Buitenbak aanleggen.. Wel of geen vergunning nodig?

Gepubliceerd op 22 oktober 2020

Overweeg jij om een buitenbak aan te leggen? Het lijkt zo simpel, maar in veel gevallen is het aanleggen van een buitenbak verbonden aan regels en soms zelfs vergunningen. Hieronder leggen we uit waar je rekening mee moet houden, zodat jij goed voorbereid te werk kan gaan.

Wanneer is een vergunning nodig?

De procedure en/of vergunning voor het aanleggen van een buitenbak verschillen van een aanlegvergunning, omgevingsvergunning tot een wijziging van het bestemmingsplan. Is het de bedoeling dat jouw buitenbak binnen je eigen bouwblok of woonbestemming wordt geplaatst, dan is een vergunning vaak niet nodig.
Wil je de buitenbak buiten het bouwblok of je woonbestemming plaatsen, dan is dit niet altijd mogelijk. Indien er mogelijkheden zijn voor de aanleg van een bak, is een vergunning voor de realisatie van de paardenbak noodzakelijk. Gemeenten stellen zeer wisselende voorwaarden, welke helaas ook niet altijd van deze tijd zijn. Het is belangrijk om jouw ‘eigen’ gemeente na te gaan, om na te gaan aan welke eisen je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning. Het is van belang om rekening te houden met het onderscheid dat door de gemeente gemaakt wordt tussen hobbymatige en bedrijfsmatige paardenhouders.

Het verschil tussen een hobby- versus bedrijfsmatige buitenbak

Gemeentes maken verschil tussen een hobbymatige buitenbak en een buitenbak die aangevraagd wordt voor een professionele paardenhouderij. Een van de verschillen die vaak voorkomt is het aantal buitenbanen dat aangelegd mag worden. Bij hobbymatig gebruik is 1 buitenbak toegestaan, bij professionele paardenhouderijen zijn meerdere buitenbakken toegestaan.
Een ander veel voorkomend verschil is de afmeting van de buitenbak. Voor hobbymatig gebruik van de buitenbak wordt de afmeting vaak vastgesteld op maximaal 20x40 meter. Hippische bedrijven hebben dan juist vaak de mogelijkheid om grotere rijbanen aan te leggen, mits de vergunning dit toestaat.

Wat zijn de regels voor lichtmasten?

Een buitenbak aanleggen is niet zonder voorwaarden. Indien er voor een buitenbak een vergunning verleend wordt, moet er rekening gehouden worden met landschappelijke inpassing, vormgeving en materiaalkeuze. Dit geldt ook voor de verlichting. 

Mocht je dus lichtmasten willen plaatsen, is het handig om aan het volgende te denken:

  • Houd rekening met de buren.
  • Zorg dat alleen de paardenbak verlicht is en beperk strooilicht.
  • Zorg voor energiezuinige verlichting.
  • Zoek naar lichttypes die voor minder hinder aan flora en fauna zorgen.
  • Informeer eens bij de gemeentewerk. Veelal zijn er lichtmasten die langs de weg hebben gestaan over.

Meer lezen?

Dit is een samenvatting van de Hippische Ondernemer. Lees het volledige artikel 'Buitenbak aanleggen.. Wel of geen vergunning nodig?' op Hippischeondernemer.nl

HippischeOndernemer_LFC_L
AdobeStock_84624677 small

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons