30 november 2021

Wanneer welke deken?

De zomer is weer voorbij en dat zorgt ervoor dat veel paardeneigenaren de dekens weer uit de kast halen. Hoe weet je op welk moment je wat voor soort deken op moet doen bij je paard?

Er zijn veel omstandigheden die dit beïnvloeden dus daar zal je eerst naar moeten kijken. Zo maakt het uit waar het paard voor wordt gebruikt en of hij/zij geschoren is. Een deken wordt in principe gebruikt als een paard het koud heeft. Maar paarden hebben een natuurlijk mechanisme om zich tegen de kou te beschermen. Als ze het koud krijgen zetten ze namelijk hun haren overeind zodat er lucht tussen kan komen, wat voor isolatie zorgt. Daarom zullen geschoren paarden het ook veel eerder koud krijgen dan ongeschoren paarden. 

De buitentemperatuur is één van de belangrijkste punten die bepalen of een deken een aanrader is. Ongeschoren paarden hebben in principe een vacht die voldoende tegen kou beschermt. Doe je toch een deken op dan druk je de haren plat en heeft het natuurlijke mechanisme geen werking meer. Wanneer het buiten 15 graden of warmer is, heeft je paard over het algemeen geen deken nodig. Wel kan er bij warmere temperaturen worden gekozen voor een vliegen- of zomerdeken. Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken, tot zo’n 100 grams vulling of een regendeken ter bescherming van de nattigheid. Tussen de 0 en 10 graden is een dikkere deken raadzaam voor paarden die gereden worden. Vaak zijn dekens met 200 tot 300 grams vulling dan genoeg. Wanneer het vriest kan er worden overgestapt op een dikkere deken of er kan gewerkt worden met meerdere dekens, waardoor het per situatie kan worden aangepast.

Kijk dus goed naar de weersomstandigheden en naar de behoeftes van je paard. 

Blog Wanneeer Welke Deken Tussenformaat

donderdag 3 november 2022

Koliek

Het is een nachtmerrie voor iedere paardenliefhebber: een paard met koliek. Naast de eigenaar komen dan ook de dierenarts en de verzekeraar in actie en werken gezamenlijk aan een goede afloop. In deze blog vertellen zij allemaal hun kant van het koliek-verhaal.

maandag 31 oktober 2022

Waarschijnlijk ga je jouw veulen en merrie zeer binnenkort van elkaar scheiden of misschien heb je dit recent al gedaan. De meeste veulens verhuizen dan naar opfokbedrijven. Wanneer de veulens bij elkaar in een koppel komen te staan wordt onderling de rolverdeling vastgesteld. Het risico op blessures en ongevallen is aanwezig en de kosten kunnen dan hoog oplopen.

maandag 24 oktober 2022

Iedereen klaagt over de dure boodschappenrekening en de abnormale prijzen voor energie. Of je nu veel of weinig verdient, we hebben er allemaal mee te maken en we betalen allemaal een stuk meer. Ook de kosten voor je paard stijgen. Hoog tijd om eens goed naar je paardenverzekering te kijken.

donderdag 13 oktober 2022

Je hebt maanden genoten van dat dartelende veulentje bij je merrie in de wei. Maar een keer komt het moment om moeder en kind te scheiden. Hoe doe je dat eigenlijk, afspenen? Zoveel mensen, zoveel meningen. Toch zijn er wel een aantal tips en trics te geven. Bedenk daarbij wel dat de omstandigheden of mogelijkheden voor iedereen anders kunnen zijn.

dinsdag 11 oktober 2022

Brand in de paardenstal. Het is de nachtmerrie voor iedere paardenliefhebber. Je wilt er liever niet aan denken, toch kan het gebeuren. Het is daarom verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Op stal én in de verzekering van je paard. Brandweerman Sander Putman en EFO-inspecteur Gea Draaijer leggen uit waar je op moet letten.

dinsdag 27 september 2022

Je hebt een nieuw paard gekocht. Een spannende en leuke stap, waar je je zo goed mogelijk op wilt voorbereiden. Het is verstandig om met de andere partij een verkopersverklaring in te vullen. Zo ontstaat er een heldere overeenkomst en voorkom je eventuele problemen. EFO Paardenverzekering legt uit hoe dit werkt.

maandag 26 september 2022

De herfst is officieel begonnen, en dat is te merken! Voor veel paarden zal dit betekenen dat weidegang niet of nauwelijks mogelijk is. Paarden zullen meer op stal worden gehouden, met als gevolg minder beweging en kans op verveling. Daarnaast zal je waarschijnlijk gaan bijvoeren. Net zoals in het voorjaar vindt er dus een rantsoenwisseling plaats en dit brengt wat aandachtspunten met zich mee.

maandag 19 september 2022

Verzekeren Verzorging

In de zomermaanden staan paarden over het algemeen meer in de wei of paddock. Hierdoor is de kans dat ze zand eten groter. Te veel zand veroorzaakt een zandophoping in de darmen en dit kan koliek tot gevolg hebben. Daarom is het verstandig om je paard regelmatig een zandkuur te geven.