22 oktober 2024

Tien herfsttips voor je paard

De bladeren vallen van de bomen, de temperatuur daalt en het wordt steeds vroeger donker. Het is volop herfst! Wat betekent dit jaargetijde voor je paard? Waar moet je qua gezondheid rekening mee houden? Wij delen 10 tips om je paard in het najaar fit en gezond te houden!

1. Voer extra ruwvoer voor warmte

Ruwvoer is de basis van het paardenrantsoen. Dat geldt het hele jaar door, voor ieder paard of pony. Maar in de herfst heeft het paardenlichaam behoefte aan extra ruwvoer. Ruwvoer levert niet alleen vezels maar ook energie, en dat is juist in koudere periodes belangrijk. De vertering van ruwvoer werkt bij het paard als een soort kacheltje. Door te eten blijft het paard warm. Ook krijgt hij energie binnen om een wintervacht aan te maken. Zorg ervoor dat je paard in de herfst voldoende ruwvoer binnenkrijgt en verdeel dit over meerdere voerbeurten per dag.  

2. Pas op voor giftige bladeren en eikels

Pas op met eikenbomen en esdoorns rondom je weiland. Onrijpe groene eikels en jonge eikenblaadjes zijn giftig voor paarden en kunnen koliek veroorzaken. Bladeren, zaden en zaailingen van de esdoorn kunnen leiden tot atypische myopathie. Dat is een levensbedreigende spierziekte bij paarden. Zorg dat er geen eikenbomen en esdoorns in de buurt van je weiland staan. Lees hier meer over atypische myopathie en hoe je het kunt voorkomen.  

3. Vergeet het fructaangehalte niet

Houd er rekening mee dat het suikergehalte in het gras in de herfst flink kan stijgen. Na een zonnige dag en een koude nacht is het fructaangehalte in het gras vaak erg hoog. Dit kan een risico vormen voor paarden met PPID, insulineresitentie of hoefbevangenheid en tot gaskoliek leiden. Lees in deze blog meer over gaskoliek door najaarsgras.

4. Zorg voor een geleidelijke overgang van gras naar hooi

Stond jouw paard in de zomer veel op de wei en gaat hij nu naar een paddock met hooi? Het is verstandig om deze overgang geleidelijk te laten verlopen. Abrupt stoppen met gras eten kan leiden tot een verstoorde darmflora, koliek, hoefbevangenheid, maagzweren, gasvorming en diarree. De spijsvertering van het paard moet zich rustig aanpassen op deze rantsoenverandering. Je kunt 3-4 weken voordat je paard van de weide afgaat, beginnen met het bijvoeren van hooi of kuilgras, zodat je paard alvast kan wennen aan het andere voer. Bouw de tijd in de wei ondertussen geleidelijk af. Is dit op jouw stal lastig? Kijk of je jouw paard toch aan de hand kunt laten grazen.  

5. Houd je paard in beweging

Beweging is superbelangrijk voor een gezonde spijsvertering. Dit geldt natuurlijk ook in de herfst. Misschien zijn er dagen dat je buitenbak te nat is om te rijden, maar probeer - als het kan - je paard toch in beweging te houden. Denk bijvoorbeeld aan longeren, grondwerk, een wandeling of zet hem in de stapmolen. Beweging houd je paard fit en stimuleert de werking van het hoefmechanisme en daarmee het hart en de bloedsomloop van het paard.

6. Geef regelmatig een zandkuur

Loopt jouw paard in de herfst in een kaal weiland of een paddock? Dan is de kans op zandkoliek groter. Als een paard te veel zand binnenkrijgt, dan hoopt dit zich op in de dikke darm. Dit veroorzaakt problemen, zoals irritatie van de darmwand. Daarnaast kan het tot verstoppingen en koliek leiden. Geef regelmatig (preventief) een zandkuur. Dit product bevat psylliumvezels. Dat helpt bij het reinigen van het darmkanaal, waardoor het opgehoopte zand mee naar buiten gaat. Lees meer over zandkoliek. 

7. Creëer schuilmogelijkheden

Een paard krijgt het niet snel koud en kan dus het hele jaar door naar buiten. In de herfst is het wel prettig als het paard bij slecht weer kan schuilen tegen regen en wind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een open stal of schuur, of een rij bomen of struiken.

8. Blijf herfstkwaaltjes de baas

De ondergrond is in deze tijd van het jaar veel vochtiger en daarom is het van belang om de hoeven van je paard in de gaten te houden. Als de hoeven te nat zijn, wordt de straal te zacht. Daardoor dringen bacteriën makkelijk binnen en ligt rotstraal op de loer. Ook mok is een vervelende herfstkwaal. Dit leidt tot pijnlijke wondjes, jeuk, zwelling, kloven, schilfers en/of korsten aan het onderbeen en in de kootholte. Bij mok en rotstraal is het belangrijk dat je paard een droge en schone leefomgeving heeft. Niet alleen op stal, maar ook buiten. Dit kun je creëren door een gedeelte van de paddock of weide te verharden.  

9. Voorkom verveling

Tijdens koude, natte herfstdagen staan veel paarden meer op stal. Dit kan leiden tot verveling. Zorg dat je paard genoeg sociaal contact met andere paarden heeft. Ook paardenspeelgoed, extra ruwvoer, of voeren in een slowfeeder kan helpen tegen verveling.  

10. Zorg voor goede stalhygiëne

Wees in het najaar extra alert op schimmelinfecties. Vooral paarden met onvoldoende afweer en jonge dieren zijn daar vatbaar voor. Ringworm bij paarden is een van de meest voorkomende schimmelinfecties en is berucht om zijn kenmerkende ronde, kale plekken. Ondanks de naam heeft het niets te maken met een werkelijke worm; het is puur een schimmelinfectie. Schimmelinfecties zijn zeer besmettelijk. Zorg daarom altijd voor een goede hygiëne in de stal en desinfecteer en reinig je spullen regelmatig. Ook is het handig als ieder paard zijn eigen verzorgingsspullen (borstels, dekens, peesbeschermers en zadeldekken, etc.) heeft.  

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.