04 augustus 2022

Overgewicht door gras

Vanaf het voorjaar mogen veel paarden weer de weide op. Als het weer een beetje gunstig is en de weide voldoende groot is voor het aantal paarden wat er graast, kan er de gehele zomer flink wat gras staan. Het risico van overgewicht ligt dan op de loer. Zeker als je in de warme maanden wat minder rijdt of als je je paard rust geeft tijdens je vakantie.

Wat is te dik?
Vaak is het niet mogelijk om je paard op een weegschaal te wegen. Je kan het gewicht van je paard echter wel bepalen met een formule of met behulp van een meetlint. Lees hier meer over het gewicht van je paard.

Er zijn richtlijnen voor het gewicht per ras en naar aanleiding van de schofthoogte. Maar wanneer is je paard of pony te dik. Dit kan je bepalen met behulp van de Body Condition Score en Cresty Neck Score. Het is het beste als je de ribben van je paard niet kunt zien, maar wel kunt voelen. Daarnaast moet de ruggengraat het hoogste punt zijn.

Risico’s van overgewicht
Een paard met overgewicht heeft een verhoogd risico om last te krijgen van bepaalde gezondheidsproblemen. De gewrichten worden meer belast, wat mogelijk tot problemen kan leiden. Daarnaast zijn paarden en pony’s met (extreem) overgewicht gevoeliger voor hoefbevangenheid, insulineresistentie en hart- en vaatziekten.

Maatregelen
Blijf het rantsoen goed afstemmen op de behoefte van je paard. Bij minder arbeid verlaag je de krachtvoergift. Je kan er ook voor kiezen om geen krachtvoer te geven maar een compleet vitaminen en mineralen supplement te verstrekken.

Pas strookbegrazing toe. Hierbij verzet je telkens het stroomdraadje zodat er een beperkte hoeveelheid vers gras gegeten kan worden. Indien dit niet mogelijk is zou je de weidegang af kunnen wisselen met de paddock of maak je gebruik van een graasmasker. Let wel op dat deze goed past. Lees hier meer over maatregelen bij overgewicht.