09 juni 2022

Houd je paard happy

Of je nu een fanatieke wedstrijdruiter bent, ment of liever recreatief rijdt; allemaal willen we een gezond en blij paard. Maar hoe houd je hem ‘happy’? Gea Draaijer, inspecteur bij EFO Paardenverzekering, deelt graag haar beste tips. 

Inspecteur Gea Draaijer werkt al haar hele leven ‘in de paarden’. Als geen ander weet zij hoe belangrijk een blij en gezond paard is. “Als het paard stress ervaart, is hij eerder vatbaar voor ziektes en blessures. Dat kun je voorkomen door hem goede voeding, vrije beweging en sociaal contact te bieden”, vertelt Gea. Daarnaast heeft ze nog veel meer handige tips. Doe er je voordeel mee!  

Gezondheid

1. Zorg dat je paard altijd genoeg ruwvoer tot zijn beschikking heeft. Het dagelijkse rantsoen bestaat voor 70% tot 100% uit ruwvoer. Als het dier te lang zonder voer staat, heb je niet alleen kans dat hij zich gaat vervelen, maar loopt hij ook het risico op een maagzweer.
2. Weet wat je voert. Laat het ruwvoer vooraf goed controleren. Dit kan door middel van een ruwvoeranalyse.
3. Zorg voor voldoende voerbeurten, verspreid over de hele dag. Veel mensen voeren uit gemak eerst brok en dan hooi. Voor de spijsvertering is het echter beter om het andersom te doen, dus eerst ruwvoer en dan krachtvoer.
4. Paarden houden van regelmaat. Gaat jouw paard elke dag om 09.00 uur naar de weide, maar in het weekend niet, omdat jij wilt uitslapen? Grote kans dat hij onrustig op stal staat te trappelen, want paarden hebben een biologische klok. Zorg dus voor vaste voertijden.
5. Heb je een nieuw paard gekocht? Vraag altijd na welk voer hij kreeg en op welke bodembedekking hij stond. Het is niet handig om hem in een dikke laag stro te zetten, als hij dit niet gewend is. Laat hem rustig wennen om problemen te voorkomen.
6. Controleer de benen dagelijks. Zijn er geen wondjes of verdikkingen? Bel bij twijfel altijd de dierenarts.
7. Weet hoe een gezond dier eruit hoort te zien. Heeft jouw paard een glanzende vacht, schone neus en heldere ogen?

Management

8. Zorg altijd voor een goede warming-up en coolingdown.
9. Komt er een pittige wedstrijd aan? Maak een trainingsschema, zodat je er op de juiste manier naartoe werkt. Wissel lichte en zware training af en werk aan conditie- en krachttraining.
10. Rustdagen zijn heel belangrijk voor de training. Dit betekent overigens niet dat het paard die dag op stal blijft. Het is belangrijk dat hij elke dag voldoende vrije beweging krijgt. Op een ‘rustdag’ kun je bijvoorbeeld longeren of wandelen.
11.Ieder paard reageert anders op training en herstel. Kijk wat jouw paard aankan. Heb je bijvoorbeeld een tienjarig paard dat al vanaf jongs af aan gewend is aan belasting, of heb je een tienjarige die pas op zijn achtste zadelmak is gemaakt? Dat maakt een groot verschil.  
12. Laat de hoefsmid en zadelmaker op tijd komen en zorg dat je entingen op orde zijn. Het is handig om deze afspraken te noteren, zodat je het niet vergeet en hier eventueel rekening mee te houden in je training/wedstrijdplanning.
13. Let op gedragsveranderingen. Dit kan wijzen op onderliggende fysieke problemen.  
14. Voorkomen is beter dan genezen. Laat je paard preventief controleren door de fysiotherapeut en gebitsverzorger. 

Afwisseling

15. Bouw een goede band op door je paard veel aandacht te geven, ook buiten het rijden om.
16. Zorg voor voldoende afwisseling in de training. Ga eens lekker naar het bos, oefen met balkjes, zet pylonen neer, of volg een obstakeltraining. Hoe meer verschillende dingen je doet, hoe leuker! Dit is bovendien goed voor jullie connectie en zelfvertrouwen.
17. Wordt jouw topper niet (meer) gereden? Toch zijn er nog genoeg uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan grondwerk, vrijheidsdressuur of mennen.
18. Tot slot: paarden zijn kuddedieren. Ze hebben veel behoefte aan soortgenoten en sociaal contact. Zorg dus voor genoeg vriendjes! 

Verzekering

Hoewel je het beste met je paard voor hebt, kan er altijd iets gebeuren. Tijdens het rijden, het transport, of gewoon thuis op stal. EFO Paardenverzekering heeft veel mogelijkheden om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. 
Wil je wel risico’s nemen, maar vind je het wel belangrijk dat je een dekking hebt voor het verlies van je paard door een ongeval of een acuut verlopende ziekte en wil je verzekeren voor blijvende ongeschiktheid door een ongeval? Kies dan voor onze Schadeverzekering Beperkt. Wil je liever zo min mogelijk risico’s lopen en ziekte, blessures en kreupelheid meeverzekeren? Ga dan voor Schadeverzekering UitgebreidMet deze verzekering is je paard voor alle vormen van risico’s verzekerd.

Afbeelding Website Blog Happy Paard

maandag 3 juni 2024

Veel hengsten in Nederland worden gecastreerd. Maar wat gebeurt er tijdens een castratie? Op welke leeftijd kun je dit het beste doen en welke castratiemethoden zijn er? In deze blog vertellen we je er alles over.

maandag 27 mei 2024

Ze roeide de oceaan over, werkte vijf jaar in Spanje en heeft veel verstand van paarden. Maak kennis met Melissa Vooren, de nieuwe acceptant bij EFO Paardenverzekering. In deze rubriek leer je onze avontuurlijke duizendpoot nog beter kennen!

dinsdag 14 mei 2024

Je hebt vast wel eens gehoord dat een paard een schiefel heeft. Of misschien heeft jouw paard er wel mee te maken gehad. Een schiefel is een woekering van het botvlies. Bij sportpaarden is het een veelvoorkomende botblessure aan het pijp- of griffelbeen. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken en de behandeling.

dinsdag 14 mei 2024

Wanneer jouw paard betrokken raakt bij een ernstig ongeval waarvoor medische hulp moet worden ingeroepen of een acute koliekoperatie moet ondergaan, kunnen ziektekosten behoorlijk oplopen. Het is dan fijn als deze kosten gedekt zijn met een aanvullende verzekering. EFO Paardenverzekering biedt daarvoor verschillende ziektekostenverzekeringen. In deze blog gaan we in op het verschil tussen Ziektekostenverzekering Beperkt en Ziektekostenverzekering Basis.

woensdag 24 april 2024

Het voorjaar is een heerlijke tijd om er lekker op uit te gaan met je paard. Veel ruiters en menners komen tijdens een buitenrit ook op de openbare weg. En of je nu in het zadel zit, naast je paard loopt of op de bok zit, volgens de Nederlandse verkeerswet vallen ruiters en koetsiers onder dezelfde categorie als automobilisten en fietsen. Het zijn allemaal bestuurders. Dat betekent dat je ook die rechten en plichten hebt. In deze blog zetten we de belangrijkste vragen over verkeersveiligheid op een rijtje.

donderdag 18 april 2024

Gedreven, vrolijk en ondernemend. Dat zijn enkele woorden die passen bij Harriët Vos-van Dijk. Als marketingmedewerker zorgt zij ervoor dat EFO Paardenverzekering zowel online als offline gezien wordt. In deze rubriek leer je haar beter kennen!

dinsdag 2 april 2024

Sommige paarden staan het hele jaar door in de weide, andere komen in het voorjaar pas weer voor het eerst in de wei. Wat jouw situatie ook is, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij leggen je graag uit hoe je de overgang van stal naar weide zo veilig mogelijk laat verlopen.

dinsdag 26 maart 2024

Bij EFO Paardenverzekering werken echte paardenmensen. Neem bijvoorbeeld acceptant Jildou Hofstee. Voor haar is geen enkele hindernis te hoog, zowel op het paard als op het werk. Leer haar in deze rubriek beter kennen!