30 november 2021

Wanneer welke deken?

De zomer is weer voorbij en dat zorgt ervoor dat veel paardeneigenaren de dekens weer uit de kast halen. Hoe weet je op welk moment je wat voor soort deken op moet doen bij je paard?

Er zijn veel omstandigheden die dit beïnvloeden dus daar zal je eerst naar moeten kijken. Zo maakt het uit waar het paard voor wordt gebruikt en of hij/zij geschoren is. Een deken wordt in principe gebruikt als een paard het koud heeft. Maar paarden hebben een natuurlijk mechanisme om zich tegen de kou te beschermen. Als ze het koud krijgen zetten ze namelijk hun haren overeind zodat er lucht tussen kan komen, wat voor isolatie zorgt. Daarom zullen geschoren paarden het ook veel eerder koud krijgen dan ongeschoren paarden. 

De buitentemperatuur is één van de belangrijkste punten die bepalen of een deken een aanrader is. Ongeschoren paarden hebben in principe een vacht die voldoende tegen kou beschermt. Doe je toch een deken op dan druk je de haren plat en heeft het natuurlijke mechanisme geen werking meer. Wanneer het buiten 15 graden of warmer is, heeft je paard over het algemeen geen deken nodig. Wel kan er bij warmere temperaturen worden gekozen voor een vliegen- of zomerdeken. Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken, tot zo’n 100 grams vulling of een regendeken ter bescherming van de nattigheid. Tussen de 0 en 10 graden is een dikkere deken raadzaam voor paarden die gereden worden. Vaak zijn dekens met 200 tot 300 grams vulling dan genoeg. Wanneer het vriest kan er worden overgestapt op een dikkere deken of er kan gewerkt worden met meerdere dekens, waardoor het per situatie kan worden aangepast.

Kijk dus goed naar de weersomstandigheden en naar de behoeftes van je paard. 

Blog Wanneeer Welke Deken Tussenformaat

maandag 19 september 2022

Verzekeren Verzorging

In de zomermaanden staan paarden over het algemeen meer in de wei of paddock. Hierdoor is de kans dat ze zand eten groter. Te veel zand veroorzaakt een zandophoping in de darmen en dit kan koliek tot gevolg hebben. Daarom is het verstandig om je paard regelmatig een zandkuur te geven.

vrijdag 16 september 2022

Er zijn verschillende soorten koliek die door verschillende oorzaken ontstaan. Eén daarvan is gaskoliek. Gaskoliek ontstaat als gevolg van gasophoping in de darmen. Deze gasophoping komt door een overmatige productie van gassen in de dikke darm van het paard.

maandag 5 september 2022

Verzekeren

Hoewel een verzekeraar niet direct tot de hippische branche kan worden gerekend, is EFO Paardenverzekering hierbij een uitzondering. Puur gespecialiseerd in het verzekeren van paarden en pony’s horen ze er toch echt bij. In gesprek met directeur Henk de Jong leren we hem en het bedrijf zonder winstoogmerk beter kennen.

zondag 4 september 2022

Koliek

Het is een nachtmerrie voor iedere paardenliefhebber: een paard met koliek. Naast de eigenaar komen dan ook de dierenarts en de verzekeraar in actie en werken gezamenlijk aan een goede afloop. In deze blog vertellen zij allemaal hun kant van het koliek-verhaal.

dinsdag 23 augustus 2022

De dertigjarige Rixt van der Horst is al jarenlang een vaste waarde van de Nederlandse para-dressuur. Sinds vier maanden heeft ze een nieuw paard waarmee ze haar pijlen richt op de Paralympische Spelen in Parijs, in 2024. Deze Eisma’s Akuna Matata is verzekerd bij EFO Paardenverzekering. “Ik vind het een fijn idee dat ik altijd kan terugvallen op mijn verzekering”, aldus Rixt.

donderdag 4 augustus 2022

Vanaf het voorjaar mogen veel paarden weer de weide op. Als het weer een beetje gunstig is en de weide voldoende groot is voor het aantal paarden wat er graast, kan er de gehele zomer flink wat gras staan. Het risico van overgewicht ligt dan op de loer. Zeker als je in de warme maanden wat minder rijdt of als je je paard rust geeft tijdens je vakantie.

woensdag 27 juli 2022

Het is een fijn idee dat, als je je paard hebt verzekerd, je niet alleen hoeft op te draaien voor de kosten als er wat met hem gebeurt. Toch is het wel goed om te weten waar je paard precies voor verzekerd is en waarvoor je bij schade een vergoeding krijgt. Zo kom je later nooit voor verrassingen te staan.

woensdag 20 juli 2022

Mensen eten veel te veel zout. Daar waarschuwt de nierstichting tegen. Maar hoe zit dat bij paarden? Die eten juist te weinig zout. Vooral in de zomermaanden gaat er veel verloren via zweet. Niet alleen bij sportpaarden, ook een flinke buitenrit kan jouw paard al een zouttekort bezorgen.