23 augustus 2023

Maak kennis met EFO: Amerens Bosma

Ze houdt van uitdagingen en is integer, ambitieus en optimistisch. In haar werk komt haar juridische kennis samen met haar passie voor paarden. Maak kennis met Amerens Bosma, juridisch medewerker bij EFO Paardenverzekering!

Hoe lang werk je al bij EFO Paardenverzekering?

“Sinds augustus 2021. Daarvoor heb ik hbo-rechten gestuurd. Toen ik daarmee klaar was, begon ik bij EFO Paardenverzekering. Dat ging allemaal heel snel. Binnen twee weken zat ik hier al op kantoor.”

Wat doet een juridisch medewerker precies?

“Mijn werk vindt vooral achter de schermen plaats. Als verzekeringsmaatschappij moeten we ons aan allerlei wetten en regels houden. Daar worden we ook op getoetst. Om daaraan te voldoen hebben we te maken met veel beleidsstukken. Daar ben ik het grootste deel van mijn tijd mee bezig. Daarnaast houd ik mij bezig met andere juridische werkzaamheden. Bijvoorbeeld met de verzekeringsvoorwaarden, overeenkomsten, het naleven van regelingen en gedragscodes, en de behandeling van klachten.”

Hoe bevalt deze baan?

“Goed! Ik vind het heel interessant. Mijn opleiding ging nog niet erg uitgebreid in op het verzekeringsrecht. Sinds ik bij EFO werk haalde ik drie WFT-diploma’s (wet financieel toezicht) en volgde ik twee cursussen over het verzekeringsrecht en de bedrijfsvoering van een verzekeraar. Daarnaast volg ik regelmatig interessante webinars. Het is echt lerend werken en zo krijg ik steeds meer inzicht. Ik krijg echt de mogelijkheid om te leren en me verder te ontwikkelen. Dat is heel leuk!”

Hoe is het contact met je collega’s?

“We hebben een open kantoor en er heerst een hele fijne sfeer. Ik werk in een relatief jong team, dat vind ik leuk. Ik ben 25 jaar en de een na jongste. We hebben bijna allemaal met elkaar gemeen dat we paarden als hobby hebben of hebben gehad. Het is fijn dat je dat raakvlak samen deelt. Als er iets is met mijn paarden, dan is daar altijd begrip voor en kan ik bijvoorbeeld eerder weg gaan. Dat is erg prettig. In mijn werk is niet alles paardgerelateerd wat ik doe, maar alles staat wel in het teken van EFO. Dat paardgerelateerde trok mij ook aan in deze baan.”

Wat is jouw eigen paardenachtergrond?

“Als klein meisje begon ik op een manege met paardrijden. Mijn moeder had vroeger altijd eigen paarden en we woonden buitenaf. Toen ik tien jaar was, kreeg ik een eigen pony. Dat was de Fjord Sherry. Haar heb ik al vijftien jaar. Zij is inmiddels 26 en staat samen met mijn andere paard Sinne bij een fijne pensionstal. Met Sherry maak ik nog weleens een buitenritje en ze loopt twee keer in de week mee in de manegelessen. In 2020 kocht ik Sinne erbij. Dat is een kruising Fries x Appaloosa. Zij is donkerbruin en heeft een grijze staart. Ze heeft de bouw van een Fries, maar dan net wat ranker. Van de Appaloosa heeft Sinne ook haar witte haren en stippen op de neus en witte kringen bij de ogen. Toen ik haar kocht was ze jong en net beleerd. Dat vond ik wel spannend. Ik had wel ervaring, maar niet met jonge paarden. We hebben ondertussen veel van elkaar geleerd. De eigenaar van onze pensionstal geeft les op verschillende gebieden. Door haar heb ik ook kennis gemaakt met de freestyle methodes zoals grond- en loswerk. Hier zijn we nu veel mee bezig, maar willen in de toekomst ook de wedstrijden in.”

Heb je nog andere hobby’s?

“Bijna al mijn vrije tijd gaat op aan mijn dieren. Ik heb ook een Rottweiler, Sevin, waar ik graag mee wandel. Daarnaast ben ik graag bij vrienden en familie.”

Bij EFO werken mensen met een passie van paarden. Ben jij benieuwd wie de collega’s van Amerens Bosma zijn? Ontmoet ook de rest van ons team.

Lees meer

donderdag 4 juli 2024

De meeste paardeneigenaren hebben weleens van spat gehoord. Maar wat is het eigenlijk precies? Hoe kun je dit herkennen en behandelen? In deze blog leggen we het uit!

donderdag 20 juni 2024

Een paard is van nature een ruwvoer-eter die zo’n 15 uur per dag bezig is met eten. De spijsvertering is ingesteld op het verteren van een continue stroom vezelrijke voeding. Hoe is dat het best te realiseren in de praktijk? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

dinsdag 18 juni 2024

Als je een paard wilt laten verzekeren krijg je te maken met acceptatievoorwaarden. Weet jij wat dit is en hoe je een nieuw paard in de verzekering kunt laten opnemen? Welke gegevens heeft EFO Paardenverzekering dan precies van je nodig? Acceptant Jildou Hofstee beantwoordt in deze blog de meest gestelde vragen op dit gebied!

maandag 3 juni 2024

Veel hengsten in Nederland worden gecastreerd. Maar wat gebeurt er tijdens een castratie? Op welke leeftijd kun je dit het beste doen en welke castratiemethoden zijn er? In deze blog vertellen we je er alles over.

maandag 27 mei 2024

Ze roeide de oceaan over, werkte vijf jaar in Spanje en heeft veel verstand van paarden. Maak kennis met Melissa Vooren, de nieuwe acceptant bij EFO Paardenverzekering. In deze rubriek leer je onze avontuurlijke duizendpoot nog beter kennen!

dinsdag 14 mei 2024

Je hebt vast wel eens gehoord dat een paard een schiefel heeft. Of misschien heeft jouw paard er wel mee te maken gehad. Een schiefel is een woekering van het botvlies. Bij sportpaarden is het een veelvoorkomende botblessure aan het pijp- of griffelbeen. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken en de behandeling.

dinsdag 14 mei 2024

Wanneer jouw paard betrokken raakt bij een ernstig ongeval waarvoor medische hulp moet worden ingeroepen of een acute koliekoperatie moet ondergaan, kunnen ziektekosten behoorlijk oplopen. Het is dan fijn als deze kosten gedekt zijn met een aanvullende verzekering. EFO Paardenverzekering biedt daarvoor verschillende ziektekostenverzekeringen. In deze blog gaan we in op het verschil tussen Ziektekostenverzekering Beperkt en Ziektekostenverzekering Basis.

woensdag 24 april 2024

Het voorjaar is een heerlijke tijd om er lekker op uit te gaan met je paard. Veel ruiters en menners komen tijdens een buitenrit ook op de openbare weg. En of je nu in het zadel zit, naast je paard loopt of op de bok zit, volgens de Nederlandse verkeerswet vallen ruiters en koetsiers onder dezelfde categorie als automobilisten en fietsen. Het zijn allemaal bestuurders. Dat betekent dat je ook die rechten en plichten hebt. In deze blog zetten we de belangrijkste vragen over verkeersveiligheid op een rijtje.

donderdag 18 april 2024

Gedreven, vrolijk en ondernemend. Dat zijn enkele woorden die passen bij Harriët Vos-van Dijk. Als marketingmedewerker zorgt zij ervoor dat EFO Paardenverzekering zowel online als offline gezien wordt. In deze rubriek leer je haar beter kennen!

dinsdag 2 april 2024

Sommige paarden staan het hele jaar door in de weide, andere komen in het voorjaar pas weer voor het eerst in de wei. Wat jouw situatie ook is, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij leggen je graag uit hoe je de overgang van stal naar weide zo veilig mogelijk laat verlopen.

dinsdag 26 maart 2024

Bij EFO Paardenverzekering werken echte paardenmensen. Neem bijvoorbeeld acceptant Jildou Hofstee. Voor haar is geen enkele hindernis te hoog, zowel op het paard als op het werk. Leer haar in deze rubriek beter kennen!

woensdag 20 maart 2024

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

dinsdag 19 maart 2024

De uitgerekende datum is in zicht en het wachten is bijna voorbij. Er is een veulen op komst! Welke voorbereidingen kun je voor de geboorte treffen om jouw veulen de allerbeste start te geven? EFO Paardenverzekering deelt de beste tips!

donderdag 22 februari 2024

Enthousiast, vrolijk, nauwkeurig en perfectionistisch. Dat zijn woorden die goed bij Hester de Lang passen. Als financieel administrateur heeft ze haar zaken graag goed op orde en geen enkel gesprek is haar te moeilijk. In deze rubriek leer je haar nog beter kennen!

dinsdag 20 februari 2024

‘Wat kost het om mijn paard te verzekeren?’ Jildou Hofstee werkt als acceptant bij EFO Paardenverzekering en hoort die vraag vaak voorbijkomen. In deze blog geeft ze het antwoord op die vraag en kom je meer te weten over onze werkwijze en de verschillende verzekeringen.

dinsdag 13 februari 2024

Op stal zie je meteen dat het helemaal mis is. Je paard ligt te rollen, is flink aan het zweten en erg onrustig. Alle alarmbellen gaan direct af. Hij heeft koliek! Je belt gelijk de dierenarts en hoopt dat die jouw paard kan helpen. Maar hoe zit het financiële kant van dit verhaal? Wat kost een koliekoperatie en wie betaalt de dierenartskosten als het paard verzekerd is? In deze blog leggen we dit uit aan de hand van verschillende kolieksituaties.

donderdag 25 januari 2024

Klaas Buist werkt al dertien jaar als inspecteur bij EFO Paardenverzekering en vertegenwoordigt Noord-Nederland. Hij is gedreven en enthousiast en omschrijft zichzelf als een ‘keurings- en competitieman’. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

dinsdag 12 december 2023

Goed nieuws voor alle leden van EFO Paardenverzekering. Vanaf 1 januari 2024 introduceren wij een nieuw product, namelijk de Ziektekostenverzekering Basis. Hiermee is je paard verzekerd voor ziektekosten als gevolg van een ongeval of ziekte. Schadebehandelaar Hendrike ter Heide vertelt je er in deze blog meer over.

dinsdag 12 december 2023

Je hebt vast weleens van kissing spines gehoord. Onder paardeneigenaren is het een gevreesd rugprobleem. Bij kissing spines staan de spinaaluitsteeksels van de rugwervels tegen elkaar aan. Dit veroorzaakt irritatie en beschadiging van het bot. Hoe herken je de symptomen van kissing spines en hoe kun je het behandelen? In deze blog vertellen we je er meer over.

dinsdag 12 december 2023

Hij is enthousiast, no nonsens, van alle markten thuis en kent de klappen van de zweep. Met zijn ervaring en expertise zorgt hij ervoor dat het proces achter de schermen vlekkeloos verloopt en dat onze leden krijgen wat ze beloven. Maak in deze aflevering kennis met Wibo Kedde, hoofd binnendienst bij EFO Paardenverzekering!

donderdag 23 november 2023

Rotstraal, een zoolzweer, brokkelhoeven, nageltred of een scheur in de hoornwand. Misschien heeft jouw paard een van deze hoefproblemen wel eens gehad. In deze blog vertellen we je meer over veelvoorkomende hoefproblemen.

dinsdag 14 november 2023

Nu het buiten natter is, loopt je paard meer kans om mok te krijgen. Dit is een veelvoorkomend en soms zeer hardnekkig probleem bij paarden. Onder mok vallen alle irritaties aan de onderbenen, maar die in de kootholte is toch wel de bekendste. Hoe wordt mok veroorzaakt en hoe kun je dit het beste behandelen? Je leest het in deze blog!

donderdag 9 november 2023

Je bent op zoek naar een droompaard. Waar moet je dan op letten? Hoe weet je bijvoorbeeld of het paard gezond is en hoe werkt het als je hem wilt laten verzekeren? EFO Paardenverzekering heeft hiervoor een handig stappenplan opgesteld, vol praktische tips!

dinsdag 7 november 2023

Heb je een hengst en ben je van plan om hem te laten castreren? Dan is het goed om te weten dat EFO Paardenverzekering een castratieverzekering aanbiedt. In de meeste gevallen loopt een castratie goed af, maar er bestaan toch risico’s. Daar kan Anna de Vries uit Zwolle helaas over meepraten.

dinsdag 17 oktober 2023

Lars Wever uit Zuidschermer is een ervaren paardenman en heeft zijn paarden al veertig jaar verzekerd bij EFO Paardenverzekering. Als ledenraadslid behartigt hij, samen met nog zes andere EFO-leden, de belangen van alle leden van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

donderdag 12 oktober 2023

De zomer is weer voorbij en dat zorgt ervoor dat veel paardeneigenaren de dekens weer uit de kast halen. Hoe weet je op welk moment je wat voor soort deken op moet doen bij je paard? Er zijn veel omstandigheden die dit beïnvloeden dus daar zal je eerst naar moeten kijken.

dinsdag 10 oktober 2023

Je hebt maanden genoten van dat dartelende veulentje bij je merrie in de wei. Maar een keer komt het moment om moeder en kind te scheiden. Hoe doe je dat eigenlijk, afspenen? Zoveel mensen, zoveel meningen. Toch zijn er wel een aantal tips en trics te geven. Bedenk daarbij wel dat de omstandigheden of mogelijkheden voor iedereen anders kunnen zijn.

woensdag 27 september 2023

De herfst en de winter zijn de seizoenen van grote kans op slecht weer én op schimmels. Geen goed nieuws dus voor ons als paardenliefhebbers. Schimmelinfecties gedijen het beste in deze seizoenen vanwege het vochtige klimaat.

dinsdag 12 september 2023

Een ongeval, koliek of kreupelheid: er kan altijd wat met je paard gebeuren. Hoe vervelend dit ook is, met een paardenverzekering hoef je gelukkig niet wakker te liggen over de financiële consequenties. Gea Draaijer, inspecteur bij EFO Paardenverzekering, legt uit wat de voordelen van een verzekering zijn.

maandag 28 augustus 2023

Op zondag haalde Joyce Komejan nog mooie punten in het ZZ Zwaar met haar paard Excalibur (roepnaam Exxon). Een dag later ging het helemaal mis. Exxon kreeg koliek en de rit naar de kliniek zal Joyce nooit meer vergeten…

woensdag 23 augustus 2023

Ze houdt van uitdagingen en is integer, ambitieus en optimistisch. In haar werk komt haar juridische kennis samen met haar passie voor paarden. Maak kennis met Amerens Bosma, juridisch medewerker bij EFO Paardenverzekering!

dinsdag 22 augustus 2023

Tijdens warme dagen zweet je paard veel tijdens het rijden. Hierdoor verliest hij behoorlijk wat vocht en lichaamszouten. Kan hij daar last van krijgen? En hoe houd je zijn vocht- en zoutbalans op peil? Je leest het in deze blog! 

maandag 14 augustus 2023

Je hebt ze vast weleens gezien: die kleine gele puntjes op de benen of in de vacht van je paard. Dit zijn horzeleitjes. Je ziet ze met name in de maand augustus en kunnen voor je paard flink vervelend zijn. Waar komen deze eitjes vandaan en – nog belangrijker – hoe kom je er weer vanaf?

dinsdag 25 juli 2023

Henk de Jong is een echte verzekeringsman en zit al veertig jaar in het vak. Toen hij bijna zestien jaar geleden begon als directeur bij EFO Paardenverzekering, wist hij nog niet zoveel over de paardensport. Maar hij ontdekte, naast het zeilen, al snel een tweede passie. Hij leerde paardrijden en mennen en nam alle paardenkennis in zich op. “Ik kan geen fokadvies geven, maar weet inmiddels wel veel over aandoeningen die paarden kunnen hebben!”

woensdag 12 juli 2023

Staat jouw paard te schuren aan zijn staart en manen? Grote kans dat hij last heeft van staart- en maneneczeem. Dit is super vervelend, want je paard kan hier veel last van hebben. Hoe dit wordt veroorzaakt en wat je eraan kunt doen lees je in deze blog.

dinsdag 11 juli 2023

Bij EFO Paardenverzekering werken mensen met een passie voor paarden. Neem schadebehandelaar Ida van der Wal. Zij heeft jarenlange ervaring in het vak en weet als geen ander hoe de paardenwereld in elkaar steekt. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

donderdag 29 juni 2023

Hoefbevangenheid is een zeer pijnlijke aandoening voor paarden en pony’s. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen en kan verschillende oorzaken hebben.

donderdag 22 juni 2023

Brand in de paardenstal. Het is de nachtmerrie voor iedere paardenliefhebber. Je wilt er liever niet aan denken, toch kan het gebeuren. Het is daarom verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Op stal én in de verzekering van je paard. Brandweerman Sander Putman en EFO-inspecteur Gea Draaijer leggen uit waar je op moet letten.

woensdag 21 juni 2023

Vandaag start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!

zaterdag 10 juni 2023

Paarden weten van nature heel goed welke planten giftig zijn en welke niet. Vaak hebben giftige planten een hele vieze smaak of textuur. Toch is het paardeninstinct niet helemaal feilloos en gaat het weleens mis. In deze blog vertellen we je er meer over.

donderdag 8 juni 2023

Dat je paard een dagje ouder wordt en grijze haren krijgt, kun je niet voorkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat het hem qua management aan niets ontbreekt. Hoe je dat doet, legt EFO-inspecteur Klaas Buist uit.

dinsdag 6 juni 2023

Meer paarden en pony’s hebben vaker dan we denken last van maagzweren. Dat kan allerlei gezondheidsklachten opleveren. Maar soms merk je er weinig van, alleen presteert een paard niet optimaal. Een goed voermanagement voorkomt veel problemen, maar wat is dat dan precies: een goed management?

dinsdag 30 mei 2023

Nieuwsberichten over vervelende gebeurtenissen worden in de hippische media ook wel ‘paard-in-sloot’-berichtjes genoemd. Maar wat nu als je paard écht in de sloot ligt? Dat gebeurt vaker dan je misschien denkt. Brandweerman Jouke de Haan redt jaarlijks meerdere paarden uit het water. Dat is de wettelijke taak van de brandweer, maar ook erg dankbaar werk.

dinsdag 23 mei 2023

Wil je net gaan trainen of op concours gaan, is je paard kreupel! Zelfs het beste paard van stal overkomt het weleens. Soms is het onschuldig en komt hij er met rust vanzelf weer bovenop. Maar wat als het ernstig is? Of als je moet graven om tot de oorzaak en oplossing te komen? Wie gaat dat betalen?

woensdag 17 mei 2023

Het is weer lente! Een heerlijke tijd om lekker met je paard op pad te gaan. Maar tijdens een buitenrit kun je heel wat spannende of onverwachte situaties tegenkomen. Gelukkig geeft EFO Paardenverzekering jou de beste tips voor een veilige en ontspannen rit!

vrijdag 12 mei 2023

Een paard is niet verzekerd als iemand anders hem rijdt. Is dit nu waar of niet? Schadebehandelaar Hendrike ter Heide legt uit welke misvattingen er bestaan over paardenverzekeringen en legt uit hoe je een passende verzekering kunt kiezen.

dinsdag 9 mei 2023

Is jouw paard gezond? Dit check je eenvoudig met deze 7 punten tijdens een poetsbeurt. Als je dit dagelijks doet, heb je snel in de gaten of er iets aan de hand is met je paard.

vrijdag 5 mei 2023

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 april 2023

De familie van Gerwen kocht vorig jaar januari de Friese merrie Ivy. Ze was dragend van een Barock Pinto hengst en zou na de bevalling worden ingezet als recreatiepaard. Helaas ging het gruwelijk mis met de merrie.

vrijdag 21 april 2023

Dat is schrikken! Jouw paard komt ineens op drie benen zijn stal uit. Maar het been is niet dik en er zitten ook geen steentjes in de hoef. Bij zo’n plotselinge kreupelheid is een hoefzweer vaak de boosdoener. Wat is dit en hoe kun je het behandelen en voorkomen?

dinsdag 18 april 2023

Bij EFO Paardenverzekering werken mensen met een passie voor paarden. Neem Ron Esteje, een echte paardenman in hart en nieren. Als inspecteur vertegenwoordigt hij al jarenlang Noord- en Zuid-Holland.

donderdag 30 maart 2023

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.

donderdag 16 maart 2023

Bij EFO werken mensen met een passie voor paarden. In deze nieuwe rubriek leer je onze medewerkers beter kennen. We trappen af met Gea Draaijer (37). Zij is inspecteur van Midden-Nederland en werkt sinds oktober 2021 bij EFO.

dinsdag 14 maart 2023

Ieder paard hoest wel eens een keer. Dat is niet meteen reden tot paniek. Maar als een paard langere tijd hoest, is er vaak meer aan de hand. In samenwerking met een dierenarts zetten wij de meest voorkomende luchtwegproblemen op een rij.

donderdag 9 maart 2023

Inspecteur Ron Esteje werkt al 27 jaar bij EFO Paardenverzekering. Op 22 juli 1996 nam hij voor het eerst een paard op in de verzekering. Dat was de draver Boy. Hij bleef al die jaren verzekerd en overleed vrij recent. Zijn eigenaresse, Marike Meilink-Watertor uit Hoorn, deelt haar bijzondere verhaal.

donderdag 2 maart 2023

Heb je een jong paard dat je zadelmak gaat (laten) maken? Dit is een mooi en leerzaam proces, maar niet zonder risico. Gea Draaijer, inspecteur bij EFO Paardenverzekering, legt uit hoe je veilig te werk gaat en waar je op moet letten. Inspecteur Gea Draaijer werkt al haar hele leven ‘in de paarden’. 

donderdag 23 februari 2023

Veel mensen denken dat een paardenverzekeraar een paard overneemt en ze er als eigenaar niet meer zelf over kunnen beslissen. Er gaan zelfs horrorverhalen rond waarin een afgekeurd paard een paar weken later alsnog te koop wordt aangeboden. Of dat een paard op een urenlang transport gaat om in het buitenland geslacht te worden. Je moet er niet aan denken!

dinsdag 21 februari 2023

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

donderdag 16 februari 2023

In de winter staat er minder gras in de wei en lopen paarden vaak meer in de paddock. De kans op zandkoliek is in deze tijd van het jaar groter. Het is dus belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en tekenen van zandkoliek te herkennen.

dinsdag 31 januari 2023

Goed nieuws: je hebt jouw droompaard gevonden! Het is verstandig om hem voor de aankoop te laten keuren. Maar wat komt daar precies bij kijken? Welke soorten keuringen zijn er en wat heb je nodig om een paard te laten verzekeren bij EFO Paardenverzekering? Ron Esteje, inspecteur Noord- en Zuid-Holland, vertelt je er alles over.

donderdag 19 januari 2023

De winter is meestal niet het favoriete jaargetijde van paardenliefhebbers. Toch wil je ondanks de kou en het slechte weer je paard de beste zorg blijven bieden. Met behulp van deze 15 tips van EFO Paardenverzekering moet dat zeker lukken!

donderdag 22 december 2022

Voor Sabine Esveld uit het Zuid-Hollandse Nieuwkoop kwam er in januari 2021 een grote droom uit. Ze kocht haar eerste eigen paard, de destijds tweeënhalfjarige Nescio K (Just Wimphof x Florencio). Helaas kreeg hij tijdens het zadelmak maken een tussenpeesblessure aan beide voorbenen. Er volgde een langdurig revalidatietraject, waarbij Sabine kon terugvallen op de deskundige hulp van EFO Paardenverzekering. “Ik ben echt super blij dat Nescio verzekerd was, anders had hij er niet meer gestaan.”

dinsdag 13 december 2022

Van een onschuldige hoefzweer tot een langdurige peesblessure. Iedere paardeneigenaar heeft vast wel eens een kreupel paard op stal gehad. Dat is ook niet zo gek, want kreupelheid is een van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden. In samenwerking met een paardenarts geven we je graag tips om deze blessure te voorkomen.

donderdag 3 november 2022

Het is een nachtmerrie voor iedere paardenliefhebber: een paard met koliek. Naast de eigenaar komen dan ook de dierenarts en de verzekeraar in actie en werken gezamenlijk aan een goede afloop. In deze blog vertellen zij allemaal hun kant van het koliek-verhaal.

maandag 31 oktober 2022

Waarschijnlijk ga je jouw veulen en merrie zeer binnenkort van elkaar scheiden of misschien heb je dit recent al gedaan. De meeste veulens verhuizen dan naar opfokbedrijven. Wanneer de veulens bij elkaar in een koppel komen te staan wordt onderling de rolverdeling vastgesteld. Het risico op blessures en ongevallen is aanwezig en de kosten kunnen dan hoog oplopen.

maandag 24 oktober 2022

Iedereen klaagt over de dure boodschappenrekening en de abnormale prijzen voor energie. Of je nu veel of weinig verdient, we hebben er allemaal mee te maken en we betalen allemaal een stuk meer. Ook de kosten voor je paard stijgen. Hoog tijd om eens goed naar je paardenverzekering te kijken.

dinsdag 27 september 2022

Je hebt een nieuw paard gekocht. Een spannende en leuke stap, waar je je zo goed mogelijk op wilt voorbereiden. Het is verstandig om met de andere partij een verkopersverklaring in te vullen. Zo ontstaat er een heldere overeenkomst en voorkom je eventuele problemen. EFO Paardenverzekering legt uit hoe dit werkt.

maandag 26 september 2022

De herfst is officieel begonnen, en dat is te merken! Voor veel paarden zal dit betekenen dat weidegang niet of nauwelijks mogelijk is. Paarden zullen meer op stal worden gehouden, met als gevolg minder beweging en kans op verveling. Daarnaast zal je waarschijnlijk gaan bijvoeren. Net zoals in het voorjaar vindt er dus een rantsoenwisseling plaats en dit brengt wat aandachtspunten met zich mee.

maandag 19 september 2022

In de zomermaanden staan paarden over het algemeen meer in de wei of paddock. Hierdoor is de kans dat ze zand eten groter. Te veel zand veroorzaakt een zandophoping in de darmen en dit kan koliek tot gevolg hebben. Daarom is het verstandig om je paard regelmatig een zandkuur te geven.

vrijdag 16 september 2022

Er zijn verschillende soorten koliek die door verschillende oorzaken ontstaan. Eén daarvan is gaskoliek. Gaskoliek ontstaat als gevolg van gasophoping in de darmen. Deze gasophoping komt door een overmatige productie van gassen in de dikke darm van het paard.

maandag 5 september 2022

Hoewel een verzekeraar niet direct tot de hippische branche kan worden gerekend, is EFO Paardenverzekering hierbij een uitzondering. Puur gespecialiseerd in het verzekeren van paarden en pony’s horen ze er toch echt bij. In gesprek met directeur Henk de Jong leren we hem en het bedrijf zonder winstoogmerk beter kennen.

dinsdag 23 augustus 2022

De dertigjarige Rixt van der Horst is al jarenlang een vaste waarde van de Nederlandse para-dressuur. Sinds vier maanden heeft ze een nieuw paard waarmee ze haar pijlen richt op de Paralympische Spelen in Parijs, in 2024. Deze Eisma’s Akuna Matata is verzekerd bij EFO Paardenverzekering. “Ik vind het een fijn idee dat ik altijd kan terugvallen op mijn verzekering”, aldus Rixt.

donderdag 4 augustus 2022

Vanaf het voorjaar mogen veel paarden weer de weide op. Als het weer een beetje gunstig is en de weide voldoende groot is voor het aantal paarden wat er graast, kan er de gehele zomer flink wat gras staan. Het risico van overgewicht ligt dan op de loer. Zeker als je in de warme maanden wat minder rijdt of als je je paard rust geeft tijdens je vakantie.

woensdag 27 juli 2022

Het is een fijn idee dat, als je je paard hebt verzekerd, je niet alleen hoeft op te draaien voor de kosten als er wat met hem gebeurt. Toch is het wel goed om te weten waar je paard precies voor verzekerd is en waarvoor je bij schade een vergoeding krijgt. Zo kom je later nooit voor verrassingen te staan.

woensdag 20 juli 2022

Paarden kunnen best goed tegen warmte, tot een graad of 20. Stijgt het kwik nog hoger, dan wordt het zwaarder voor ze. Vooral oudere paarden hebben dan meer moeite om hun warmte kwijt te raken, omdat alle processen in hun lichaam trager gaan.

woensdag 20 juli 2022

Of je ze nu dazen, steekvliegen, paardenvliegen of blinde vliegen noemt; de beet van een daas kan paard en ruiter flink pijn doen. In de zomermaanden en dan vooral bij warm, zwoel en windstil weer, kunnen dazen een ware plaag vormen. Het is voor paarden dan bijna onmogelijk om (langere tijd) buiten te lopen.

vrijdag 24 juni 2022

In de zomermaanden worden er in Nederland vele kampen georganiseerd voor pony- en paardenliefhebbers. Zo zijn er kampen waar je zelf een pony of paard kunt meenemen of waarbij je een pony of paard krijgt toegewezen. In het laatste geval wordt er rekening gehouden met welk dier het beste bij jou past.

woensdag 22 juni 2022

De tussenpees (ook wel interosseus of suspensory) bevindt zich in de voor- en achterbenen van het paard en vormt een belangrijk onderdeel van het bewegingsapparaat. Het is de meest bekende blessure bij (sport)paarden. Hierbij kan sprake zijn van aanhechtingsproblemen of (grotere) beschadigingen van de pees. Helaas worden deze blessures vaak pas laat (in een meer chronisch stadium) ontdekt. Om deze blessure te kunnen voorkomen is het belangrijk deze beter te begrijpen.

vrijdag 17 juni 2022

Sinds 2009 moet ieder paard in Nederland vanaf de leeftijd van zes maanden gechipt zijn en een paspoort hebben. In het paspoort is ruimte voor het noteren van de entingen en voor het registreren van bepaalde medicijnen. Omdat paarden in Nederland voor de wet worden gezien als een slachtdier moet dit allemaal nauwkeurig bijgehouden worden.

zondag 12 juni 2022

Het paard is een planteneter. Zowel zijn gebit als zijn darmstelsel zijn daarop gebouwd. Paarden die dag en nacht in de wei staan, zoals in de natuur, eten en lopen het grootste gedeelte van de dag. Zo ontstaat er een gelijkmatige afslijting van het kauwoppervlak van de kiezen.

zondag 12 juni 2022

De keuze is reuze, maar welke beschermer is nu het beste voor je pony of paard? Zo kun je kiezen uit bijvoorbeeld peesbeschermers, dressage-boots, strijklappen, achterkapjes, bandages en springschoenen. Ook is het afhankelijk van de activiteit welke vorm van bescherming het beste is.

zaterdag 11 juni 2022

Koliek is in de meeste gevallen eenmalig en goed te verhelpen of behandelen door je dierenarts. Helaas is bij sommige paarden langere behandeling of zelfs een koliekoperatie noodzakelijk. Daarnaast zijn er paarden die last hebben van regelmatig terugkerende koliek.

vrijdag 10 juni 2022

Peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en pony’s en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan de bouw en beenstand van het paard, het beslag, de voetbalans, als ook aan het trainingsregime, een trauma van buitenaf of het gek doen in de wei.

donderdag 9 juni 2022

Een paard kopen doe je niet zomaar en wat kost dat nou eigenlijk? Het is belangrijk dat je daadwerkelijk jouw droompaard en niet een ‘kat in de zak’ aanschaft. Hieronder hebben wij een aantal dingen voor je op een rijtje gezet die belangrijk zijn bij het kopen van een paard.

donderdag 9 juni 2022

Al meer dan tien jaar is Klaas Buist het vertrouwde gezicht van EFO Paardenverzekeringen in de noordelijke provincies, van Delfzijl tot Enschede. Thuis in Nuis is het ook paarden wat de klok sluit. Naast een kleinschalige pensionstal traint Klaas, naast zijn werk voor EFO, ook nog enkele tuig-, men- en dressuurpaarden.

donderdag 9 juni 2022

Of je nu een fanatieke wedstrijdruiter bent, ment of liever recreatief rijdt; allemaal willen we een gezond en blij paard. Maar hoe houd je hem ‘happy’? Gea Draaijer, inspecteur bij EFO Paardenverzekering, deelt graag haar beste tips.

donderdag 9 juni 2022

Wat een pech. Het paard van Tessa is al langere tijd kreupel. Verschillende dierenartsenbezoeken boden nog geen uitkomst. Gelukkig heeft Tessa een uitgebreide ziektekostenverzekering bij EFO Paardenverzekering. Daar helpen ze haar graag verder. Schadebehandelaar Hendrike ter Heide legt uit wat de vervolgstappen zijn bij kreupelheid.

dinsdag 7 juni 2022

Wegrennen is voor paarden een primaire manier om zichzelf in leven te houden, het is dan ook niet voor niets een vluchtdier. Wanneer ze iets vreemds zien, wordt er een seintje naar de hersenen gestuurd en dan kan er een alarmbelletje gaan rinkelen, zeker wanneer het om een onbekende gesignaleerde beweging gaat.

vrijdag 3 juni 2022

Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH) is een aandoending die voornamelijk aan de snijtanten van oudere, koudbloedpaarden optreedt. Soms worden de eerste kiezen en/of ruinentanden ook aangetast.

woensdag 18 mei 2022

Bij oudere paarden neemt de kwaliteit van het gebit af. Bij het ene paard gaat dat sneller dan bij het andere. Maar als ze niet meer goed kunnen kauwen, wordt het eten van ruwvoer lastiger. Terwijl dat toch het hoofdbestanddeel van het rantsoen hoort te zijn.

donderdag 12 mei 2022

Een paard verzekeren blijkt nog niet altijd de normaalste zaak van de wereld. Terwijl het heel simpel is: “Eigenlijk gun je elk paard in Nederland een goede paardenverzekering.” Waarom? Dat leggen we uit aan de hand van zeven vragen.

zaterdag 30 april 2022

Het zomerseizoen staat weer voor de deur en dan kun je weer heerlijk buiten rijden met de paarden. Enjoy the Ride staat voor onbezorgd buiten rijden in de mooiste gebieden van Nederland, zonder te verdwalen. Het bestaat uit een database met digitale ruiter- en menroutes, gedrukte routekaarten en de Enjoy the Ride-buitenritten die georganiseerd worden. Bij de ritten wordt de route van tevoren met tape uitgezet, zodat je niet hoeft te zoeken en op eigen tempo kunt rijden.

vrijdag 29 april 2022

Van nature zijn paarden gewend om de hele dag te eten. In de vrije natuur eten ze steeds, zo ongeveer gedurende 16 uur per dag, kleine porties. Toch zijn de meeste paarden er tegenwoordig niet meer bij gebaat om dag en nacht in het groene grasland te staan. Dat komt omdat gras een te rijk voedermiddel is geworden. Daardoor bestaat de kans dat ze bijvoorbeeld hoefbevangenheid of vervetting krijgen.

donderdag 28 april 2022

Veel fokkers proberen ieder jaar een veulen te fokken met hun merrie, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Bij paarden komen met regelmaat vruchtbaarheidsproblemen voor. Qua vruchtbaarheidscyclus wordt het paard gezien als het meest onvruchtbare landbouwhuisdier. Dit komt onder meer door de sterk variërende hengstigheden, zo is het percentage waarbij er een eicel vrij komt en er dus een bevruchting kan plaatsvinden in februari minder dan 20% en het kan meer dan 80% zijn in mei of juni.

donderdag 28 april 2022

Paarden zijn van nature gewend om altijd buiten te zijn. Tegenwoordig staan de meeste paarden grotendeels op stal, of hebben ze een schuilstal tot hun beschikking. Toch is er nog altijd een groot verschil tussen de zomervacht en de wintervacht. De vacht van de paarden past zich aan de temperatuur aan en zorgt ervoor dat ze het in de zomer niet te warm hebben en in de winter niet te koud. Hoe beter de conditie van je paard, hoe sneller het verharen zal gaan.

dinsdag 26 april 2022

Wanneer er losse stukjes kraakbeen in het gewricht van een paard voorkomen, spreek je van osteochrondrose dissecans (OCD). Dit is de meest ernstige vorm van osteochondrose (OC). Hiervoor zijn vele oorzaken aan te wijzen, zo spelen met name de voeding, training en erfelijkheid een rol.

donderdag 14 april 2022

De wereld om ons heen verandert razendsnel en dat doet de paardensector ook in rap tempo bewegen. Wij spraken met twee gerenommeerde ondernemers over hoe ze toekomst voor zich zien en hoe ze hier als hippische onderneming in meegaan.

maandag 4 april 2022

Heeft jouw paard een slechte adem? Maakt hij proppen van zijn ruwvoer? Of weekt hij zijn voer in de waterbak? Grote kans dat hij een gebitsafwijking heeft. Schakel daarom een dierenarts of gecertificeerde gebitsverzorger in. Doe dit niet alleen bij problemen, maar ook preventief!

vrijdag 1 april 2022

Koliek is een uiting van (buik)pijn. Koliekverschijnselen ontstaan meestal door darmproblemen (vaak in het voor- en najaar), maar kunnen ook het gevolg zijn van andere problemen zoals zandopname en liggingsveranderingen van de darm. De symptomen wisselen en de oorzaak en de ernst zijn niet altijd meteen duidelijk. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts.

vrijdag 25 maart 2022

Veel rij technische problemen zijn te wijten aan een slecht passend zadel. Een paard dat last heeft van het zadel, kan zich niet ontspannen. Hij zal zijn ruiter niet fijn laten zitten en zijn werk niet met plezier doen. Om nog maar te zwijgen van de blessures die het kan veroorzaken.

vrijdag 25 maart 2022

Veel fokkers bereiden zich aan het einde van de winter/het vroege voorjaar voor op de naderende bevalling van hun merrie. In dit artikel geven we je enkele tips ter voorbereiding op de geboorte. Het is goed om ruim voor de uitgerekende datum de kraamstal al in te richten.

woensdag 16 maart 2022

Voor elke fokker, ervaren of niet ervaren, blijft de geboorte van een veulen een spannende gebeurtenis. Het is niet vanzelfsprekend dat alles goed gaat en daarom zijn fokkers vaak nachtenlang aan het waken om direct ter hulp te kunnen schieten bij de geboorte. Want ook zonder complicaties is het raadzaam de geboorte goed te begeleiden.

donderdag 10 maart 2022

Pas op, het tekenseizoen is weer begonnen! Als je de natuur ingaat of zelf in de wei gaat rijden is de kans groot dat je in contact komt met teken. Een tekenbeet kan je bij paard maar ook bij jezelf vervelende ziektes veroorzaken. Na een rustperiode in de winter, worden teken in het voorjaar/zomer weer actief.

zaterdag 5 maart 2022

Iedere paardenliefhebber heeft wel gelezen over of gehoord van de recente rhino uitbraken in verschillende landen. Dit roept natuurlijk ook vragen op bij de paardeneigenaren die hun paard bij EFO hebben verzekerd. We leggen graag uit waar je meer informatie over het voorkomen van rhino kan vinden en wat je moet doen als jouw paard toch rhino krijgt.

donderdag 3 maart 2022

Een veulen fokken is meer dan een financiële investering. Er komt emotie bij kijken. Het betekent nieuw leven en nieuwe hoop voor de toekomst. Of je je nu hobbymatig of professioneel bezighoudt met de paardenfokkerij, dit nieuwe leven wil je optimaal beschermen met de beste zorg.

dinsdag 1 maart 2022

De lente is eindelijk begonnen! Het landschap verandert weer in mooie kleuren. Maar dat is niet het enige, in deze periode wachten veel paardeneigenaren in spanning op de geboorte van 1 of meerdere veulens. Hoe kun je je merrie en/of veulen nou goed verzekeren als er voor, tijdens of na de geboorte iets gebeurd? Je leest het hier!

zaterdag 19 februari 2022

Net als mensen, kunnen paarden met rugpijn ook minder goed functioneren. De klachten variëren sterk: bijvoorbeeld pijnlijkheid bij het borstelen, protest bij het opzadelen, met de staart zwiepen tijdens het rijden, een scheve staartdracht, staken tijdens het rijden of moeite met de lengtebuiging. 

dinsdag 15 februari 2022

Een blessure bij je paard; helaas krijgen veel eigenaren er vroeg of laat wel eens mee te maken. In dit artikel belichten we kort het revalidatieproces, een traject van diagnose, therapie en revalidatie. De diagnose en de therapie kunnen verschillen, maar bij alle blessures is het doel van de revalidatie uiteindelijk hetzelfde: het terugbrengen van het paard naar het eerdere niveau van presteren.

zaterdag 5 februari 2022

De hoeven van een paard dragen een gewicht van 500 tot 600 kilo en daarom is een goede hoefverzorging van groot belang. Dat begint al bij veulens, wantbij à eruit een afwijkende stand kan de hoefsmid al vrij snel corrigeren. Erfelijke factoren, de juiste bodem en de mate van beweging spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hoef en de stand van het onderbeen.

vrijdag 21 januari 2022

Van nature eten paarden in het wild in de zomer heel veel, om deze reserves vervolgens in de winter weer te verbruiken. ‘Onze paarden’ krijgen echter het hele jaar door genoeg gevoerd en de vetreserves worden in de winter niet altijd aangesproken. Dit kan leiden tot overgewicht, met alle bijbehorende gezondheidsrisico’s (zoals IR en hoefbevangenheid).

dinsdag 21 december 2021

Veel paarden krijgen in de winter onvoldoende beweging, terwijl dit voor een paard prioriteit nummer één is. Het meest ideaal is het wanneer een paard vier uur per dag beweging krijgt, verdeeld over meerdere keren per dag. Dat is goed voor de darmactiviteit en het gaat verveling, met de daarbij behorende stalondeugden, tegen.

dinsdag 21 december 2021

Je weet vast wel dat een goede warming-up en coolingdown belangrijk zijn. Maar waarom is dat zo en hoe doe je dit op de juiste manier in de winter? Paardenfysiotherapeut en dressuuramazone Rosalinde Heck vertelt je er alles over en geeft handige tips!

donderdag 16 december 2021

Je wilt groeien met je onderneming. Dat kan op verschillende manieren, zoals het aannemen van meer personeel of het uitbreiden van je assortiment, maar er zijn ook genoeg extra verdienmodellen om naast je bedrijf op te zetten om de omzet te verhogen.

woensdag 15 december 2021

In de winter treden vaak typische problemen op, die meestal worden veroorzaakt door ander rantsoen en minder beweging dan in de zomermaanden. Stalbenen zijn hier een voorbeeld van.

donderdag 2 december 2021

Gedreven, nieuwsgierig en positief. Dat zijn kenmerken die bij Gea Draaijer passen. Ze startte begin oktober als inspecteur bij EFO Paardenverzekering. Gea heeft veel praktijkervaring en werkt al haar hele leven ‘in de paarden’. Hoog tijd om kennis te maken!

dinsdag 30 november 2021

De zomer is weer voorbij en dat zorgt ervoor dat veel paardeneigenaren de dekens weer uit de kast halen. Hoe weet je op welk moment je wat voor soort deken op moet doen bij je paard? Bij een paard dat op rust gezet wordt liggen er diverse problemen op de loer, zoals het krijgen van overgewicht, verstopping of hoefbevangenheid.

dinsdag 30 november 2021

Hoe vaak haalt jouw paard adem? Een volwassen paard gebruikt in rust 80 liter lucht per minuut. Bij inspanning kan dit oplopen tot wel 1800 liter. Een paard ademt in rust acht tot veertien keer per minuut en bij inspanning kan dit wel zo’n 130 keer per minuut zijn.

woensdag 24 november 2021

Oudere paarden zijn vaak wat stijver en strammer in hun bewegingen. Ze staan moeizamer op na het liggen of het duurt even voor ze lekker op gang komen. Dat heeft meestal te maken met artrose. De term wordt gebruikt als verzamelnaam voor allerlei botproblemen, maar het is eigenlijk een aanduiding voor slijtage.

vrijdag 19 november 2021

Als paardeneigenaar hebben we veelal de neiging om te schrikken als blijkt dat ons paard wormen heeft. Dat is niet altijd nodig. Net als in de vrije natuur, hebben onze paarden eigenlijk allemaal te maken met wormen. Dat hoeft niet erg te zijn, als er maar sprake is van een gezonde balans én dat je als eigenaar wéét wat er speelt.

donderdag 18 november 2021

Al die regels. Het is als hippische ondernemer moeilijk om overal van op de hoogte te zijn en blijven, zeker als dit niet geheel binnen je vakgebied ligt. Elektrische installaties en de bijbehorende regels is zo’n vakgebied waar de meeste ondernemers niet veel kennis van hebben. Vandaar dat wij je in dit artikel bijpraten over de regels omtrent elektrische installaties.

dinsdag 16 november 2021

Zonnepanelen zijn bijna niet meer weg te denken van de daken en je ziet ze ook steeds meer bij hippische accommodaties. Hoewel deze panelen veel voordelen opleveren, kleven er ook zeker nadelen aan, die deels te voorkomen zijn met een goed stappenplan.

donderdag 11 november 2021

Cornage is nog altijd een voorkomend probleem binnen de Nederlandse paardenstapel. Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband, in de meeste gevallen betreft het de linker stemband maar het kan ook bij beide voorkomen.

zondag 7 november 2021

Waarom zou je je paard verzekeren? Ella geeft het antwoord: 'wat als er na je aankoop wat met je paard gebeurt? Waar haal je dan het geld vandaan om de dierenarts te betalen of een nieuw paard te kopen? De verzekering helpt je bij zo'n schade.'

vrijdag 5 november 2021

Paarden krijgen in het najaar een wintervacht en vaak wordt er voor gekozen de paarden te scheren. Het scheren van een paard is echter niet makkelijk en daarnaast ook een tijdrovende klus, het kost al snel zo’n twee uur tijd om het paard volledig ‘de jas uit te doen’.

donderdag 4 november 2021

Tot enkele jaren geleden werd wereldwijd geadviseerd paarden frequent (elke 6-8 weken) te ontwormen om schade door maag- en darmwormen bij het paard te voorkomen. Helaas blijkt dat door deze aanpak maag- en darmwormen zijn ontstaan die ongevoelig zijn voor de meest gebruikte ontwormingsmiddelen.

Mok

donderdag 28 oktober 2021

“Mijn paard heeft mok” - bijna iedere paardenhouder heeft er wel eens van gehoord of ermee te maken gehad. Het is een term die voor verschillende huidproblemen aan het onderbeen wordt gebruikt. Pijnlijke wondjes, zwelling, jeuk, kloven schilfers en/of korsten aan het onderbeen en in de kootholte zijn de meest voorkomende verschijnselen van mok.

dinsdag 26 oktober 2021

Regen, wind, sneeuw en hagel. Het winterseizoen staat weer voor de deur en met een beetje pech verandert je buitenbak in een groot zwembad of ijsbaan. Om dit zoveel mogelijk te beperken is het raadzaam om je buitenbak hoog aan te leggen, waarbij de hoefslagen lager liggen dan het midden van de bak.

zondag 24 oktober 2021

Het grootste deel van de schedel van een paard wordt gevormd door de botten van de boven- en onderkaak. Deze botten zijn grotendeels plat en relatief breekbaar. Kaakfracturen, meestal in de onderkaaksbeenderen, komen dan ook vrij vaak voor. Meestal ontstaat een fractuur omdat het paard met een snijtand ergens vast komt te zitten en hard lostrekt, of door een klap van een ander paard.

donderdag 21 oktober 2021

Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je paard of pony. Bepaalde ziektes kan je voorkomen door tijdig in te enten. Bij het injecteren van het vaccin wordt een kleine hoeveelheid van de ziekteverwekker ingespoten waartegen gevaccineerd wordt.

dinsdag 12 oktober 2021

Ruim 15% van de paarden en pony’s ouder dan 15 jaar heeft PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction), voorheen bekend als de ‘ziekte van Cushing’ een ziekte die ook bij mensen en honden voorkomt. De ziekte zit bij het paard echter anders in elkaar, waardoor PPID een betere benaming is.

maandag 11 oktober 2021

Net als mensen kunnen ook paarden te maken krijgen met artrose. Artrose is een vorm van slijtage, artrose kan zich in alle gewrichten voordoen. Doordat artrose ervoor zorgt dat het gewrichtskraakbeen verslechterd, kunnen de gewrichten minder soepel bewegen, ontstaat er pijn tijdens het bewegen en neemt ook de schokdemping af.

dinsdag 5 oktober 2021

Eén van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden is kreupelheid. De oorzaken kunnen heel divers zijn zoals een hoefzweer, een peesblessure of verkeerd bekappen en beslaan. Bijna elke paardenhouder krijgt er wel een keer mee te maken en daarom is het goed om de oorzaak van de kreupelheid op te zoeken en aan te pakken.

dinsdag 21 september 2021

Hoe meer activiteit je van je paard vraagt, hoe meer tijd er besteed moet worden aan de voorbereiding zodat het paard die activiteit aan kan. Klinkt logisch, toch? In de praktijk is dat vaak anders. Het gebeurd nog steeds dat paarden niet goed genoeg op hun taak worden voorbereid. Met als gevolg dat blessures op de loer liggen.

maandag 13 september 2021

Het is ongelofelijk hoeveel pech Guusta van Hoekelen met haar paard Heros (Universeel x Fruhling) heeft gehad. De KWPN’er liep de ene na de andere blessure op. Toch bleef Guusta doorzetten en kon ze altijd terugvallen op het deskundige advies van EFO Paardenverzekering. “De medewerkers van EFO hebben mij er iedere keer weer doorheen gesleept.”

dinsdag 7 september 2021

Paarden die moeten presteren hebben uitgebalanceerde voeding nodig. Hard werkende paarden hebben behoefte aan eiwitrijke voeding. Pavo heeft hier een speciaal product voor ontwikkeld: Pavo TopSport.

dinsdag 7 september 2021

Een slokdarmverstopping ontstaat meestal door te snel eten of door het eten van voer dat sterkt opwelt met speeksel. Het ene moment is je paard nog lekker aan het eten en het volgende moment staat het met gestrekte hals kokhalsbewegingen te maken. Je paard is onrustig en wil niet meer eten, hoest, kwijlt en heeft neusuitvloeiing met voer.

donderdag 2 september 2021

Als hippisch ondernemer kan de focus op het bedrijf liggen op pensionactiviteiten, maar ook manege, handel of training kunnen hier deel van uitmaken. Is het een bepaalde activiteit die er op het bedrijf wordt geëxploiteerd of meerdere? Er zijn vele opties, wel is het handig om zelf te weten waar de focus op ligt en dit ook in de communicatie naar klanten duidelijk naar buiten te brengen.

woensdag 1 september 2021

Sociaal contact is belangrijk voor het welzijn van paarden. Niet alleen voor volwassen dieren, maar zeker ook voor veulens en jaarlingen. Zodra het veulen is afgespeend, vertrekt hij meestal naar een nieuwe kudde. Daar moet hij leren hoe ‘paardentaal’ werkt. Gedragsdeskundige Marlies Brunings van Horse Dialogue Centre legt uit hoe dit werkt.

dinsdag 10 augustus 2021

Heerlijk die zomerzon, behalve als je er een rode zonverbrande huid aan over houdt. Ook je paard kan last hebben van (directe) zonnebrand door blootstelling aan te veel UV-straling in het zonlicht. Maar er kunnen ook andere onderliggende problemen boosdoener zijn, zoals fototoxische stoffen in bepaalde planten.

woensdag 14 juli 2021

Van de sport- en recreatiepaarden heeft 50 tot 70 procent in meer of mindere mate last van irritatie van het maagslijmvlies, tot meerdere diepe zweren aan toe. Naast stress en medicijngebruik spelen voeding en stalmanagement een grote rol bij het ontstaan van maagzweren.

vrijdag 9 juli 2021

Foto: Bit / Fleur Louwe Voor Eva en Jesse zijn hun paarden natuurlijk miljoenen waard. Maar wat als er iets met ze gebeurt? Een ongeluk, blessure of erger? Misschien is het wel verstandig om je paarden daartegen te verzekeren. Eva en Jesse hebben daar nog wel de nodige vragen over. Inspecteur Ron Esteje van EFO Paardenverzekering geeft antwoord. Lees en beoordeel zelf of je paard of pony verzekeren verstandig is.

woensdag 7 juli 2021

Hoewel we allemaal als ondernemer wel weten dat het goed is voor een paard om genoeg buiten te staan, is het ook enorm belangrijk om op stal de ideale situatie te creëren. In dit artikel daarom meer informatie over de perfecte paardenstal wat betreft licht, ventilatie, stof, afmeting en ammoniak.

dinsdag 29 juni 2021

Als je een hippisch bedrijf hebt blijft het een lastige afweging of je de paarden gaat verzekeren of niet. Tot er een aantal schades op je pad komen is het misschien niet iets waar je niet direct bij stilstaat. Zo ook in het geval van Wendy Delvalle van Forelock’s Arabians. zij dook in de verzekerings materie na twee pechgevallen in korte tijd.

donderdag 24 juni 2021

Ziet de bovenkant van de staart van je paard eruit als een wilde bos uiteen staande, gebroken en gespleten haren? Dan kan het zijn dat hij zijn staart schuurt. In het ergste geval kan de staartwortel (deels) kaal worden en kunnen er verwondingen ontstaan. Ook kan het zijn dat er naast het staartschuren nog andere symptomen van huidaandoeningen zijn, zoals een afwijkende huid. In dit artikel lees je er meer over.

woensdag 12 mei 2021

Het afweersysteem (immuunsysteem) van veulens is na de geboorte nog niet volledig ontwikkeld. Zeker hele jonge veulens zijn daardoor nog kwetsbaar en vatbaar voor infecties met bacteriën, virussen en parasieten. In dit artikel lees je meer over het afweersysteem van het veulen en het belang van biest daarbij.

donderdag 22 april 2021

Met een vaccinatie kun je het afweermechanisme van het lichaam versterken tegen een virus of bacterie. Het paard krijgt een stof toegediend die op dit virus of deze bacterie lijkt, maar die geen ziekte veroorzaakt.

donderdag 15 april 2021

Bij EFO Paardenverzekering kun je precies de verzekering nemen waar jij en je paard het meeste aan hebben. EFO wil altijd alles zo duidelijk en transparant mogelijk maken over wat er nu precies bedoeld wordt met een aantal begrippen en de verzekeringsvoorwaarden, dus over de ‘kleine lettertjes’ hoef je je ook niet druk te maken

maandag 12 april 2021

Elk jaar vinden er stalbranden plaats in Nederland, waarbij de schade vaak groot is. Alleen in 2020 kwamen er al tien paarden te overlijden bij twee stalbranden en dan spreken we nog niet over de financiële gevolgen. De belangrijkste oorzaken? Achterstallig onderhoud van elektra, landbouwmachines, natuurlijk oorzaak, ongedierte, nalatigheid van rokers en brandstichting.

vrijdag 26 februari 2021

Bij embryotransplantatie (ET) wordt een embryo van de ene merrie (de donor) overgezet in een andere merrie: de draagmoeder. Deze techniek wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast. Op veulenveilingen wordt regelmatig een veulen gepresenteerd dat niet in zijn biologische moeder is ontwikkeld. Ook is er aanbod van draagmoeders die drachtig zijn van een getransplanteerd, genetisch interessant embryo.

maandag 1 februari 2021

Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH) is een in veel gevallen zeer pijnlijke tandaandoening die voornamelijk aan de snijtanden van oudere koudbloedpaarden optreedt. Soms worden ook de eerste kiezen en/of ruinentanden aangetast. In dit artikel meer informatie over wat de aandoening precies inhoudt en wat eraan gedaan kan worden.

vrijdag 18 december 2020

Belangrijke oorzaken van tegenvallende prestaties bij paarden zijn aandoeningen aan de luchtwegen. Ook besmettelijke ziektes als influenza, droes of rhinopneumonie kunnen een rol spelen. Klachten kunnen mild (vermindering prestatie) tot ernstig zijn, zoals benauwdheid bij paardenastma.

donderdag 26 november 2020

In de ondervoet van het paard zit een mechanisme dat een katrolwerking heeft; de hoefkatrol (podotrochlea). Hoefkatrolontsteking (podotrochleose) is een verzamelnaam voor aandoeningen van de benige en weke delen in het hoefkatrolgebied. Er wordt ook wel eens gezegd “mijn paard heeft hoefkatrol”. In dit artikel leggen we je meer uit over dit onderwerp.

woensdag 21 oktober 2020

Overweeg jij om een buitenbak aan te leggen? Het lijkt zo simpel, maar in veel gevallen is het aanleggen van een buitenbak verbonden aan regels en soms zelfs vergunningen. Hieronder leggen we uit waar je rekening mee moet houden, zodat jij goed voorbereid te werk kan gaan.

dinsdag 15 september 2020

Inspecteur Ron Esteje sluit al meer dan 20 jaar verzekeringen af. De geboren en getogen Noord-Hollander is met paarden begonnen in de draf- en rensport en heeft zich weten te ontwikkelen tot een allround paardenman. Ron vertegenwoordigt Zuid- en Noord-Holland.

donderdag 6 augustus 2020

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook bij paarden. Als Zjadore, het dressuurpaard van Linda, opeens op drie benen in de wei staat, lijkt het einde verhaal voor de merrie. Maar dankzij Linda’s volhardendheid en EFO Paardenverzekering, die een groot deel van de ziektekosten op zich nam, liep het allemaal toch nog goed af.

dinsdag 4 augustus 2020

Hoe bewijs je dat een paard van jou is? Bij veel conflicten of overdrachten waar deze vraag oprijst, wordt het paardenpaspoort gebruikt om aan te tonen dat men eigenaar is van het paard. De vraag is echter, is dit identiteitsbewijs wel een geldig eigendomsbewijs?

dinsdag 26 mei 2020

Verminderde eetlust, gewichtsverlies, verminderde prestaties, een slechte vacht, tandenknarsen, gapen en lichte koliekverschijnselen kunnen duiden op de aanwezigheid van maagzweren bij een paard. Ongeveer de helft van alle paarden heeft maagzweren. Bij renpaarden ligt dat aantal nog veel hoger. Kortom het is belangrijk om hier meer over te weten.

donderdag 2 april 2020

VIDEO: Morgan Lashley (paardenarts) over veelvoorkomende kreupelheden bij paarden. EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. Daarom hebben wij paardenarts Morgan Lashley (Dierenarts SHHP, veterinair hoofdredacteur Paardenarts.nl) gevraagd over de veelvoorkomende kreupelheden bij paarden

donderdag 19 maart 2020

Een geboorte van een veulen blijft altijd iets bijzonders. De merrie redt zich meestal heel goed zelf. Maar wat als dat niet het geval is? Als er complicaties optreden, kan elke seconde tellen! Het is dan belangrijk om tijdig de dierenarts in te schakelen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende problemen tijdens de geboorte.

dinsdag 25 februari 2020

De geboorte van een veulen is altijd weer een bijzondere gebeurtenis. Ben je voorbereid? Redt de merrie het alleen? Als je voor het eerst een veulentje fokt, maar ook voor de doorgewinterde fokker blijft het een spannend gebeuren. In dit artikel kort de ins & outs op een rij.

donderdag 19 december 2019

Met behulp van röntgenstraling kan het skelet van mens en dier worden afgebeeld, waardoor een veel betere diagnose kan worden gesteld dan met het blote oog. Röntgenologie is tegenwoordig digitaal en kan ook op locatie plaatsvinden. Dat is doeltreffend, snel en levert weinig stress op voor het paard. Digitale foto’s zijn bovendien van een hoge kwaliteit en kunnen direct beoordeeld worden.

donderdag 5 december 2019

Het oog is een van de meest delicate organen van een paard. Oogproblemen door trauma, oogziekten of infecties komen dan ook veel voor. Omdat er snel onherstelbare schade kan ontstaan is het belangrijk om bij mogelijke oogproblemen direct de dierenarts te waarschuwen.

donderdag 4 juli 2019

ja, je paard verzekeren kost geld. Maar het kan ook een hele geruststelling zijn om te weten dat als jouw geliefde viervoeter wat overkomt, de verzekering bijspringt. EFO Paardenverzekering gaat in op vijf stellingen over waarom jij je paard zou moeten verzekeren.

woensdag 12 juni 2019

Spierbevangenheid, ook wel maandagziekte of tying-up genoemd, is een acute stoornis in de spierstofwisseling. Dit veroorzaakt een verzuring van met name de spieren in de rug, lendenen en het kruis en is erg pijnlijk voor het paard.

donderdag 6 juni 2019

Het rantsoen van ieder paard bestaat voor 70% tot 100% uit ruwvoer. Ruwvoer is daarmee niet alleen het belangrijkste onderdeel van het dagelijkse rantsoen van een paard, maar ook een thema dat iedere paardenhouder bezighoudt. Pavo voeradvies geeft antwoord op de meeste gestelde vragen rondom ruwvoer.

dinsdag 14 mei 2019

Een ziek of vroeggeboren veulen heeft intensieve zorg en specifieke behandeling nodig van een (team van) dierenarts(en). Neonatologie is de kennis van ziekten en behandeling van de pasgeborene. Prematuur en dysmatuur - Een veulen is prematuur wanneer het na minder dan 320 dagen dracht geboren wordt.

maandag 18 maart 2019

De geboorte van een veulen is een bijzondere gebeurtenis. Ook in de periode ervoor komt er veel bij kijken, van het juiste moment van dekking tot een succesvolle dracht. Verwacht jouw merrie een veulen of ben je geïnteresseerd in alles wat hierbij komt kijken? Lees dan verder om een overzicht te krijgen van wat je kunt doen om je merrie in deze periode optimaal te begeleiden.

dinsdag 26 februari 2019

Ruwvoer (gras, hooi en kuil) is het allerbelangrijkste voor paarden. In sommige situaties is het dan ook nodig om je ruwvoer aan te vullen of (deels) te vervangen. Bijvoorbeeld bij onvoldoende of een matige kwaliteit ruwvoer, als je paard moeite heeft met hooi eten (bijv. oude paarden met gebitsproblemen) of mager is en je hem op een gezonde manier wilt laten aankomen.

donderdag 20 december 2018

Problemen in de bespiering of spierbevangenheid komen geregeld voor bij paarden. Om dit te verhelpen moet worden gekeken naar het paard zelf, de training en het rantsoen. Als je paard tijdelijk meer energie nodig heeft, wanneer voer je dat dan? En wat te doen bij spierproblemen? In dit artikel lees je hier meer over.

dinsdag 19 juni 2018

Vooral in de zomermaanden als het lekker warm is, verliezen paarden veel zout via zweet. Niet alleen bij sportpaarden, ook een flinke buitenrit kan jouw paard al een zouttekort bezorgen. Maar hoeveel zout heeft een paard dan precies nodig?

maandag 16 april 2018

Aquatraining wordt tegenwoordig steeds vaker met succes ingezet bij zowel training als revalidatie van (sport)paarden. De aquatrainer biedt met de juiste professionele begeleiding een ideale mogelijkheid om maatwerk in een trainingsprogramma of revalidatietraject te ondersteunen, doordat o.a. trainingsfrequentie, snelheid van de loopband en de waterhoogte per paard zijn af te stemmen.

donderdag 15 maart 2018

Droes is een zeer besmettelijke ziekte, waarbij er ontstekingen in de lymfeknopen optreden, veroorzaakt door de Streptococcus equi bacterie. Bijna alle paarden krijgen wel een keer droes, maar de ziekte wordt het meest gezien bij veulens in de opfok. Ook jonge paarden tot een jaar of 5 lopen een hoger risico en paarden die veel in contact zijn met andere paarden.

donderdag 28 september 2017

Heeft jouw paard veel jeuk, vooral aan zijn staart en manen? Dan kan er sprake zijn van staart- en maneneczeem. Dit wordt ook wel zomereczeem genoemd. Beide namen kloppen niet helemaal, want het kan zich ook in andere jaargetijden voordoen en sommige paarden krijgen jeuk aan hun romp, hoofd of buik.

donderdag 18 mei 2017

Paarden zijn van nature grazers die, al lopend in een groep op de steppe, de hele dag kleine hoeveelheden stengelig materiaal eten, met weinig voedingswaarde. Wij voeren onze paarden gemakkelijk verteerbare voedingsmiddelen, waarin veel meer energie zit dan ze verbruiken. Dit kan tot overgewicht en problemen met de stofwisseling leiden.

donderdag 9 maart 2017

Het lijkt vanzelfsprekend dat paarden in de wei staan, maar het geven van weidegang aan paarden heeft nogal wat voeten in de aarde. Weiden zijn er in zeer uiteenlopende ‘kwaliteiten’ en ook paarden zijn er in zeer veel variaties voor wat betreft gezondheid, grootte en prestaties. Wat is het beste voor jouw paard?

donderdag 24 november 2016

Blessurepreventie begint met het in kaart brengen van de mogelijke gezondheidsrisico’s van je paard. Deze gezondheidsrisico’s zijn grofweg op te splitsen in twee groepen: risico’s van buitenaf en risico’s van binnenuit. Wanneer de risico’s inzichtelijk gemaakt zijn, is de volgende stap om deze zo klein mogelijk te maken.

donderdag 26 mei 2016

Bij de aanschaf van een nieuw paard komt heel wat kijken. Zodra alles rond is wordt het paard naar zijn nieuwe stal verhuisd. Dit is niet alleen spannend voor het paard, maar dit brengt ook een rantsoenovergang met zich mee. Veranderingen in het rantsoen kunnen al binnen enkele uren voor een verandering in de microbiële populatie in de blinde en dikke darm zorgen. Wanneer er teveel in korte tijd veranderd kan dit mogelijk leiden tot koliek. Het is dus zaak om de rantsoenovergang zo geleidelijk mogelijk door te voeren.