Voorkom maagzweren: tips voor een goed voerbeleid

Gepubliceerd op 15 maart 2018

Meer paarden en pony’s dan we vaak denken hebben last van maagzweren. Dat kan allerlei gezondheidsklachten opleveren. Maar soms merk je weinig, alleen presteert een paard niet optimaal. Een goed voermanagement voorkomt veel problemen, maar wat is dat dan precies: een goed management?

Wat is een maagzweer?

Maagzweren zijn ontstekingen van de maagwand, die ontstaan nadat de beschermende slijmvlieslaag is aangetast. Uit onderzoek blijkt dat zeker 60 procent van alle sportpaarden en -pony’s last heeft van maagzweren. Eerder was al bekend dat ruim 90 procent van de paarden in de draf- en rensport met maagproblemen kampt. Het is niet altijd aan de buitenkant van een paard te zien of hij last heeft van maagzweren. De dierenarts kan ze alleen vaststellen met behulp van een gastroscopie, waarbij er met een camera in de maag gekeken kan worden. Als een veulen of een volwassen paard minder of niet eet, veel knarsetandt of met zijn lippen beweegt, erg knoeit bij het eten, overdreven vaak gaapt of vage koliekklachten heeft, kan dat op maagproblemen wijzen. Soms wordt de vacht dof, is een paard suf of heeft hij diarree. Een verstandig voerbeleid kan veel problemen voorkomen.

Tips voor een goed voerbeleid

Geef voldoende ruwvoer
Hoe meer een paard kauwt, hoe beter het is. Geef hem daarom verdeeld over de dag ruwvoer. Ben je bang dat je paard te dik wordt? Probeer dan de voeropname te vertragen door middel van een hooinet met kleine gaten en zoek een energiearme soort. Aan de buitenkant kun je de gehaltes niet zien, maar met behulp van de Pavo Ruwvoer Quickscan kun je eenvoudig uitzoeken hoeveel energie, suiker en eiwit je ruwvoer bevat.
 
Zorg voor voldoende vrije beweging
In de vrije natuur beweegt een paard dag en nacht. Rustige, vrije beweging is belangrijk voor zijn gezondheid. Weidegang is de prettigste manier voor een paard om dit te stimuleren. Als dat niet kan, is een droge paddock of een grote loopstal een alternatief.
 
Biedt sociaal contact
Een paard is een kuddedier. Contact met soortgenoten is voor hem erg belangrijk. Wordt hem dit onthouden, dan levert dat stress op. 
 
Vermijd langdurige stress
Kortdurende spanning kan een paard wel tegen. Dat is ook niet altijd te vermijden. Denk aan een bezoek van de dierenarts of een aanvaring met een ander paard in de wei. Het is vooral chronische stress die tot maagproblemen kan leiden. Zorg dus dat zoveel mogelijk wordt voldaan aan de belangrijkste levensbehoeften: onbeperkt ruwvoer, sociaal contact en vrije beweging.
 
Geef graanvrij krachtvoer
Voor sportpaarden is alleen ruwvoer soms niet voldoende om in hun energiebehoefte te voorzien. Granen worden veel gebruikt als grondstof voor krachtvoer, maar zijn eigenlijk niet zo goed voor een paard, omdat ze veel zetmeel en suikers bevatten. Zoek een alternatief dat energie levert uit natuurlijke vetten en grondstoffen bevat die kauwen stimuleren.
 
Voorkom grote porties krachtvoer
De maag van een paard is relatief klein. Hij kan niet meer dan maximaal anderhalve kilo krachtvoer ineens verwerken. Als jouw paard krachtvoer nodig heeft om zijn energieniveau aan te vullen, geef hem dan zo klein mogelijke porties verdeeld over zoveel mogelijk voerbeurten per dag.
 
Niet sporten op een lege maag
Geef je paard eerst ruwvoer, voordat hij krachtvoer krijgt. Dan is door het vele speeksel en de vezelrijke voedingsbrij van het ruwvoer het maagzuur al enigszins gedempt. Het beste is om krachtvoer pas na de arbeid te geven. Als je binnen twee uur na het voeren gaat sporten met een paard zit hij in zijn glucosedip, waardoor hij dan juist geen energie heeft.
 
Voorkom lange tijd zonder kauwen
Laat je paard niet langere tijd zonder ruwvoer staan. Zorg ook voor ruwvoer als je naar een wedstrijd gaat. Bijkomend voordeel: kauwen werkt stressverlagend.

De oplossing

Een goed management in combinatie met de juiste voeding kan dus veel problemen voorkomen. Pavo komt in april 2018 met de alles-in-één-oplossing voor paarden die gevoelig zijn voor maagzweren. Ook zo benieuwd? En wil je als eerste deze oplossing in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan gratis in en blijf op de hoogte!  
Blijf op de hoogte

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons