paard

Wil je graag zo weinig mogelijk risico’s lopen met je paard en wil je dat risico’s zoals ziekte, blijvende blessures en kreupelheid ook zijn meeverzekerd, dan kun je kiezen voor de Schadeverzekering Uitgebreid (A-tarief) van EFO. Met deze verzekering is je paard voor alle vormen van risico’s verzekerd.

Bereken ook jouw premie

Bij EFO Werken Mensen Met Het Hart Op De Juiste Plaats