28 april 2022

Help je paard verharen

Paarden zijn van nature gewend om altijd buiten te zijn. Tegenwoordig staan de meeste paarden grotendeels op stal, of hebben ze een schuilstal tot hun beschikking. Toch is er nog altijd een groot verschil tussen de zomervacht en de wintervacht. De vacht van de paarden past zich aan de temperatuur aan en zorgt ervoor dat ze het in de zomer niet te warm hebben en in de winter niet te koud. Hoe beter de conditie van je paard, hoe sneller het verharen zal gaan.

Vaak komen enters of twenters moeizaam door het haar, dat komt omdat zij al hun energie nodig hebben voor hun groei en ontwikkeling. Er blijft dan minder energie over voor het verharen. Als eigenaar kun je verschillende dingen doen om je paard te helpen verharen. 

Goede voeding is hierbij heel belangrijk en ook de verzorging van de vacht speelt een rol. Dagelijks een klein beetje lijnzaadolie door het voer doen kan al flink verschil maken. Voor een paard levert het verharen doorgaans veel jeuk op en hierbij helpt een uitgebreide borstelbeurt of lekkere rolpartij in het zand of weide. In de meeste gevallen zijn de paarden binnen enkele weken volledig door het haar heen.

Help Je Paard Verharen