23 augustus 2022

Rixt van der Horst: Fijn idee dat ik altijd kan terugvallen op mijn verzekering

De dertigjarige Rixt van der Horst is al jarenlang een vaste waarde van de Nederlandse para-dressuur. Sinds vier maanden heeft ze een nieuw paard waarmee ze haar pijlen richt op de Paralympische Spelen in Parijs, in 2024. Deze Eisma’s Akuna Matata is verzekerd bij EFO Paardenverzekering. “Ik vind het een fijn idee dat ik altijd kan terugvallen op mijn verzekering”, aldus Rixt. 

Eisma’s Akuna Matata is een negenjarige Duitse merrie. Ze kwam eind maart op het pad van Rixt. “Mijn voormalige trainster Caroline Slisser en sponsor Egbert van Hes hielpen mij bij de paardenzoektocht. We gingen langs verschillende stallen en kwamen via Joyce Szozda bij Akuna uit. Zij stond in Duitsland. We probeerden haar en het klikte meteen goed. Egbert heeft haar gekocht. Ik ben superblij met haar en heel dankbaar voor deze kans.”
Eisma’s Akuna Matata had alleen nog jonge paardenproeven gelopen en was de laatste jaren niet op concoursen uitgebracht. “Toch was ik meteen enthousiast. Ze heeft een heel aansprekende blik in haar ogen en haar karakter past goed bij wat wij zoeken in de para-sport. Ze is betrouwbaar en eerlijk, maar het is ook niet zo dat er niks inzit. Ze wil graag voor me werken!”

Succesvol debuut

Pas drie weken nadat ze een combinatie werden, pakte het duo tijdens het internationale concours in Waregem drie overwinningen. “Vervolgens kwam het NK dressuur begin mei. Dat was heel leerzaam. De eerste dag was Akuna wat onder de indruk van het grote terrein. In de finale, tijdens de Kür, konden we al veel meer laten zien. Dat ging hartstikke goed en daarin werden we derde.” Momenteel is het wat rustiger op wedstrijdgebied. “Ik wil haar thuis lekker verder trainen en fijner in haar lijf krijgen. We moeten elkaar beter leren kennen; vooral kilometers maken en ervaring opdoen. In het najaar gaan we weer wat wedstrijden rijden. Maar mijn hoofddoel is duidelijk, dat zijn de Paralympische Spelen over twee jaar in Parijs.”

Indrukwekkend cv

Rixt is al jarenlang een vaste waarde voor het paralympische TeamNL dressuurteam. Ze heeft een indrukwekkend cv en heeft onder meer twee wereldtitels (2014), werd meervoudig Europees kampioen (2015 en 2019), pakte in Tryon (2018) driemaal WK-goud en kwam aan start op twee Paralympische Spelen. In Rio de Janeiro (2016) won ze brons met het team en individueel brons en zilver. Vorig jaar zat ze in het zilveren team in Tokio en greep ze individueel brons.
Haar hele leven staat in het teken van topsport. “Ik heb in de loop der jaren een groot professioneel team om mij heen gebouwd. Dat begon eigenlijk al toen ik in 2015 van Friesland naar Brabant verhuisde, om daar zo optimaal mogelijk te kunnen trainen voor de Spelen. Dat was best pittig en een grote keuze om te maken. Je moet offers brengen en laat toch iedereen achter.”

Goed team

“Als para-ruiter ben je ook best afhankelijk. Dat wil je liever niet, maar je hebt de juiste mensen om je heen nodig. Bijvoorbeeld iemand die mijn paard losrijdt op wedstrijd. Dat doet mijn vaste trainster Eefje van Griensven-Marinus. Akuna staat ook bij haar thuis, daar verzorgen we haar dagelijks samen. Onze samenwerking is heel intensief. Daarnaast volg ik fysieke training om mezelf zo sterk mogelijk te maken. Ik ga ook naar een voedingsspecialist en fysiotherapeut. Dat zijn allemaal belangrijke dingen om op het hoogste niveau te kunnen presteren.” 

Hele wereld rond

Met haar paarden gaat Rixt de hele wereld rond. “Dat kan soms onzeker zijn, er kan daarbij van alles gebeuren. Daarom heb ik mijn wedstrijdpaarden altijd al bij EFO verzekerd. Ik vind het belangrijk dat je probeert de risico’s te verminderen. Het is fijn dat EFO daarbij verschillende opties en goede begeleiding biedt. Dat bevalt goed. Ik vind het een fijn idee dat ik altijd kan terugvallen op mijn verzekering. Uiteraard wil je het liefste dat er niets gebeurt. Daar hoop je op, daar doe je je best voor, maar het blijven natuurlijk wel paarden.”

EFO Paardenverzekering heeft veel mogelijkheden om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat, Onze inspecteurs geven je graag persoonlijk advies. Samen voor jouw paard; het welzijn van jouw paard staat in ons advies altijd centraal. Neem contact op!

Rixt Van Der Horst